Nakon pokretanja Bitcoina 2009. godine, trebale su gotovo dvije godine da se pojave suparničke kriptovalute. U prosincu 2014. broj je narastao na 500. Danas postoji gotovo 2000 altcoina.

Ali zašto smo vidjeli eksploziju broja konkurentskih kovanica tijekom posljednjih nekoliko godina? Zašto postoji toliko mnogo kriptovaluta?

Prirodno napredovanje bitcoina

Ako odvojimo trenutak da shvatimo povijest Bitcoina, možete vidjeti da postoji prirodni napredak koji je doveo do trenutne situacije.

Kad je objavio Satoshi Nakamoto Bitcoin bijeli papir 2009. predstavio ga je kao digitalnu valutu:

[Trenutni sustav] pati od inherentnih slabosti modela temeljenog na povjerenju.

Potpuno nepovratne transakcije zapravo nisu moguće, […] određeni postotak prijevare prihvaćen je kao neizbježna, […] i ne postoji mehanizam za plaćanje putem komunikacijskog kanala bez pouzdane strane.

Potreban je elektronički sustav plaćanja koji se temelji na kriptografskom dokazu umjesto na povjerenju. Čisto peer-to-peer verzija elektroničkog gotovine omogućila bi slanje internetskih plaćanja izravno s jedne strane na drugu bez prolaska kroz financijsku instituciju.

Različita tumačenja kriptovaluta

Kako se Bitcoin – i preciznije, blockchain tehnologija – pokazao kao siguran i pouzdan način prijenosa imovine, drugi su programeri počeli dodavati vlastita tumačenja kako se ona može koristiti.

2011. godine stigli su Litecoin i Namecoin. Tehnički gledano, Litecoin je vrlo sličan Bitcoinu, ali programer Charlie Lee napravio je neke promjene koje je smatrao poboljšanjima: kraće vrijeme generiranja blokova, veći ukupan broj kovanica i drugačiji algoritam raspršivanja.

Namecoin je također sličan Bitcoinu, s 21 milijuna kovanica i istim algoritmom provjere rada. Glavna razlika valute je u tome što omogućuje pohranjivanje podataka u njezinim blockchain transakcijama. Danas se Namecoin koristi za naziv domene.bit najviše razine. Djeluje izvan ICANN-a.

Više vrsta i kategorija kriptovaluta

Kao što je Namecoin pokazao, slučajevi korištenja kriptovaluta već su počeli cvjetati. Ubrzo smo imali Peercoin koji koristi hibrid provjere rada / provjere udjela, a IOTA je odlučila koristiti Tangle umjesto uobičajenog blockchaina, a kovanice usredotočene na privatnost poput Monero, Dash i Zcash nastaju.

Svaka nova kovanica pokušavala je riješiti novi problem ili otkloniti uočenu slabost u postojećim kriptovalutama.

Stoga je za razumijevanje velikog broja kriptovaluta možda pametno podijeliti ih u kategorije korištenja. Rubovi ovih kategorija pomalo su mutni, ali široko gledano, većina kovanica uklapa se u jednu od sedam skupina:

  1. Plaćanja i valute: Bitcoin, Litecoin, Nano, Dogecoin.
  2. Privatnost: Monero, Verge, Komodo, Zcash.
  3. Računarstvo i upravljanje podacima: Siacoin, Golem, Holo.
  4. Platforme: Eter, Cardano, NEO, NEM.
  5. Posao i protokoli: Binance Coin, ICON, VeChain, Ardor.
  6. Fintech: Ripple, Stellar, OmiseGo, QASH.
  7. Zabava: Steem, Tron, Razboj, VOSAK.

Račvanje kriptovaluta

Programeri su račvali sve glavne blockchaine, a neki blockchains su čak i desetke puta. Samo u 2018. godini Bitcoin blockchain stvorio je Bitcoin Pizzu, Bitcoin All, Bitcoin Private, Bitcoin Rhodium, Bitcoin Smart, BitVote, Bitcoin Interest, Bitcoin Atom, Bitcoin Lite, Classic Bitcoin i Bitcoin Zero.

Vilice mogu biti “tvrde” ili “meke”. Mekana vilica, kao što je SegWit, događa se kada jedan blockchain ostane važeći nakon ažuriranja. Hard fork se javlja kada novi blockchain postoji, dok starija verzija tog blockchaina također ostaje valjana. Poznati primjeri uključuju Bitcoin Cash, Bitcoin Gold i Segwit2x.

Tvrde vilice su odgovorne za dodavanje balonskog broja altcoina. Saznajte više o hard vilicama i soft vilicama u kriptovaluti.

Ogroman povratak i ICO bum

Vidjeli smo rekordan broj novih kriptovaluta u 2017. Potaknuti masovnim financijskim prinosima, mnogi programeri ugovorili su kolektivni slučaj FOMO-a i objavili gotovo sve u nadi da će zgrabiti dio kolača.

Ogroman broj novih kovanica doveo je do ICO procvata. Neregulirana priroda ICO-a u kombinaciji s grozničavim zanimanjem javnosti za bilo što što je povezano s blockchainom dovelo je do nezabilježene količine ulaganja u kriptovalute.

Nagli procvat još uvijek traje. Wall Street Journal tvrdi da su ICO-ovi u 2017. prikupili 5,5 milijardi USD. Između siječnja i svibnja 2018. iznos je već iznosio 11,8 milijardi USD.

ico stopa uspjeha za 50 milijuna plus kovanice s tržišnom kapitalizacijom

Ali ICO-ov procvat ima rizika i nedostataka. Budući da je tako lako lansirati novčić, tržište je preplavljeno novčićima koji u najboljem slučaju ne nude materijalna poboljšanja u odnosu na ustaljene tokene, a u najgorem slučaju su otvorene prevare. Ako ste investitor, morate biti izuzetno oprezni.

Satis Group kaže da se samo osam posto kovanica ponuđenih putem ICO-a nastavlja uvrštavati na burzu. Tvrdi da je čak 80 posto ICO-a s ulaganjem od 50 milijuna dolara i dalje prevara (Bloomberg). Samo pet posto može se smatrati perspektivnim ili uspješnim.

Povećano usvajanje kriptovaluta

Svijet sve više koristi kripto tehnologiju u svakodnevnom životu. Većina tvrtki već pokreće vlastite blockchain-ove kako bi riješila određeni problem ili pojednostavila tijek rada. Slično tome, postoji sve veći broj načina kako potrošiti svoje Bitcoine i altcoine.

Kako usvajanje u stvarnom svijetu raste, tako raste i broj kriptovaluta. Neki od njih možda nikad neće imati ICO ili biti uvršteni na burzu, ali i dalje postoje i dodaju se ukupnom broju kovanica u optjecaju.

Bolji izraz za ove vrste kriptovaluta je kripto imovina ili kripto žetoni. Korisnike privlače zahvaljujući njihovoj povezanosti s određenim poslovnim sektorom.

Gledajući prema naprijed, čini se neizbježnim da će broj kriptovaluta nastaviti rasti tijekom sljedećih godina.

No, teško je točno predvidjeti koji će novčići ostati popularni. Čak i Bitcoin, koji dominira u sektoru od svog osnutka, nije nužno siguran u svojoj poziciji lidera na tržištu. Do siječnja 2017. nikad se nije spustio ispod 75 posto cjelokupne tržišne kapitalizacije kriptota. Do lipnja je pao na 38 posto, samo šest posto više od Ethereuma. U 2018. se odbio između 35 i 55 posto.

Realno, vjerojatno ne trebate brinuti oko 90 posto novih kovanica. Međutim, ako želite ulagati u kripto i odigrati malu ulogu u kojoj valute postaju dugoročno uspješne, pogledajte našu listu najboljih burzi kripto valuta.