Bitcoin je najpopularnija svjetska kriptovaluta, daleko nadmašujući bilo koju drugu alternativu. No, je li to najprivatnija kripto valuta na svijetu? To je ravno “ne”. Bitcoin je mnogo stvari, ali nije 100 posto privatno. 

Mnogo je kriptovaluta usmjerenih na privatnost koje štite vaš identitet, transakcije i interakcije. Monero ostaje jedna od najpopularnijih privatnih kripto valuta. Ali kako se uspoređuje s Bitcoinom?

Pitanja privatnosti Bitcoina

Kao kriptovaluta na vrhu hrpe, Bitcoin prima većinu naslova. Njegova se izvedba neprestano prati i analizira, a u vijestima se pojavljuje uz fiat tržišne trendove. U tome Bitcoin cijelo vrijeme gura kriptovalute dalje u mainstream.

Bitcoin, međutim, ima nedostataka. Jedno od pitanja Bitcoina tiče se privatnosti, a čest je mit u vezi s Bitcoinom da je on potpuno anoniman. To nije istina. Bitcoin je pseudo-anoniman. S dovoljno vremena, netko može povezati Bitcoin transakcije i adrese Bitcoin novčanika kako bi ih počeo povezivati ​​s pojedinačnim korisnikom.

Svaka Bitcoin transakcija bilježi se u blockchain, nepromjenjivu javnu knjigu koja čini okosnicu kriptovalute. Svatko ga može preuzeti, analizirati i započeti slaganje podataka.

Naravno, postoje i druge olakotne okolnosti. Ako korisnik ima lošu operativnu sigurnost, lakše je povezati transakcije i adrese novčanika. To može značiti povezivanje fiat bankovnog računa s razmjenom bitcoina, korištenje osobne adrese e-pošte za prijavu na više usluga, dodavanje osobnih podataka na korisničke račune itd..

To uglavnom nije problem. Većina ljudi koristi Bitcoin kao zalihu bogatstva ili špekulativni trgovački žeton. Ali ako želite koristiti Bitcoin kao način plaćanja i želite zadržati svoju privatnost, morate malo više raditi kako biste ostali anonimni.

Ili se možete prebaciti na Bitcoin alternativu usmjerenu na privatnost, poput Monera.

Bitcoin protiv Monera

Monero je jedna od najpoznatijih svjetskih kriptovaluta usmjerenih na privatnost. Njegova glavna prodajna točka je snažan fokus na privatnost, zaštitu identiteta korisnika, transakcija i blockchain zapisa.

Za razliku od Bitcoina, svaka je transakcija na Monero blockchainu neprosjediva. Monero možete koristiti za slanje i primanje sredstava, ali izvor, primatelj i iznos ostaju skriveni. Pogledajmo neke Monerove značajke privatnosti i kako se oni slažu protiv Bitcoina.

Nevidljive adrese

Monero koristi skrivene adrese za promicanje privatnosti. Svaka Monero adresa jednokratna je adresa novčanika. Monero adresu ne možete povezati s prethodnim novčanikom ili zajedničkom standardnom adresom. Kako svaka dolazna i odlazna transakcija koristi potpuno novu adresu novčanika, stvaranje veze između adresa novčanika i transakcija gotovo je nemoguće jer ne postoji kontinuitet između tokena na Monero blockchainu.

Imajte na umu da se skrivene adrese više fokusiraju na privatnost primatelja.

Neki novčanici samo za Bitcoin nude mogućnost prikrivenog novčanika. Na primjer, Samourai novčanik usmjeren na privatnost za Bitcoin omogućuje korisnicima odabir između redovite i nevidljive adrese – no obje strane moraju koristiti skrivenu adresu Bitcoin novčanika da bi funkcija privatnosti funkcionirala. Novčanik Samourai također se nalazi na našem popisu najboljih Bitcoin novčanika usmjerenih na privatnost.

Pozvati povjerljive transakcije (RingCT)

Ako se skrivene adrese usredotoče na poboljšanje privatnosti primatelja, tada Ring Ring povjerljive transakcije poboljšavaju privatnost pošiljatelja.

RingCT kombinira dvije tehnologije privatnosti: prstenaste potpise i povjerljive transakcije.

Prvo razmotrite kako funkcionira redovita Bitcoin transakcija. Unosite iznos Bitcoina koji želite poslati iz novčanika, pritisnite send i postupke transakcije. Transakcija nosi privatne ključeve vaših Bitcoin adresa, dokazujući vlasništvo i potencijalno vas povezujući s transakcijom. Nakon što se transakcija obradi, možete pregledati sadržaj novčanika primatelja i pratiti Bitcoin koji ste poslali ako je poslan u drugi novčanik.

Prstenasti potpisi mijenjaju taj postupak, miješajući u transakciju novčana sredstva koja varaju, zbunjujući veze između adresa novčanika. Umjesto da vidi jedan proces vrijednosti s jednog računa na drugi, Monero transakcija sadrži mnogo vrijednosti što otežava praćenje do jednog novčanika koji šalje. Pošiljatelji također imaju kontrolu nad postupkom zvonastog potpisa. Neki ovaj postupak miješanja uspoređuju s rušenjem Bitcoina, iako to nije potpuno isto.

Možete povećati razinu RingCT-a tako da uključuje više vrijednosti mamaca, čime ćete dalje udaljiti adresu novčanika koji šalje od identiteta pošiljatelja.

Proces ne stvara dvostruko trošenje, a svaka je transakcija i dalje kriptografski sigurna. Korisnici mogu koristiti kriptografski primitiv poznat kao Pederson predanost za provjeru slanja i primanja krajeva transakcije, potvrđujući vrijednosti uključene u transakcije, ne otkrivajući tko kome šalje i koliko Monero mijenja vlasnika.

Ako želite puno detaljnije objašnjenje kako skrivene adrese i RingCT štite privatnost tijekom korištenja Monera, pročitajte ovo Monero StackExchange post.

Zamjenjivost

Fungibility je vitalna za privatnost. Novčanica u vašem džepu gotovo se ne razlikuje od novčanice u dolarskoj posudi na šanku ili u pekarskoj blagajni, ili vašeg kolege itd. To je zato što je fiat gotovina zamjenjiva. Jedan je dolar zamjenjiv s drugim, a svi imaju isto.

Kod kriptovaluta zamjenljivost je drugačija. Što se tiče Bitcoina, zamjenljivost uzrokuje nedostatak privatnosti. Da, možete zamijeniti 1 Bitcoin za drugi Bitcoin i imati istu količinu kriptovalute. Ali znate i povijest tog Bitcoina, poput novčanika kroz koje je putovao, transakcija u kojima je korišten itd. Ako vaš Bitcoin dolazi iz “prevrtljivog” izvora, postoji šansa da će ga netko uočiti i odbiti. Šansa je vrlo mala, ali može se dogoditi.

Monero nema taj problem. Svaka Monerova transakcija koristi integrirane značajke privatnosti kako bi prekinula vezu između pošiljatelja i primatelja. Monero možete koristiti bez brige o prošloj uporabi. U tome je Monerova zamjenjivost slična fiat gotovini.

Je li Monero privatniji od bitcoina?

Najveća jedina razlika između Monera i Bitcoina je primjena značajki privatnosti. Bitcoin je uvijek trebao djelovati kao otvoren i nepromjenjiv blockchain, omogućavajući svima pristup i analizu podataka. Spektakularni rast i upotreba Bitcoin blockchaina uvijek će stvarati probleme u vezi s privatnošću, posebno kada je toliko mnogo korisnika Bitcoina i kriptovaluta zagovornici privatnosti.

Bitcoin-ove značajke privatnosti su bolt-ons. Programeri dodaju značajke privatnosti Bitcoin što je brže moguće. Ali zbog prirode Bitcoin blockchaina i njegovog prethodnog razvoja, značajke privatnosti su neobavezne, a ne obvezne. Ideja da će Bitcoin zaštititi vašu privatnost je pogrešna. Bitcoin vam može poboljšati privatnost ako ga upotrebljavate na određeni način, koristeći posebne novčanike usmjerene na privatnost, anonimno kupujući svoj Bitcoin itd..

Dok su s Monerom te značajke privatnosti ugrađene, uključene i čekaju da krenu. U tome je, ipak, Monero privatniji od Bitcoina.

Teškoća je u tome što za sve Monerove izvrsne značajke sigurnosti i privatnosti postoji samo nekoliko tisuća Monerovih transakcija dnevno, naspram stotina tisuća Bitcoin transakcija. Stopa usvajanja Bitcoina i dalje raste. Isto se ne odnosi na Monero, čak i s izgledima za nove značajke privatnosti. Čak ni uvođenje Monerovog ažuriranja koje je smanjilo naknade za transakcije Monero nije potaknulo Monero blockchain.

Stvarnost je takva da će Monero ostati praktičan, ali specijaliziran blockchain usmjeren na privatnost, natječući se s ostalim kriptovalutama usmjerenim na privatnost.