Ako želite dobiti najnovije cijene kripto valuta sa svog Linuxa ili Mac terminala, slijedeći ovaj jednostavan vodič, možete početi raditi za manje od pet minuta.

Ovaj jednostavni projekt koristi sučelje za programiranje aplikacija (API) za povlačenje najnovijih kripto cijena. Za ovaj ćete vodič upotrebljavati API koji nudi CoinMarketCap. Iako ste besplatni za upotrebu, prvo se morate registrirati na web mjestu.

Iako ovaj projekt ne pretpostavlja da ste programer rockstar-a, to je tehnički vodič. Vodit ću vas na svakom koraku, ali preporučujem da vas barem zanima tehnička strana stvari.

1. Registrirajte se na portalu za programere CoinMarketCap

Kao što je gore spomenuto, potreban vam je besplatan račun za pristup podacima CoinMarketCap-a. Iako CoinMarketCap naplaćuje pristup API-ju, besplatni nivo pruža osnovne informacije i 10.000 zahtjeva mjesečno. Da biste to maksimalno iskoristili, cijelom ćete mjesecu trebati pristupiti cijeni svakih pet minuta!

Razine koje se plaćaju odnose se na web stranice ili druge usluge koje donose novac. Ako želite izraditi vlastitu aplikaciju pomoću ovog API-ja, možda ćete kasnije htjeti platiti račun, ali za sada je besplatni nivo više nego dovoljno dobar za većinu hobi upotrebe.

Registracija API-ja za CoinMarketCap

Započnite posjetom Prijava za API za CoinMarketCap stranicu i popunjavanje vaših podataka. Trebate samo navesti svoje ime, adresu e-pošte i stvoriti lozinku. Obavezno odaberite Osnovni, temeljni plan koji je besplatan.

Nakon registracije potvrdite svoju adresu e-pošte klikom na gumb u e-poruci koju ste trebali dobiti od CoinMarketCap. Tada ćete imati pristup nadzornoj ploči API-ja CoinMarketCap koja prikazuje statistiku vašeg računa. Možete vidjeti svoj API ključ, najnovije zahtjeve i ukupan preostali kredit, koji se troše prilikom podnošenja zahtjeva.

Kopirajte svoj pristupni ključ

Vaš pristupni ključ je poput lozinke. Pomoću ovog ključa CoinMarketCap zna tko ste. To koriste kako bi ograničili koliko puta možete pristupiti API-ju. To pomaže u zaštiti resursa CoinMarketCap-a od zlouporabe i industrijski je standardni način osiguranja API-ja. Dovoljno je reći da dosta ljudi često želi ukrasti API ključeve kako bi ih koristilo u svoje svrhe. Tretirajte svoj API ključ kao lozinku.

Nikada ga nemojte dijeliti ili čuvati nešifrirano, na primjer u e-pošti ili na javnom web mjestu. Ne izlažite ga posjetiteljima web stranice niti ga dijelite na Instagramu. Ne brinite se, lako je promijeniti ili onemogućiti ako imate problem.

Nadzorna ploča API-ja CoinMarketCap

Od tvojeg API nadzorna ploča, zadržite pokazivač iznad API ključ odjeljak u gornjem lijevom kutu i odaberite Ključ za kopiranje za kopiranje vašeg jedinstvenog API ključa u međuspremnik. Primijetite da ovdje žive i gumbi „Obnovi ključ“ i „Onemogući ključ“, ako vam zatrebaju kasnije. Pohranite ovo na svoje računalo, jer će vam trebati za sljedeći korak. Ili ga dođite kopirati kasnije, sada znate gdje ga možete pronaći.

2. Osnovna upotreba naredbenog retka

Sada kada imate račun i API ključ, otvorite terminal. Evo koda koji vam je potreban da biste započeli s cijenom Bitcoina, ali nemojte pokrenite još:

uvojak -H "X-CMC_PRO_API_KEY: "YOUR_KEY_HERE" -H "Prihvaćam: application / json" -d "simbol = BTC" -G https://pro-api.coinmarketcap.com/v1/cryptocurrency/quotes/latest

Dakle, da biste pokrenuli ovo, zamijenite “YOUR_KEY_HERE”S vašim API ključem iz prethodnog koraka. Zalijepite ovo u svoj terminal i pritisnite return. Vidjet ćete da se vraća puno podataka, uključujući trenutnu cijenu Bitcoina, broj trgovinskih parova i još mnogo toga. Istražimo tu naredbu.

Riječ “curl” (piše se cURL) označava “URL klijenta”. To je softverski alat za izvršavanje internetskih naredbi, pomalo poput virtualnog web preglednika. To je vrlo popularan alat za ovu vrstu zadatka.

Odgovor API-ja CoinMarketCap

Sve što slijedi “curl” opcije su za vašu naredbu. Oni cURL-u govore kakav API koristiti, koji API ključ koristiti i razne druge opcije.

The -H opcija konfigurira zaglavlja zahtjeva. Zaglavlja su siguran način slanja dodatnih podataka uz zahtjev, poslanih kao parovi ključ / vrijednost. U ovom je slučaju tipka zaglavlja „CMC_PRO_API_KEY“, A vrijednost ovog je”YOUR_KEY_HERE“, Ili vaš pravi API ključ. Ovako CoinMarketCap zna tko ste. To je preferirani način dijeljenja vašeg API ključa.

Sljedeće je drugo zaglavlje, konfigurirano s -H zastava. Ovo izgleda kao “Prihvaćam: application / json“. Govori CoinMarketCap-u kako vratiti podatke – u ovom slučaju JSON.

The -d opcija šalje podatke o našem zahtjevu na CoinMarketCap. Ovdje možete odrediti koju kripto valutu želite vidjeti. Vrijednost “simbol = BTC”Govori CoinMarketCap-u da pošalje podatke koje ima za Bitcoin. Popis svih kripto valuta koje biste željeli vidjeti možete odvojiti zarezom ovako: “simbol = BTC, ETH, XRP“.

Napokon, -G opcija konfigurira curL da izvrši GET zahtjev umjesto POST zahtjeva. To je poput učitavanja web stranice i stavljanja svih vaših mogućnosti u URL traku, umjesto da pritisnete gumb za naručivanje Amazona (gdje web mjesto dijeli vaše podatke bez promjene URL-a). To šalje “https://pro-api.coinmarketcap.com/v1/cryptocurrency/quotes/latest“, Što je URL CoinMarketCap koji vraća osnovne podatke koji su vam potrebni

Čitanje podataka o odgovoru

Ovaj API odgovor je u JSON formatu. Ovo je strojno čitljiv format, koji se sastoji od ključeva i vrijednosti, poput gornjih zaglavlja.

Da stvari budu jednostavne, trenutna cijena Bitcoina živi ugniježđena unutar podaci odjeljak, pod BTC -> citat -> USD.

Iako je raščlanjivanje ovih podataka i izdvajanje određenih podataka veći zadatak nego što ovaj članak dopušta vrijeme, to je moguće s malo znanja o programiranju.

Rješavanje problema

Ako vam ovo neće uspjeti, možda ćete trebati izvršiti neke osnovne korake za rješavanje problema ili “otklanjanje pogrešaka”. Prvo što trebate potražiti je vaš API ključ – jeste li se zamijenili “YOUR_KEY_HERE”Za vaš API ključ iz prvog koraka?

Dalje, odgovor CoinMarketCap pruža korisne informacije uz vaše podatke. Ako podnesete loš zahtjev, vaši će podaci sadržavati statusni kôd, pogrešku i poruku. To može objasniti problem, ali često je ovdje najveći nagovještaj statusni kôd.

Web stranice i API-ji koriste standardne statusne kodove poznate kao HTTP kodovi statusa. Ovo izražava ishod zahtjeva i možda već znate više nego što mislite. The 404 statusni kod znači da je URL pogrešan. Možda se pomaknuo ili ste napravili pogrešku u kucanju. Ovi statusni kodovi grupirani su u slične kategorije na temelju prvog znaka koda:

  1. 200 serijskih kodova: sve je dobro prošlo.
  2. 400 serijskih kodova: pogrešili ste / podnijeli ste nevaljani zahtjev.
  3. Kodovi od 500 serija: poslužitelj je u krivu / neispravnosti.

U većini slučajeva problem će riješiti dvostruka provjera zahtjeva i ispravljanje bilo kakvih problema. Šifra odgovora od 429 sredstva Previše zahtjeva. Nedavno ste previše upotrebljavali svoj API ključ i morate ga nakratko prestati upotrebljavati.

3. Buduće širenje

Ako poznajete same osnove, možete ga početi nadograđivati. CoinMarketCap pruža mnoge mogućnosti (iako nisu sve besplatne). Možete pronaći povijesne cijene, različite fiat cijene, mnoge druge kriptovalute i još mnogo toga.

Možete to automatizirati u widget za radnu površinu ili u skriptu naredbenog retka. To možete ugraditi u svoju web stranicu, Twitter bota ili fizički zaslon radne površine. U svim slučajevima preuzimanje različitih podataka uključuje promjenu URL-a (“-G“) I dio vašeg korisnog tereta (“-d“).

Sveobuhvatno API referenca objašnjava sve moguće krajnje točke, korisni teret i dostupne podatke. Koristeći ovdje svoje nove vještine i pozivanjem na ovaj vodič, možete izvući gotovo sve podatke o kripto valuti koji su vam potrebni.

Što ćete sagraditi?

Sad kad znate osnove povezivanja s kripto API-jem i povlačenja podataka na temelju svojih potreba, više niste vezani za ograničenja drugih aplikacija. Slobodni ste izraditi vlastite monitore, usluge ili fizičke proizvode za radne površine. Ne zaboravite zaštititi svoj API ključ (premda su ovdje razine sigurnosti privatnog ključa predaleko).

Ako ste dovoljno hrabri, zašto to ne biste kombinirali s automatiziranom trgovinom na decentraliziranoj burzi i pokušali pobijediti tržište?