Pametni ugovor je dio koda koji radi s blockchainom kako bi se izvršile odredbe određenog ugovornog sporazuma.

Pametni ugovori omogućuju da se povjerljive transakcije odvijaju između anonimnih strana, stvarajući tako zapis o transakcijama koji je transparentan, sljediv i nepovratan – a cijelo vrijeme uklanja potrebu za posrednicima trećih strana.

Zvuči odlično! Ali kako pametni ugovor stvarno funkcionira?

Što je pametni ugovor?

Iako se pametni ugovori čine novom tehnologijom, prvi ih je 1994. predložio američki informatičar Nick Szabo. (Navodi se da je Nick Szabo Satoshi Nakamoto, tvorac Bitcoina, ali on to žestoko poriče.) Szabov papir teoretizira pametne ugovore kao “kompjuterizirani protokol transakcija koji izvršava uvjete ugovora”. Izneseni daleko ispred svog vremena, mnogi su Szaboovi prijedlozi postali središnja obilježja modernog pametnog ugovora.

Pametni ugovori pomažu ljudima olakšavajući razmjenu stvari putem računalnog koda. U određenom smislu, pametni ugovori glorificirani su primjeri koda “kada se X dogodi, učini Y”. Ugovori temeljeni na blockchainu vraćaju kontrolu nad financijskim transakcijama u ruke korisnika i dobavljača (daleko od institucija poput banaka), istodobno osiguravajući postojanje trajne evidencije tih transakcija.

Nažalost, sam pojam – “pametni ugovor” – izaziva zbrku. Kad razmišljate o tradicionalnom ugovoru, pomislite na potpisani papir u kojem su navedeni detalji pravnog sporazuma. Pametni ugovor ne samo da ocrtava već provodi uvjete sporazuma koristeći kriptografski kod povezan s blockchainom.

5 primjera kako funkcioniraju pametni ugovori

Iako su pametni ugovori pretežno povezani s Ethereumom, Bitcoin je uvijek imao osnovnu podršku za pametne ugovore. Samo što je ograničeni programski jezik Bitcoina otežao stvaranje vrijednih pametnih ugovora. Ethereum je kasnije ušao i preuzeo plašt pametnim ugovorima na temelju programskog jezika lakšeg kodiranja.

Evo nekoliko primjera koji će vam pomoći da bolje shvatite kako funkcioniraju pametni ugovori:

Primjer 1: Vodite kampanju za stvaranje Kickstarter ekvivalenta temeljenog na blockchainu (zapravo Acorn Collective – web mjesto više nije dostupno – čini upravo ovo). Pametni ugovor automatski prikuplja naknade sve dok se ne ispuni cilj financiranja projekta, a ako cilj nije ispunjen do krajnjeg roka, pametni ugovor vraća sredstva navijačima.

Primjer 2: Američki sustav glasanja podvrgnut je intenzivnom nadzoru zbog tvrdnji o hakiranju i neovlaštenom pristupu. Sustav pametnih ugovora koji koristi nepromjenjivu blockchain tehnologiju bio bi sigurniji od trenutnih kabina za elektroničko glasanje. Slijedite moj glas je glasačka platforma zasnovana na blockchainu koja “utjelovljuje sve karakteristike koje legitimni sustav glasanja zahtijeva: sigurnost, točnost, transparentnost, anonimnost, slobodu i pravičnost.” Glasači koriste vladine iskaznice, web kameru i računalo za daljinsku prijavu i glasanje.

Primjer 3: uPort koristi Ethereum pametne ugovore za upravljanje i zaštitu vašeg identiteta. Na primjer, ako putujete preko granica i svoje ste putovničke dokumente prenijeli u uPort, možete odabrati otkrivanje podataka potrebnih za kontrolu putovnica i to tek nakon što provjerite podatke koje agent traži. Ugovorom se odbija svaki pokušaj prekoračenja podataka, ograničavajući količinu podataka koji se mogu otkriti.

Primjer 4: A Midasium ugovor je “digitalni prikaz međusobnih sporazuma sadržanih u tradicionalnom ugovoru o nekretninama.” Midasium stvara samo izvršne i samoizvršive ugovore o nekretninama kojima se premještaju bankovna sredstva, vlasnički listovi i usklađuju plaćanja. Ugovori Midasium uklanjaju potrebu za skupim trećim posrednicima. Još bolje, korisnici mogu svoje pametne ugovore Midasium pretvoriti u redovite papirnate ugovore u bilo koje vrijeme u pravne svrhe.

Primjer 5: Još jedna izvrsna provedba pametnog ugovora je AXA gazirana partnerstvo za naknadu leta. Umjesto da tjednima čeka na obradu zahtjeva, AXA gazirano daje izravnu naknadu. Jeftino osiguranje leta kupujete putem AXA-e, koja vaš zapis prenosi na gazirano. Zauzvrat, gazirano bilježi vašu kupnju na Ethereum blockchainu. Vaš je pametni ugovor povezan s globalnim bazama podataka o zračnom prometu, pa čim vaš let kasni dva sata, automatski se aktivira naknada.

Jednom kada se pametni ugovor napiše, on se prenosi na virtualni stroj Ethereum (EVM). EVM je poput univerzalnog vremena izvođenja koje se širi na svaki povezani Ethereum čvor, gdje svaki čvor može provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti pametnog ugovora. Ako je tako, čvorovi odgovaraju u skladu s tim i izvršavaju upute pametnog ugovora.

Idući dalje, pametni ugovori nisu korisni samo kao specijalizirani alati za ugovore – oni također utire put decentraliziranim aplikacijama, a to je jedan od glavnih razloga zašto postoji toliko uzbuđenja oko stalnog razvoja pametnih ugovora.

Saznajte više o tome u našoj Što je decentralizirana aplikacija? članak.

Možete li vjerovati pametnom ugovoru?

Zapamtite, pametni ugovor je:

  • Samoizvršenje
  • Samoprovjera
  • Samonavođenje
  • Nepromjenjiv

Pametni ugovori štede novac uklanjanjem entiteta trećih strana iz jednadžbe i omogućavanjem stranama da međusobno obračunavaju licem u lice. Ipak, iako to u teoriji zvuči sjajno, za mnoge ljude korištenje posrednika treće strane nije uvijek trošak – već sigurnost. U slučaju pametnog ugovora, kako mu možete vjerovati ako niste napisali kôd za njega?

Jednom kada pametni ugovor napiše svoju transakciju u blockchain, on se javno bilježi kako bi ga svi mogli vidjeti. Taj se zapis ne može izbrisati i svatko ga može provjeriti u bilo kojem trenutku. Ali kada se pametni ugovor izvrši, on izvršava upute točno onako kako je kodirano, a to je dio koji ljude brine.

U principu, ugovori temeljeni na sporazumima “ako-tad” imaju smisla jer postoje stalni ulazi i provjerljivi izlazi koji se mogu potvrditi – ali sama se potvrda i dalje oslanja na provjeru i u mnogim će slučajevima biti potrebna ljudska arbitraža. Tada se ljudski faktor vraća u igru, zajedno s pitanjima povjerenja.

Pametni ugovori su još uvijek mladi. Nisu bez mana, a tehnologija još uvijek treba puno raditi.

Iskreno, povjerenje u pametne ugovore može se poboljšati međuovisnošću. Drugim riječima, možemo stvoriti povjerenje u pametne ugovore s više pametnih ugovora. Pametni su ugovori do kraja.

Pametni ugovori se mogu postaviti tako da provjera uvjeta ovisi o prethodnom ugovoru, i tako dalje. Također, orakuli pametnih ugovora mogu blockchainu dostaviti podatke iz stvarnog svijeta za upotrebu u provjeri pametnih ugovora. Proročanstva o pametnim ugovorima igraju važnu ulogu u povjerenju pametnih ugovora i tako će biti i dalje.

Pametni ugovori su budućnost

Pametni ugovori postat će korisniji kako evolucija kriptovaluta i blockchain evoluira. Pitanja koja se postavljaju o pametnim ugovorima dio su te evolucije.

Trenutno je tehnologija nova i granice su nepoznate. Redovnim korisnicima (posebno onima koji već nisu izloženi kriptovalutama i blockchainu) možda će biti teško vjerovati digitaliziranim ugovorima koje nakon izvršenja ne mogu dodirnuti, osjetiti ili čak izmijeniti. Ali dajte mu dovoljno vremena i uskoro ćemo vidjeti snagu pametnih ugovora na djelu.

Pametni ugovori temeljna su funkcija Ethereum blockchaina – ali ne i za Bitcoin. Zašto je to? Pogledajte glavne razlike između Bitcoina i Ethereuma i zašto su oni važni.