Redovito pratite vijesti o kriptovalutama? Vjerojatno ste primijetili kampanju #DeleteCoinbase koja se odvija na Twitteru. Dio korisnika Coinbasea (bivši korisnici, sada, pretpostavlja se) bio je duboko nezadovoljan masovnom kripto burzom koja je kupila talijanskog programera softvera Neutrino.

Ali ako je Neutrino samo programer, a Coinbase samo kripto razmjena, zašto postoji takva ljutnja zbog akvizicije? Zašto bijesni korisnici zasipaju Twitter porukama o brisanju Coinbase računa kao moralnog stava?

Evo što trebate znati o #DeleteCoinbase.

Coinbase stečeni Neutrino

15. veljače 2019. Coinbase je potrošio 13,5 milijuna dolara za kupnju programera softvera Neutrino. Neutrino razvija analitička rješenja dizajnirana za praćenje i praćenje čitavih blockchain ekosustava. Na primjer, za praćenje ukradenih sredstava i kriminalnih aktivnosti, istraživanje upotrebe ransomwarea i analiziranje darknet tržišta.

Razlozi za stjecanje razlikuju se. U an intervju s Cheddarom, Direktorica institucionalne prodaje tvrtke Coinbase, Christine Sadler, kaže da je “bilo nam je važno odseliti se od naših trenutnih pružatelja usluga. Oni su prodavali podatke o klijentima vanjskim izvorima i bilo je nužno za nas da preuzmemo kontrolu nad tom i vlasničkom tehnologijom koju bismo mogli iskoristiti kako bismo podatke zaštitili i zaštitili svoje klijente. “

Oštre tužbe protiv tvrtke blockchain analytics, Elliptic. (Tvrdnja koja također izgleda dvojbeno, s izvršnim direktorom tvrtke Elliptic, dr. Jamesom Smithom, objavljivanje izjave za javnost snažno pobijajući tvrdnje.)

Neutrino povezan s timom za hakiranje i #DeleteCoinbase Hit Twitter

Nakon najave o akviziciji, pronicljivi kriptokorisnici brzo su otkrili da je menadžerski tim tvrtke Neutrino vodio projekte za zloglasni tim za hakiranje (konkretno, tri rukovoditelja: izvršni direktor Giancarlo Russo, glavni izvršni direktor Alberto Ornaghi i CRO Marco Valleri). Hacking Team ima jake veze sa nizom opresivnih vlada poznatih po kršenjima ljudskih prava.

Građanski laboratorij Sveučilišta u Torontu je pokrio Špijunski softver “Neizlječivi” tima za hakiranje, alat koji koriste i prodaju se isključivo vladama. Alat, poznat kao RCS, primijetio je protiv otvorenih vijesti, aktivista za ljudska prava i brojnih novinara širom svijeta.

Snažne veze između Neutrina, Hacking tima, RCS špijunskog softvera i njegove potvrđene upotrebe kao političkog špijunskog alata bile su previše za neke korisnike Coinbasea. Sugestija da bi tvrtka s tako snažnim vezama sa špijunskim softverom, prikupljanjem podataka i vladinim dogovorom počela raditi zajedno s jednom od najvećih razmjena mogla bi imati ozbiljne posljedice po privatnost korisnika Coinbasea.

I tako, pokret #DeleteCoinbase pogodio je kripto-Twitter.

Kritičari akvizicije i potencijalne prijetnje sigurnosti korisnika Coinbase toplo preporučuju kolegama kripto korisnicima da izbrišu svoje Coinbase račune. Jedini način da se zauzmu pravi stav, po njihovom su mišljenju, je pogoditi Coinbase tamo gdje boli: dno.

Radi li #DeleteCoinbase? Sluša li Coinbase?

Iznenađujuće, da. Coinbase sluša glasno i razgovjetno. Pa, slušam. #DeleteCoinbase podijeljen je tisućama puta. Ljutiti korisnici Coinbasea počeli su objavljivati ​​njihove slike kako brišu svoj račun na Coinbaseu, a zatim brišu račun. Uslijedilo je još. Korisnici su objavili vodiče o tome kako izbrisati Coinbase račun, dok su drugi objavili slike Coinbasea koji trenutno odbija potpuno ukloniti račun.

Zamah #DeleteCoinbase bio je dovoljan da izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, najavi da će “Oni koji su prije radili u Hacking Teamu (unatoč činjenici da trenutno nemaju veze s Hacking Teamom) preći iz Coinbasea.”

Armstrong je također priznao da su „u našem marljivom procesu postojali propusti. Iako smo dobro promatrali tehnologiju i sigurnost proizvoda Neutrino, nismo sve pravilno procijenili iz perspektive naše misije i vrijednosti kripto tvrtke. “

Velika pobjeda? Ne skroz.

Stalna izdanja #DeleteCoinbase

Otkako je Coinbase kupio Neutrino, a pokret #DeleteCoinbase ubrzao tempo, barem dvije burze kriptovaluta objavile su da su odbile surađivati ​​s Neutrinom. Zašto? Iz točnih razloga izlažu kritičari akvizicije.

Prvo je Jesse Powell, izvršni direktor tvrtke Kraken, objavio Tweet koji otkriva njihov postupak usklađivanja. Tweet (pogledajte dolje) daje detaljno objašnjenje zašto je Kraken popustio Neutrino iz njihovih alata za analizu blockchaina.

Šef BHB mreže Giacomo Zucco rekao Bitcoin Magazine da je njegova tvrtka također odbila Neutrino, iz sličnih razloga kao i Krakenova analiza.

Nisu samo druge konkurentske burze zamahnute odlukom Coinbasea o stjecanju i radu s Neutrinom.

Janine, kao i u gornjem Tweetu, detaljno opisuje kako je Coinbase možda prekršio njihove Uvjete pružanja usluge i Policiju privatnosti dopuštajući prodaju privatnih podataka trećim stranama. Još jedno kršenje povjerenja iz Coinbasea, a sve je to dodalo prilično loš mjesec.

Što je sljedeće za Coinbase?

Klizi li Coinbase na tankom ledu? Ili će #DeleteCoinbase nestati jednako brzo kao što je i izbio? Teško je reći. Kritičari koji drže debakl Coinbase uz pokret #DeleteFacebook vjerojatno su malo široki. Prava namjera, ali Coinbase nije ni blizu društvenog privlačenja ili evidencije kršenja privatnosti jer su društveni mediji nevidljivi.

Zanimljivo je koliko Coinbase jasno označava njihovu budućnost ne samo kao glavnu razmjenu već i kao kripto-magnat.

Od svog osnutka Coinbase je stekao 15 tvrtki u raznim industrijama kriptovaluta. Na primjer, kupio je trgovca vrijednosnim papirima Keystone Capital, decentraliziranu burzu, Paradex, pokretanje digitalnog identiteta i privatnosti, Distribuirane sustave i Earn.com, startup koji vam omogućuje zaradu za izvršavanje vaših uobičajenih mrežnih zadataka (poput čitanja i odgovaranja na e-poštu) ). To je bez uključivanja brojnih ulaganja Coinbaseova pothvata, čini i Coinbase Ventures.

Unatoč reakciji protiv Coinbasea, ovo je udubljenje u kripto oklopu, a ne fatalan udarac. Pridružujete li se pokretu #DeleteCoinbase? Pogledajte XCH4NGE za novu peer-to-peer razmjenu s velikim potencijalom!