Ako svoj Bitcoin želite pohraniti na sigurno mjesto, tada ćete htjeti koristiti novčanik s hladnjakom. Kao što je opisano u našem najboljem vodiču za novčanike za kriptovalute, Electrum je jedan od najstarijih i najuglednijih novčanika u svijetu.

Evo kako ga koristiti za zaštitu Bitcoina.

Instaliranje Electrum novčanika

Započnite posjetom Preuzimanje Electrum stranicu i preuzimanje instalacijskog programa ili izvršne datoteke prikladne za vaš operativni sustav. Svi su podržani Windows, Mac i Linux. Koristim Mac, ali koraci navedeni u nastavku primjenjuju se bez obzira na vaš operativni sustav.

Pokrenite instalacijski program da započnete postupak i vidjet ćete Instalirajte čarobnjak:

Naziv novčanika Electrum Install Wizard

Unesite ime novčanika. Zadana vrijednost zadani_ novčanik bit će prikladan za većinu slučajeva. Pritisnite Sljedeći:

Tip novčanika Electrum

Morat ćete odabrati Vrsta novčanika. Vaše su četiri mogućnosti:

 1. Standardni novčanik. Zadana opcija. Ovime se pohranjuje jedan privatni ključ za svaku adresu.
 2. Novčanik s dvofaktorskom autentifikacijom. Ovaj novčanik omogućuje dvofaktorsku autentifikaciju dijeljenjem drugog privatnog ključa s tvrtkom za autentifikaciju treće strane.
 3. Novčanik s više potpisa. Ovdje se pohranjuje nekoliko privatnih ključeva koji su svi potrebni za transakcije. To mogu biti za različite korisnike ili, na primjer, za različite uređaje.
 4. Uvozite Bitcoin adrese ili privatne ključeve. Koristite ga za stvaranje novčanika s već postojećim privatnim ključem.

Za sada je zadana opcija Standardni novčanik je prikladan. Pritisnite Sljedeći kad budete spremni.

Za Trgovina ključeva, izabrati Stvorite novo sjeme. Ako već imate sjeme, možete vratiti novčanik, ali stvaranje novog sjemena generirat će vam novi novčanik.

Tip sjemena Electrum

Za Tip sjemena, ostavite ovo na zadanoj postavci Standard. Mogli biste ovo promijeniti u Segwit ako vam je draže, ali možda ćete prvo htjeti pročitati tvrde i meke vilice.

Electrum će vam sada generirati 12 slučajnih riječi poznatih kao a sjeme generacije novčanika. Ovo je poput sigurne lozinke za vaš novčanik, zato ga nemojte pohranjivati ​​na mreži, ne dijelite i ne gubite!

Zapišite na sigurno mjesto, a zatim odaberite Sljedeći. Morat ćete potvrditi sjeme kako biste osigurali da nećete izgubiti pristup novčaniku nakon što se financira. Nećete moći nastaviti dok to ne učinite i nećete ga moći kopirati i zalijepiti.

Na kraju pritisnite Sljedeći za prikaz zaslona lozinke. Unesite lozinku koja stoji uz sjeme ili ostavite ovo prazno. Jednom uneseni, Electrum će stvoriti vaš novčanik i učitati ga u sučelje Electrum.

To je sve što je u instalaciji, pa prijeđimo na to kako koristiti Electrum.

Sučelje Electrum novčanika

Tri su ključna područja za Electrum. Ovi su:

 1. Povijest. Ovdje je sva vaša povijest transakcija.
 2. Poslati. Koristite ovo područje za slanje Bitcoina iz svog novčanika na bilo koju drugu adresu na mreži.
 3. Primite. Zatražite Bitcoin s druge adrese i pristupite detaljima primatelja novčanika.

Svakom od ovih područja moguće je pristupiti putem tri kartice na vrhu:

Kartice Electrum sučelja

Dolje lijevo prikazuje vaše trenutno stanje Bitcoin u ovom novčaniku, a dolje desno prikazuje status mreže, zajedno sa sigurnošću novčanika.

Sigurnosne postavke i ravnoteža Electrum

Kako primiti Bitcoin

Da biste primili Bitcoin, idite na Primite tab. Ako žurite, kopirajte svoju adresu za primanje i unesite je u jednu od ovih uglednih kripto burzi ili je pošaljite onome tko vam pošalje Bitcoin.

Kartica za primanje Electrum

Ova adresa je pomalo poput poštanskog broja ili adrese e-pošte. To je jedinstveno za vas, i kao što objašnjavam u svojoj knjizi Što je Blockchain? vodiča, ne trebate ga čuvati. Ne možete ga koristiti za podizanje novca.

Ako želite nekome poslati “ljepši” zahtjev za Bitcoin, možete ispuniti polje Opis, Traženi iznos, i Zahtjev istječe polja, a Electrum će vam generirati QR kôd sa svim tim detaljima. Klikom na ovaj QR kôd pojavit će se a Zahtjev za plaćanje zaslon koji sadrži QR kôd i adresu novčanika.

To je sve što trebate znati da biste primili Bitcoin, tako je jednostavno.

Povijest transakcija novčanika

Kad u novčanik ubacite sredstva, vidjet ćete dvije promjene. Dolje lijevo Ravnoteža sada prikazuje vaše trenutno stanje. The Povijest kartica sada prikazuje novu transakciju:

Povijest transakcija Electrum

To pokazuje datum, iznos i novo stanje nakon svake transakcije u novčanik. Potvrđene transakcije pokazuju zelenu oznaku, a nepotvrđene transakcije mali kružni grafikon koji mijenja boju iz crvene u žutu, jer više čvorova potvrđuje transakciju.

Dvostruki klik svaku transakciju da biste vidjeli detaljne informacije o potvrdama, veličini, naknadama i još mnogo toga.

Electrum Bitcoin potvrde

To je sve što treba znati o povijesti transakcija.

Kako poslati Bitcoin

Slanje Bitcoina jednostavno je kao i primanje. Od Poslati , unesite adresu primatelja u Platiti polje. Ako su vam poslali QR kôd, pritisnite mali gumb QR koda s desne strane ovog polja. Electrum će ostatak popuniti s QR koda.

Opis nije obvezan.

Electrum Bitcoin stranica za slanje

Unesite iznos ili pritisnite Maks gumb za slanje cjelokupnog sadržaja novčanika, umanjenog za naknadu za transakciju.

Pored Pristojba je klizač. Pomicanjem ovog ulijevo smanjit će se naknada za transakciju, a udesno će se povećati. Općenito, zadana postavka u sredini pruža najbolju ravnotežu između brzine i troškova.

Na kraju pritisnite Pregled da biste vidjeli svoju transakciju prije slanja ili Poslati da izvršite svoju transakciju. Morat ćete potvrditi iznos i naknadu, pa prije završetka još jednom provjerite je li sve točno.

Potvrda Electrum Bitcoina

Jednom poslana, vidjet ćete da se ova transakcija pojavljuje u Povijest tab.

Sigurnost novčanika i mrežne postavke

Ove se posljednje postavke odnose na sigurnost vašeg novčanika i mrežne postavke.

Sigurnosne postavke i ravnoteža Electrum

Skup od četiri gumba u donjem desnom dijelu omogućuje pristup tim postavkama. S lijeva na desno ovo su:

 • Lozinka (zlatni lokot). Dodajte ili promijenite lozinku za svoj novčanik (koristi se kao dodatak vašem generiranju novčanika).
 • Postavke (ručni alati). Upravljajte Electrumovim postavkama i zadanim postavkama.
 • Sjeme generacije novčanika (biljka koja raste iz sjemena) pogledajte mnemotehniku ​​sjemena svoje generacije novčanika. Ne dijelite ovo ni s kim!
 • Postavke mreže (obojeni krug). Pregledajte status povezane mreže i promijenite postavke poslužitelja i proxyja. To se mijenja iz zelene u crvenu, ovisno o statusu mreže.

Mnogi će vam elementi u Electrumu pokazati korisni savjet ako zadržite pokazivač iznad njih.

To sažima sve što trebate znati. Sad kad ste sigurni u Electrum, idite i zaštitite svoj Bitcoin i recite nam kako napredujete. Za dodatnu sigurnost provjerite najvažnije savjete kako zaustaviti ljude da vam ukradu kripto.