Svi znamo za Spotify, Apple Music i Google Play Music; neke su od najpopularnijih aplikacija za strujanje glazbe na webu.

No jeste li znali da postoje blockchain usluge streaming glazbe? Pokušavaju izbjeći mnoge probleme povezane s glavnim pružateljima usluga (kašalj, plata umjetnika).

Pogledajmo izbliza. Evo sedam blockchain streaming platformi koje danas možete koristiti.

1. Audius

glazbena aplikacija audius blockchain

Uobičajena tema među blockchain streaming aplikacijama fokus je na indie i nadolazećim umjetnicima. Ne mogu si priuštiti da plaćaju prava licenciranja poznatim glazbenicima i bendovima. Audius je jedna od takvih platformi. Većina glazbenika je nepoznata, iako ćete pronaći neke sadržaje iz poznatijih imena – posebno DJ-a.

Aplikacija Audius možda je najsličnija Soundcloud-u; omogućava glazbenicima da stvore bazu obožavatelja, podijele pjesme na kojima rade i objavljuju svoja završena djela. Aplikacija ima nekoliko poznatih podržavatelja, uključujući Deadmau5 i 3LAU:

„Kao umjetnik, provodim velik dio svog vremena gledajući iza ugla u budućnost industrije, a Audius je očito put prema naprijed. Oduševljen sam što sam se pridružio ovom timu. “

Audius nudi streaming od 320 kbps i potpuno je besplatan za upotrebu. A budući da koristi blockchain, programeri mogu lako napraviti vlastiti DApp na Audius protokolu. Razmotrite dakle razliku između Audiusa i Spotifya. Potonji je razbjesnio korisnike kada je 2014. ubio aplikacije trećih strana. To se s Audiusom nikad ne može dogoditi.

2. BitSong

Iako još nije uživo, BitSong će ponuditi pošteniji financijski ugovor za glazbene stvaraoce. I ne samo to, usluga će korisnicima platiti i za slušanje glazbe. To je win-win za sve uključene.

Ali kako to djeluje?

Usluga će oglašivačima omogućiti da prilože vlastite oglase i plaćaju u BTSG. Kada se pjesme reproduciraju, do 75 posto tih naknada za oglase umjetnik dijeli kao slušatelj. Obje skupine odmah dobivaju plaću u svoj privatni novčanik. Ostalih 25 posto podijeljeno je između validatora, delegacija i troškova razvoja platforme.

Korisnici će čak moći koristiti $ BTSG za izravnu kupnju pjesama i davanje savjeta svojim omiljenim izvođačima.

Aplikacija će biti dostupna na Androidu i iOS-u. Obje će aplikacije biti kompatibilne s Chromecastom.

3. Choon

choon blockchain streaming glazbe

Choon je već potpuno funkcionalna blockchain streaming platforma. Rani pokazatelji sugeriraju da bi to mogla biti blockchain glazbena aplikacija kojoj će težiti ostale platforme.

Web stranica je oštra i dobro dizajnirana, otkrivanje glazbe jednostavno je zahvaljujući vezama Žanrovi, Top pjesme, Najbolji popisi pjesama i Nova izdanja na lijevoj ploči, a platformu već koristi 12.000 izvođača. S obzirom da je glavna aplikacija još uvijek u beta verziji, sve je to vrlo impresivno.

Neki od najpoznatijih umjetnika na platformi uključuju Darude i Tala. Navodno umjetnici na Choonu mogu zaraditi 13 puta više po predstavi nego što mogu na Spotifyu.

Nažalost, pokretanje glazbe blockchain pretrpjelo je neke kontroverze iza kulisa. U srpnju 2019. izbrisao je račune nekoliko svojih ključnih umjetnika nakon propadanja vlasništva. Izbrisani računi uključivali su jazz zvijezdu Kris T Reeder. Odmah je potpisao ugovor za suparničku službu, Ujo Music, manje od tjedan dana kasnije. Računi su na kraju obnovljeni.

4. Ujo Music

Ujo Music je još jedan glazbeni posao s blockchainom koji pokušava prilagoditi odnos između umjetnika i korisnika.

Na primjer, digitalizira glazbena prava i metapodatke izvođača, omogućavajući tvrtkama da brzo i izravno licenciraju pjesme. Kreatori uvijek imaju potpunu kontrolu nad svojim licencnim ugovorom i mogu postaviti vlastite cijene i pravila korištenja.

Sa stajališta slušatelja, aplikacija za streaming glazbe besplatna je za upotrebu (iako ako želite preuzeti i posjedovati glazbu, morat ćete platiti malu naknadu.

S negativne strane, alati za otkrivanje glazbe zaostaju za nekim drugim aplikacijama za strujanje glazbe temeljenim na blockchainu na našem popisu.

5. Musicoin

Musicoin je prva aplikacija za streaming glazbe koja je koristila blockchain. Također je jedna od rijetkih blockchain glazbenih aplikacija koja je izašla iz beta verzije i s aplikacijama spremnim za upotrebu u Google Play trgovini i Apple App Storeu.

Usluga ima vlastitu kriptovalutu – $ MUSIC – koju koristi za plaćanje umjetnicima. Pametni ugovori koriste se za provjeru valjanosti plaćanja autorskih prava i ugovora o umjetnicima.

Slušateljima je usluga besplatna. A ako ste zaljubljenik u glazbu koji se zasitio ograničenja besplatne verzije Spotify-a, obradovaće vas i saznanje da je cijela platforma Musicoin potpuno bez oglasa.

U vrijeme pisanja ovog članka s platforme je pretočeno više od osam milijuna pjesama. Broj se brzo povećava.

6. Rezonirati

Resonate je platforma za blockchain streaming. Iako je besplatno stvoriti račun, morat ćete nadoplatiti račun ako želite slušati glazbu. Srećom nije skupo, s 5 dolara dobit ćete oko 30-50 sati reprodukcije, ovisno o duljini pjesama pjesama koje slušate.

Možda zvuči neobično. Ali opet, usporedimo to sa uslugama kao što su Spotify i Apple Music. Ako imate plan s tim aplikacijama, koliko sati glazbe slušate svakog mjeseca? Vrlo malo ljudi dolazi do 30+ sati. Teško da se može doći do 50+ sati. Model pay-as-you-play nudi bolju vrijednost za novac za većinu pretplatnika.

7. eMusic

Posljednja preporuka na našem popisu je eMusic. Kao i većina glazbenih aplikacija za blockchain, obećava da će umjetnicima omogućiti pravednije plaćanje za njihov rad. Aplikacija će izvršiti plaćanje odmah čim netko kupi jedan od njihovih zapisa.

Strujanje glazbe nije besplatno na eMusic-u. Možete kupiti glazbu pojedinačno, ili kupiti 60 pjesama za 20 USD mjesečno, 40 pjesama za 15 USD mjesečno ili 20 pjesama za 10 USD mjesečno.

Budući da aplikacija prodaje glazbu, na platformi je veći broj poznatih umjetnika i bendova. Možete pristupiti glazbi Nine Simone, Milesa Daviesa, Hot Chipa, Buddyja Hollyja i mnogih drugih.

Blockchain glazba raste

Ovih sedam blockchain aplikacija za streaming glazbe izvrsna su alternativa Spotifyu i Apple Musicu, ali sve više usluga stalno dolazi na mrežu. Pazite da vam oči budu otvorene za nove aplikacije za strujanje glazbe dok postaju aktivne.

A ako želite saznati više o rastu blockchaina u drugim područjima, svakako pročitajte naše članke o tome kako se blockchain tehnologija koristi u zdravstvu.