Kriptovaluta možda krade sve naslove, ali za blockchain tehnologiju postoji mnogo više načina osim ulaganja u digitalne kovanice. Zapravo, blockchain ima potencijal biti jednako revolucionaran kao i Internet u 1990-ima.

No, za što se točno koristi blockchain tehnologija, osim kriptovalute? Evo nekoliko primjera iz stvarnog svijeta kojima ćete se umotati.

1. Zaštita ugroženih vrsta

Kombinacija globalnog zatopljenja i gubitka staništa znači da je svijet u posljednja četiri desetljeća vidio više od polovice svojih kralježnjaka. To je prvo masovno izumiranje od gubitka dinosaura prije 65 milijuna godina.

Blockchain tehnologija mogla bi biti neprocjenjiva za ljude koji pokušavaju zaštititi ugrožene vrste. Nevladina organizacija sa sjedištem u Ugandi, Care for the Uncared [više nije dostupna], surađuje sa blockchain stručnjacima u Londonu kako bi stvorila novi način za praćenje i bilježenje zdravstvenog stanja, geografskog položaja i migracijskih vrsta vrsta..

2. Promjena tržišta nafte

Možda ironično, s obzirom na to da mnogi krive naftnu industriju za pad biološke raznolikosti u svijetu, blockchain također radi na pomaganju naftnim kompanijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da postanu učinkovitije.

U veljači 2018. godine S&P Global Platts (globalni pružatelj informacija o robama) najavio pokrenuo bi sustav izvještavanja o skladištenju nafte temeljen na blockchainu u UAE-ovoj zoni naftne industrije Fujairah.

Zahvaljujući mogućnostima provjere valjanosti podataka, blockchain će značajno smanjiti potrebu za regulatornim nadzorom podataka i pomoći će u uklanjanju ljudskih pogrešaka.

3. Elektroničko glasanje

Zbog svojstvenih problema sa sigurnošću i glasovnom prijevarom, vrlo je malo zemalja prešlo na elektroničke glasačke strojeve (EVM).

I to je šteta. Teško je poreći da EVM-ovi čine glasanje dostupnijim i tako imaju potencijal za povećanje demokratskog sudjelovanja. Međutim, većina zemalja odlučila je da rizici nadmašuju pozitivne.

Blockchain bi mogao ponuditi rješenje. Nepromjenjivost blockchaina znači da bi se pitanja poput dvostrukog glasovanja, promjene glasova i brisanja glasova iskorijenila preko noći. Blockchain bi također uklonio potrebu za brojanjem glasova i doveo do gotovo trenutnih rezultata nakon zatvaranja birališta.

4. Zdravstvo

Jedan od sektora u kojem se blockchain tehnologija pokazuje najtransformativnijom je zdravstvena industrija. Stručnjaci sugeriraju da će poboljšati sve, od vođenja evidencije pacijenata do praćenja lanca opskrbe.

U rujnu 2018. godine, IBM-ov blokchein odjel čak najavili planove za novu aplikaciju koja koristi privatni blockchain kako bi korisnicima omogućila da zadrže potpunu kontrolu nad svojim zdravstvenim podacima. Aplikacija im možda utire put da je ubuduće prodaju prema vlastitom nahođenju.

Za više informacija o tome kako blockchain mijenja zdravstveni krajolik, pogledajte Gavinov članak o blockchainu u zdravstvu.

5. Igre

S porastom kupnji u igri i mikrotransakcija, mnogi igrači sada imaju ogromna spremišta “stvari” povezanih s njihovim različitim računima. Jasno je da ovo stvara sigurnosne probleme. Što se događa ako ga haker ukrade? Što će se dogoditi ako poslužitelji matične tvrtke ne rade na mreži? I tako dalje.

Razmještanjem blockchaina, igrači će napokon moći izravno posjedovati ove predmete i uživati ​​u potpunoj kontroli nad svojim statusom. Prijenos predmeta u igri na druge ljude postat će lakši i sigurniji i nitko ih ne može zlonamjerno kopirati.

Evo kako Ubisoftova Lidwine Sauer rekla je za IGN o sigurnosnim prednostima nadolazeće revolucije u igrama:

“Zahvaljujući blockchainu, sada možemo imati ekvivalent digitalnog Picassa, s tom prednošću što je puno teže ukrasti nešto na blockchainu nego ukrasti Picassa.”

Gaming nije jedina vrsta medija koja prolazi kroz blockchain revoluciju. Pogledajte najbolje decentralizirane usluge streaming glazbe. Bolji su od Spotifya!

6. Pametni ugovori

Pametni ugovori omogućuju tvrtkama i pojedincima stvaranje sigurnih digitalnih odnosa. Na primjer, pametni ugovor na blockchainu mogao bi podupirati složenu pravnu transakciju ili ugovor o osiguranju, ili čak nešto tako razrađeno kao Everipedia, alternativa Wikipedije zasnovana na blockchainu..

Nadamo se da blockchain može smanjiti potrebu za posrednicima i posljedično učiniti takve procese sigurnijima i jeftinijima.

Neću se zadržavati na tehničkom unutarnjem radu tih stvari, ali ako želite saznati više, pročitajte naš članak o tome kako funkcioniraju pametni ugovori.

7. Borba protiv krivotvorenja likovnih umjetnosti

Krivotvorenje umjetnosti postoji gotovo isto koliko i sama umjetnost. Ali bi li blockchain tehnologija napokon mogla pomoći u konačnom pobijeđivanju kriminalaca?

Američka tvrtka Verisart sigurno tako misli. Korištenjem blockchaina omogućio je i umjetnicima i vlasnicima stvaranje internetskih potvrda muzejskog standarda iz vlastitog doma. Trenutno je aplikacija namijenjena samo pozivima. Uskoro bi trebao postati dostupan svima.

8. Naplata poreza

Gledajte, ne možemo to imati u oba smjera. Iako blockchains pružaju pojedincima veću transparentnost i kontrolu njihovih podataka, oni također mogu učiniti istu stvar za vlade. A to može značiti samo jedno – naplata poreza!

U Kini vlasti sada koriste blockchain i za oporezivanje i za izdavanje elektroničkih računa. Projekt je postavljen 2017. godine, a prvi račun na sustavu koji se temelji na blockchainu stvorio je lokalni kolovoz u kolovozu 2018. godine.

9. Sigurnost hrane

Postoji litanija slučajeva kada je loša serija prehrambenih proizvoda zatvorila čitav sektor industrije. Kriza BSE-a u Velikoj Britaniji iz 1990-ih, kineski skandal s mlijekom za dojenčad 2008. i izbijanje E. coli u Sjevernoj Americi 2006. godine na pamet.

Blockchain tehnologija može pomoći smanjiti ove vrste slučajeva stvaranjem masovne baze podataka o porijeklu hrane, uvijek sa svim povezanim detaljima. Transparentnost će poboljšati sigurnost hrane, smanjiti troškove i smanjiti otpad.

10. Računalna sigurnost

Prođe jedva tjedan dana bez vijesti o povredi podataka u velikoj organizaciji. Hakeri mogu reagirati na eksploatacije brže od tvrtki, što dovodi do beskrajne igre mačke i miša.

Blockchains bi konačno mogli mačku učiniti pobjednicom. Tehnologija ima tri ključne osobine koje su prikladne za kibernetsku sigurnost: podaci u koje se ne može miješati, decentralizacija i kriptografska sigurnost.

Jedan od primjera cyber-sigurnosti zasnovane na blockchainu možete pronaći na Vrijeme čuvanja.

Tvrtka sa sjedištem u Amsterdamu pruža infrastrukturu potpisa bez ključa putem blockchaina. Decentralizira sve kriptografske ključeve, čineći ih tako nezamjenjivima. Većina tvrtki koristi infrastrukturni sustav s javnim ključem. Ključeve održava središnje tijelo gdje su znatno osjetljiviji na krađu.

Privatnost je izravno povezana s računalnom sigurnošću. Milijarde ljudi koriste aplikacije za razmjenu poruka, ali sve tehnološke tvrtke drže svu moć. Nova generacija decentraliziranih aplikacija za razmjenu poruka namjerava promijeniti tržište. Pogledajte najbolje decentralizirane aplikacije za razmjenu poruka koje trenutno možete koristiti.

Tekuća revolucija Blockchaina

Ovi primjeri tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju i druge stvarne blockchain aplikacije samo ogrebu površinu sektora koji je spreman za eksploziju. Ulažu se milijuni dolara istraživačkog novca – samo je pitanje vremena dok blockchains neće igrati ulogu u svakom aspektu našeg svakodnevnog života.

Da biste saznali više, pogledajte naše članke o tome kako funkcionira blockchain i kako kriptovaluta nije isto što i blockchain.