Amazon bezglavo korača u svijet kriptovaluta i blockchaina. Najveći svjetski trgovac poduzeo je korake ka remećenju blockchain statusa quo.

Nažalost, kada Amazon odluči zakoračiti u novi sektor, nastoji uništiti postojeće organizacije u tom sektoru.

Hoće li to biti slučaj dok Amazon lansira dva nova blockchain proizvoda? Otkrijmo što Amazon radi u svijetu kriptografije.

Amazon ulazi u svijet kriptovaluta

Unatoč tome što Amazon odlučno odbija prihvatiti bitcoin i druge kriptovalute kao način plaćanja, Amazon bi trebao ući u blockchain prostor.

Blockchain tehnologija – tehnologija koja podupire kriptovalutu – tehnološka je blagodat koliko i same kriptovalute. Doista, mnogi blockchain tehnologiju smatraju važnijom od digitalnih valuta. To je zato što blockchain ima mnogo aplikacija izvan napajanja glavne knjige kripto valute. Mnoge industrije istražuju, au nekim slučajevima već primjenjuju blockchain tehnologiju.

Amazon danas nikad nije predaleko od krvavog ruba tehnologije.

Na konferenciji re: Invent u Las Vegasu, izvršni direktor Amazon Web Service (AWS) Andy Jassy najavio je dva potpuno nova blockchain proizvoda: Baza podataka o kvantnoj knjizi Amazon i Amazon upravlja Blockchain. Blockchain proizvodi koristit će popularne blockchain okvire Hyperledger Fabric i Ethereum, a dizajnirani su da omoguće tvrtkama stvaranje skalabilnih blockchain mreža.

S obzirom na uspjeh i jednostavnost upotrebe AWS-a, nadali bismo se da će ponuda blockchaina podržana od Amazona biti otvorena za korisnike svih sposobnosti.

Što su Amazonove blokchain usluge?

Razmotrimo sve što do sada znamo o bazi podataka Amazon Quantum Ledger i Amazon Managed Blockchain.

Amazon upravlja Blockchain

The Amazon upravlja Blockchain (AMB) omogućuje brzu implementaciju i skaliranje blockchain mreže. Svi Amazonovi blockchain proizvodi koriste AWS, tako da sam blockchain može obuhvaćati više AWS računa. AMB će olakšati tvrtkama dodavanje više članova u njihov blockchain, praćenje statistike blockchain mreže unutar AWS-a i upravljanje vašim certifikatima.

Amazon je upravljao blockchainom kako to radi

AMB će podržavati i dva blockchain okvira: Hyperledger Fabric ili Ethereum.

Hyperledger Fabric usredotočen je na privatnost korisnika, sigurnost i kontrole dozvola. Hyperledger Fabric je blockchain okvir otvorenog koda, izvorno pridonijet radom IBM-a i Digital Asset-a. Ima podršku za pametne ugovore, usluge članstva i druge bitne značajke blockchaina.

Ethereum blockchain je, eto, Ethereum blockchain. AMB-ovi koriste Ethereum blockchain znači da programeri mogu koristiti AMB za hostiranje Ethereum DApps-a ili čak pridonijeti drugim Ethereum blockchain projektima.

Baza podataka o kvantnoj knjizi Amazon

The Baza podataka o kvantnoj knjizi Amazon (QLDB) je transparentna, nepromjenjiva baza podataka “u vlasništvu središnjeg pouzdanog tijela”. Ako je potrebno, QLDB će pratiti i ažurirati zajedno s AMB-om, provjeravajući svaku promjenu na blockchainu.

Amazon QLDB nova je klasa baza podataka koja eliminira potrebu za sudjelovanjem u složenim razvojnim naporima stvaranja vlastitih aplikacija sličnih knjigama. S QLDB-om povijest vaših podataka nepromjenjiva je – ne može se mijenjati ili brisati – a pomoću kriptografije možete lako provjeriti da nije došlo do nenamjernih izmjena podataka vaše aplikacije. QLDB koristi nepromjenjivi dnevnik transakcija, poznat kao dnevnik, koji prati svaku promjenu podataka aplikacije i održava cjelovitu i provjerljivu povijest promjena tijekom vremena. QLDB je jednostavan za upotrebu jer pruža programerima poznati API sličan SQL-u, fleksibilni model podataka o dokumentima i potpunu podršku za transakcije. QLDB je također bez poslužitelja, tako da se automatski prilagođava potrebama vaše aplikacije. Nema poslužitelja kojima se može upravljati i nema ograničenja čitanja ili pisanja za konfiguriranje. QLDB plaćate samo ono što koristite.

QLDB je, dakle, glavni dio Amazonove vizije pružanja bilo kojeg posla blockchain uslugom.

Kvantne knjige su od posebne važnosti zbog njihove vrijednosti u svijetu post-kvantnog računanja. Jednom kada kvantno računanje postane široko dostupno, neki blockchains postat će ranjivi na veliko povećanje snage računala. Točnije, postoji bojazan da će računala s kvantnom podrškom moći razbiti kriptografske standarde koji u ovom trenutku čine blockchaine i kriptovalute tako korisnom tehnologijom.

Utjecaj Amazonovih Blockchain usluga

Ako uzmete u obzir utjecaj Amazona na bilo koju drugu industriju u koju ulazi, prekid je vjerojatno ključna riječ. Amazon ima dugu (i ponosnu!) Povijest ulaska u nova područja tehnologije i maloprodaje, a zatim za samo nekoliko godina dominira tržištem.

Hoće li se isti uspjeh primijeniti i na Amazon blockchain usluge? Idem s jakim DA.

Proizvod koji podržava Amazon AWS i ukupna moć Amazona potaknut će uspjeh u području nove tehnologije. Čak i ako postoje proizvodi koji obavljaju sličan posao, nude sličnu uslugu ili su u nekim slučajevima jeftiniji od Amazon blockchain usluge, Amazon će učiniti njihovu uslugu tako lakom da će oni kupci koji sjede na ogradi vjerojatno biti uvučeni.

Sjedeći na ogradi, mislim na razmatranje je li blockchain usluga u najboljem interesu za tvrtku. Morate uzeti u obzir i podršku koju će ponuditi Amazon. Ako Amazon pruži razinu podrške koju trenutno pruža za svoje poslovanje u oblaku AWS, nove će kupce zasigurno privući gigantske, a ne postojeće blockchain alternative.

Još jedno razmatranje – i možda najveće od svih – odnosi se na davanje Amazonove moći nad blockchainom. Može li se blockchain usluga smatrati uistinu decentraliziranom ako joj je u osnovi Amazon i njegovi AWS poslužitelji?

Nisam toliko siguran.