Stablecoin projekti postaju sve češći u prostoru kriptovaluta. Čini se da jedva da prođe dan bez vijesti o još jednom stablecoinu, ali što su zapravo oni? Kako djeluju i jesu li vrijedni vašeg razmatranja? ovdje je sve što trebate znati.

Što je stabilnicoin?

Stablecoins su kriptovalute iza kojih stoji nešto drugo ili su “vezane” za drugu valutu. Gledajući fiat valute, zlatni standard je vezivanje valute za fizičke rezerve zlata. Ako zemlja ima pet jedinica zlata, ograničavaju se na pet jedinica valute (ili dogovorene apoene).

Stablecoins pokušavaju oponašati podršku fiat valute. Podržavajući svaki kripto-žeton fizičkom sigurnošću, logika je da će cijena tokena ostati stabilna, jer je vezana uz stabilnu valutu.

Ako je kriptovaluta vezana uz zlato, jedan ili više dolara ili gotovo bilo koju drugu robu, cijena vjerojatno neće izmaći kontroli, a špekulanti mogu ostati izvan tržišta, jer je teško ostvariti ogromnu zaradu kad cijena ostane ista svaki dan.

Ako uvijek možete zamijeniti jedan stabilcoin za jedan dolar, zašto biste ikad platili više od jednog dolara za novčić? To održava cijenu snažnom i stabilnom.

Zašto biste trebali koristiti stabilnicoin?

Veliki privući stabilni novac je u imenu – oni su stabilni (u teoriji). Stablecoins predstavljaju izvrstan način za pohranu sredstava u slučaju pada ili tržišne katastrofe. Postoje mnogi trgovinski parovi između stabilnog novca i drugih kriptovaluta. Brzo je i jednostavno zamijeniti svoju kriptovalutu za stabilnicoin, izbaciti oluju i vratiti se na odabranu kripto valutu. Nije brzo prodati svoje kriptovalute za hladan novac, a možda i ne želite.

Evo primjera. Pretpostavimo da Gavin kupi 25 blokova dekodiranih voblera za 1 USD svaki. To je ukupno 25 USD (25 x 1 USD). Ako cijena počne padati, mogao bi zamijeniti te blokere dekodirane za 25 blokova dekodiranih stablecoina. Sada je vlasnik 25 blokova Decoded Stablecoins u vrijednosti od 1 USD po komadu, odnosno 25 USD. Cijena blokera dekodiranog voblera sada iznosi 0,10 USD. Da je ostao u blokovima Decoded Wobblers, njegov bi ukupni stack vrijedio 2,50 USD, no njegovo ulaganje ostaje sigurno po cijeni otkupa od 25 USD.

Sada je sa svojih 25 dolara mogao kupiti 250 blokova dekodiranih voblera. Ovo je vrlo pojednostavljen primjer, ali stabilni novčići održavaju stabilnost svojih stabilnih cijena, što može pomoći u kriznim vremenima ili tržišnim kolebanjima.

Kako funkcioniraju stablecoins?

Stablecoins su gotovo uvijek vezani uz klasu imovine. To može biti fiat, roba ili čak druga kriptovaluta.

Fiat-ove stabilne kovanice podržane su fiat-om u fiksnom omjeru. To je često američki dolar, ali euro i švicarski franak postaju sve popularniji. Za svaki stabilcoin koji ima potporu fiat-a postoji stvarna fiat valuta koja je u pritvoru. Ove stabilne kovanice moguće je iskoristiti za fiat valutu po zadanom omjeru, ali samo kod određenih izdavatelja, poput kreatora. Kako je fiat povezan s tim stabilnim kovanicama, izdavatelji često moraju slijediti sva pravila i propise u lokalnoj valuti. Nijedna transakcija kriptovalute se ne može pretvoriti između njih dvije. Pretvorba se događa izvan lanca.

Stabilni kovanici podržani robom vezani su za gotovo bilo koju klasu imovine. Ovo može biti zlato, srebro, bilo što. Te je stabilne kovanice moguće otkupiti u navedenom omjeru. Ne postoje propisi o tome tko ih može izdati i vrlo malo zakona koje treba slijediti, ali količina tih stabilnih kovanica često na neki način odražava količinu robe.

Konačno, stabilni novčići podržani kriptovalutom povezani su s drugom kriptovalutom. To povezuje svaki stabilcoin s kolateralom za kriptovalute. Iako poput fiat-podržanih stabilcoin-a, stabilcoin-i s kriptovalutom rade preko kripto pametnih ugovora. Sve se trgovine odvijaju na lancu, pa bi mogle biti uključene čak tri različite kriptovalute: stablecoin, kolateral i temeljni pametni ugovor.

Postoji jedna konačna vrsta stablecoina. Ovo je novčić u stilu Seignoragea. Ti su stabilni novci rjeđi od ostalih vrsta i koriste se lančanim algoritmima za održavanje stabilne cijene. To često uključuje povećanje ili smanjenje ukupne raspoložive ponude i puštanje da zakoni ponude i potražnje stabiliziraju cijenu. Ne postoji kolateral ili fiat / roba koja podupire ove kovanice.

Jesu li stabilan novac rizičan?

Stablecoins nisu uvijek rizični ili nesigurni, ali još uvijek treba uzeti u obzir neka područja prije nego što značajnu količinu novca spustite na bilo koji stablecoin.

Stabilnici su rizični koliko i njihova podloga. Budući da su vezani uz robu ili fiatnu valutu, mogu doživjeti iste fluktuacije cijena kao i sama imovina. Ako cijena srebra ili zlata raste, raste i vrijednost vašeg stablecoina. Ako cijena padne, smanjit će se i vrijednost vašeg stablecoina. To je tako jednostavno.

Drugo je razmatranje samog blockchaina. Puno je prevara, krađa, hakiranja i prijevara u okviru projekata kriptovaluta, a stablecoins nisu imuni na ove probleme. Pohranjivanje vaših stabilnih kovanica na razmjeni dulje vrijeme uvodi povećani rizik u vaše posjede. Izvucite sredstva s burzi i zaštitite svoje privatne ključeve.

Konačno, stabilne kovanice nisu bez svog dijela kontroverzi. Projekti poput Tethera možda će u bliskoj budućnosti stvarati probleme.

Odricanje: Ovo nije investicijski savjet. Bitcoin i druge kriptovalute vrlo su špekulativni. U kriptovaluti ništa nije zajamčeno. Uvijek provedite vlastito istraživanje prije ulaganja i nikada ne ulažite više novca nego što vam je ugodno.

Počnite koristiti stabilne kovanice već danas!

Sada znate što su stablecoins, hoćete li ih početi koristiti? Volite li više fiat ili stabilcoin-ove podržane robom, ili što je s kriptovalutom ili čak projektom podržanim u obliku seignorage-a?

Što god odabrali, koristi mogu biti ogromne. Stabilna cijena s dobrim trgovinskim parovima koji omogućuju lako trgovanje na tržištu i van njega gotovo u trenutku. Sada krenite proučavati Danov članak o najboljim papirima za trgovanje koji ćete kombinirati sa svojim stabilnim valutama po vašem izboru.