Val kriptovaluta donio je i novu metodu crowdfundinga: Initial Coin Offering ili ICO.

Neko vrijeme činilo se kao da će svi imati ICO. Tvrtke su morale samo napomenuti da će ili uložiti u blockchain tehnologiju ili održati ICO, a njihove će dionice skočiti – bez obzira na istinu.

Pa, što je ICO? Je li još uvijek moguće zaraditi ulaganjem u jedan?

Što je ICO?

Uvjet Početna ponuda novčića odnosi se na čin crowdfundinga korištenjem kriptovaluta. Prvi veći ICO bio je za platformu za kriptovalute i pametne ugovore, Ethereum.

Razvoj Ethereuma financiran je izdavanjem Etera, znaka vrijednosti mreže Ethereum. Programeri su zamijenili bitcoin za Ether, dopuštajući investitorima da daju više od 18 milijuna dolara tada rastućem projektu Ethereum.

Sredstva prikupljena projektom Ethereum omogućila su razvoj Ethereum Virtual Machine (EVM). EVM je temeljni dio Ethereum platforme, omogućavajući svima da razvijaju programe ili pametne ugovore. Ethereum je brzo postao platforma za odabir ICO-a. ICO omogućuje bilo kome da financira novi projekt bez sudjelovanja treće strane. Sve što vam treba za postavljanje Ethereum ICO-a je novi pametni ugovor i određeni broj tokena, čija je cijena vezana uz Ethereum ili bitcoin.

Kako ovi ICO izdaju tokene kao digitalnu alternativu dionicama, ponekad se nazivaju i prodajom tokena. Međutim, terminologija se primjenjuje labavo, a ICO i prodaja tokena često se koriste naizmjenično.

IPO nasuprot ICO-u

Možda ste se već susreli s pojmom Inicijalna javna ponuda (IPO). Tu tvrtka “izlazi na tržište” izdavanjem dionica investitorima u nadi da će prikupiti sredstva. Posljednjih godina bilo je nekoliko značajnih tehnoloških IPO-a, uključujući društvene mreže Facebook i Snap, zajedno s gigantom e-trgovine Alibabom.

U većini slučajeva, tvrtka koja prolazi IPO već posluje s tržišnim i aktivnim proizvodom prije nego što izađe na tržište. ICO često dobivaju usporedbe s IPO-ima, ali postoje neke temeljne razlike:

  • ICO-i trenutno nisu regulirani
  • ICO-i ne zahtijevaju održiv proizvod za pokretanje; kupujete ideju
  • ICO je sličniji crowdfundingu nego IPO
  • IPO je dugotrajan postupak; ICO može završiti u roku od nekoliko tjedana
  • ICO se prodaju na bilo kome, dok su IPO obično usmjereni na institucionalne investitore

Najveća razlika od svih je razina rizika. ICO su u osnovi rizičniji od IPO-a. Naravno, svako ulaganje nosi element rizika. Međutim, IPO ima težinu propisa i zakona, dok su ICO još uvijek divlji zapad investicija.

Nedavna eksplozija ICO-a

U 2017. godini bilo je preko 400 ICO-a. Ti su projekti među njima prikupili preko 6,5 milijardi dolara. Jasan je i nesklad u financiranju između ranih i kasnijih mjeseci 2017. godine. 37 ICO-a pokrenutih između siječnja i travnja 2017. prikupilo je 205 milijuna dolara, u prosjeku po oko 5,5 milijuna dolara. Podignuto je 287 ICO-a između rujna i prosinca 2017. godine 4,4 milijarde dolara, za prosječno oko 15,6 milijuna dolara svaki. Krajem 2017. godine svijest o kriptovalutama i potencijalni povrat ICO-a prošli su kroz krov, a masovno povećanje financiranja to savršeno pokazuje.

Ukupno i broj ICO-a 2017

Izvor: Kovanica

Ali, dovoljno o 2017. Što se dogodilo u 2018. godini?

ICO bum, pa, nastavio je cvjetati.

U vrijeme pisanja ovog članka, u prosincu 2018., ukupno 983 ICO-a podigla su kombinirano 20 milijardi dolara. To je impresivno, zar ne? Da i ne. Dvije su važne stvari koje treba uzeti u obzir. Jedan je da su dva ICO-a činila preko dvadeset posto te brojke. Ogromna EOS ICO prikupila je samo oko 4,1 milijardu dolara, dok je aplikacija za šifrirane poruke Telegram ICO prikupila 1,7 milijardi dolara. Nadalje, ukupno prosječno financiranje za sve ICO-ove za 2018. iznosilo je otprilike 20,6 milijuna USD.

Ukupno ICO i broj 2018

Izvor: Kovanica

Iako je vrijednost glavnih kriptovaluta bila negativno nestabilna i rizici kriptovaluta potvrđeni (višestruko veći), ulagači i dalje smatraju potencijalnim prinosima na ICO vrijednim rizičnog ulaganja.

ICO-ovi po kategoriji 2018

Izvor: Kovanica

Jesu li ICO prevare?

Na nesreću svijeta kriptovaluta, neki ICO-ovi su prijevara. Nagli porast ICO-a tijekom 2017. i 2018. nesumnjivo je privukao neke zasjenjenije ljude na svijetu. Postoji nekoliko masivnih primjera ICO prijevara:

  • Pincoin. Pincoin ICO prikupio je 660 milijuna dolara. Programeri su odmah nestali, a tisuće nezadovoljnih investitora ostavili su izvan sjedišta Vijetnama.
  • AriseBank. AriseBank pokrenuta s namjerom da postane prva decentralizirana banka na svijetu. DIP tvrdi da je AriseBank namjerno zavarala u materijalima za ulagače i prevaren investitori od milijuna dolara. FBI je zamrznuo svu imovinu AriseBank i uhitio predsjednika uprave AriseBanka Jareda Ricea Sr.
  • ACChain, Puyin i BioLifeChain. Ma, tri u jednom? Tako je; Shenzen Puyin Blockchain pokrenuo je tri odvojena ICO-a, tražeći u tom procesu preko 60 milijuna dolara. U svibnju 2018. kineska policija uhapšen šest osumnjičenika koji su izravno uključeni u prevare.
  • Seele. Ususret dugo očekivanom ICL-u za Telegram, hakeri su se predstavljali kao članovi Telegramovog tima i zarađivali s preko 2 milijuna dolara u Ethereumu.
  • Benefit. Pažljivo planirana ICO-ova prevara za izlazak privela je prijevare čak 4 milijuna dolara. Nekoliko uglednih web mjesta za praćenje ICO-a dalo je Benebitu visoke ocjene za sigurnost, povjerenje i povjerenje, dajući ICO-u ovlasti.

Ovo je samo pet (ili sedam, ovisno o tome kako gledate) primjera ICO prijevara. No rizici ne prestaju s prijevarama o izlasku razvojnog tima i sumnjivim investicijskim materijalima.

Brojne poznate osobe podržale su ICO, u dobru i zlu, želeći uskočiti u ICO. Pa, uglavnom i gore.

Jedan od najboljih primjera nedavno se vratio kući. Floyd Mayweather, jedan od najvećih boksača i multimilijunaša u povijesti, svoje je ime spojio s Centra ICO (zajedno s DJ Khaledom). Kasnije je otkriveno da je ICO s 32 milijuna dolara složena prijevara jer su osnivači Centra Techa Raymond Trapani, Sohrab Sharma i Robert Farkas proglašeni krivima za pokušaj prijevare ulagača. U studenom 2018., Mayweather i Khaled namiren s SEC-om nakon što ih je komisija optužila za primanje uplate za promociju Centra ICO-a bez službenog otkrivanja.

The Game, Steven Seagal, Paris Hilton, Imogen Heap, Akon, Ghostface Killah, Gramatik, Jamie Foxx i druge poznate osobe su se, u jednom ili drugom obliku, bavili ICO-ima, i to do različitih stupnjeva uspjeha..

Lažne plastične ICO-ove

Potvrde slavnih neetičnih ili sumnjivih tvrtki jedno su, a izravna prijevara sasvim drugo. Budući da su ICO-ovi trenutno potpuno neregulirani, ulagači nemaju pravni regres niti sigurnost u svojim ulaganjima. Stoga mnogi institucionalni i tradicionalni investitori sugeriraju da izbjegavanje ICO-a i drugih blockchain ulaganja nije loša ideja. Za svaku priču o uspjehu poput Ethereuma postoji pregršt neuspješnih ili lažnih ICO-a.

U rujnu 2017. Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je poslovnog čovjeka i dvije tvrtke za prevaru ulagača u dva ICO-a. Prema DIP-u, Maksim Zaslavskiy i njegove dvije tvrtke, REcoin Ground Foundation i DRC World, prodavali su kovanice i tokene koji nisu postojali. Povrh svega, optuženi su i za obmanjivanje investitora o tome koliko je novca već prikupljeno i trenutnom stanju u poslovanju.

Jordan Belfort, trgovac kojeg je Leonardo DiCaprio prikazao u Vuku s Wall Streeta, nedavno je izjavio da “promotori [ICO-a] nastavljaju masovnu prijevaru najvišeg reda na svima.” Rekao je da su mnogi koristili “pumpati i odlagati”Tehnike za pobuđivanje interesa, a zatim prodaju prije nego što novčići izgube vrijednost. Njegovu izjavu treba shvatiti ozbiljno – ovo je tehnika kojoj se Belfortova firma Stratton Oakmont prepustila, a koja je kulminirala njegovim 22-mjesečnim zatvorskim rokom. (U tom smislu, altcoins i ICO postali su moderna dionica.)

Možete li zaraditi novac na ICO-u?

Veliko pitanje. Možete li zaraditi novac ulaganjem u ICO?

Apsolutno.

Možete li izgubiti novac ulažući u ICO?

Možete to jamčiti.

Vidjeli ste brojeve. Tržište ulaganja za ICO-ove ogromno je čak i kad bitcoin i druge kriptovalute dožive grubu zakrpu. To je zato što, za sve rizike koje ICO predstavlja, ICO je i dalje izuzetno atraktivan investicijski prijedlog (ako možete prihvatite veliku šansu da ćete izgubiti novac). Ako ICO koji odaberete doista dođe do velikih vremena i cijena kovanica krene za 1000x, dobro se zabavljate.

Nadalje, ICO proizvode izvrsne proizvode. Ogroman niz kriptovaluta i blockchain proizvoda započeo je život kao ICO – ali postupak je, zajedno s tehnologijom, još uvijek u povojima.

Želite li ulagati u ICO? Prvo provjerite ove znakove upozorenja za ICO prijevare prije nego što zaronite i rastavite se s teško stečenim novcem.