Bitcoin, kripto valute i blockchain sada su dio svijesti javnosti. Zbog divljih promjena cijena, masovnih špekulacija i slamanja najnižih razina, Bitcoin donosi veliku intrigu. Toliko da se kriptovalute i tehnologija blockchaina sada pojavljuju u filmovima, emisijama, dokumentarnim filmovima i još mnogo toga. Neki su edukativni, dok drugi koriste Bitcoin i blockchain kao dio radnje.

Evo sedam filmova i emisija o Bitcoinima, blockchainu i kriptovalutama.

1. Bitcoin: Kraj novca kakav poznajemo (2014)

Dokumentarni | 60 min

Bitcoin: Kraj novca kakav znamo To je jedan od najpoznatijih dokumentarnih filmova o Bitcoinu. Dokumentarni film Torstena Hoffmanna dobro gleda kako će Bitcoin poremetiti trenutni monetarni sustav. Sadrži nekoliko zanimljivih intervjua s nekoliko stručnjaka za Bitcoin, blockchain i kriptovalute. Ono što je najvažnije, Hoffman razgovara sa suosnivačem Ethereuma Vitalikom Buterinom i evanđelistom Bitcoin Casha Rogerom Verom. O Bitcoin Cashu možete saznati više čitajući Studiju kovanica Bitcoin Cash blokova.

Mnogo se toga promijenilo od nastanka dokumentarca, ali ipak ga vrijedi pogledati.

2. Život na bitcoinu (2014)

Dokumentarni | 96 min

Još 2014. ideja da živimo isključivo koristeći Bitcoin nije bila samo novost. Bilo je to izravno ludo. Ipak, upravo su to mladenci, Austin i Beccy Craig, odlučili preuzeti. To je značilo da koristite Bitcoin za plaćanje najma, kupnju kupovine, naručivanje novog namještaja i svega ostalog što radite u normalnom svakodnevnom životu.

Život na Bitcoinu pokriva 90 dana života kojim dominira kriptovaluta. Poput Bitcoina: Kraj novca kakvog poznajemo, svijet kriptovaluta i blockchaina sada se vrlo razlikuje od 2014. Ali bez obzira na to, to je sjajan sat.

3. Duboka mreža (2015)

Dokumentarni | 90 min

Alex Winter’s Deep Web zanimljiv je sat usmjeren na suđenje Rossu Ulbrichtu, zloglasnom vođi izvornog darknet tržišta Silk Road. Dokumentarac istražuje ulogu Tor-a, Put svile i odnos s Bitcoin-om i kriptovalutama. Deep Web ima i nekoliko zanimljivih intervjua, poput Wiredova Andyja Greenberga i haktivista Amira Taakija. Također, Keanu Reeves pripovijeda o cijelom filmu, što je još jedan plus!

4. Uspon i uspon bitcoina (2014.)

Dokumentarni | 96 min

Uspon i uspon bitcoina dobro proučava neke od ranih usvojitelja Bitcoina i njihov odnos sa ranim svijetom kriptovaluta. Jedan od najpoznatijih sugovornika je Gavin Andresen. Andresen je bio jedan od vodećih programera Bitcoina, usko surađujući na projektu poznatom kao Bitcoin Core, kao i Bitcoin Foundation. Taj se status promijenio nakon što je Andresen objavio svoje uvjerenje da je Craig Wright pravi Satoshi Nakamoto. (Je li to Craig Wright ili je netko drugi?)

5. Stroj za povjerenje: Priča o Blockchainu (2018)

Dokumentarni | 84 min

Druga značajka Alex Winter na ovom popisu usredotočena je na blockchain, istražujući evoluciju i progresivni razvoj kriptovaluta i još mnogo toga. Trust Machine ne brine o grmlju, priznajući da s vremenom mnoge kriptovalute koje trenutno pokušavaju stvoriti put i riješiti stvarni problem neće postojati, čak ni u bliskoj budućnosti. Također se razmatra zašto neke industrije prihvaćaju blockchain tehnologiju, dok druge nisu toliko oduševljene.

6. Čarobni novac: Bitcoin revolucija (2017.)

Dokumentarni | 55 min

Tražite dobar Bitcoin dokumentarac koji možete koristiti kao obrazovni alat za obitelj i prijatelje? Čarobni novac: Bitcoin revolucija je izvrsno polazište. Sadržeći intervjue i objašnjenja Tonea Vays, Rogera Vera, Tracea Mayera i Jeffa Berwicka, Magic Money pokušava otvoriti svijet kriptovaluta svima onima koji nisu sigurni o čemu se radi..

7. Bankarstvo na bitcoinu (2016.)

Dokumentarni | 83 min

Bankarstvo na Bitcoinu snažno se fokusira na to kako će Bitcoin i kriptovalute poremetiti uspostavljeni financijski sustav i početi vraćati moć redovnim ljudima. To čini ilustrirajući kako uspostavljeni bankarski sustav vremenom postaje korumpiran, postupno postajući manje učinkovit prije nego što je na kraju natjerao na nedostatak povjerenja koji su osjećali mnogi. Bankarstvo na Bitcoinu ima nekoliko zanimljivih intervjua s Gavinom Andresenom, Erikom Voorheesom i Charliejem Shremom.

Na koga treba paziti: Kriptopija: Bitcoin, Blockchain i budućnost Interneta

Drugi ulazak Torstena Hoffmanna na ovaj popis nije se baš pojavio na tržištu. Međutim, čini se da će Cryptopia: Bitcoin, Blockchain i budućnost Interneta intervjuirati širok raspon programera i vođa misija kriptovaluta i blockchaina, uz novi pogled na to kako kriptovaluta mijenja svijet.

Onaj na koga treba pripaziti!

I to onaj koji zapravo nije o kriptovaluti: Crypto (2019)

Drama / triler | 105 min

Film o kriptovalutama, zar ne? Ne baš. Unatoč naslovu filma – Kripto – nikad nemate osjećaj da je kriptovaluta toliko važna za radnju. Naravno, tamo je. Ali bi li bilo koji drugi broj programa pranja novca također mogao obaviti posao? Bacite na izvanrednu upotrebu referenci kriptovaluta i vidjet ćete zašto su se korisnici kripto, Bitcoina i blockchaina lecnuli.

Da budem iskren, to nije užasan film. Ali ubacio je kriptovalutu u mješavinu jer bi mogao dobiti dodatnu pozornost. Slično onim tvrtkama koje su dodale “blockchain” ili na neki drugi način svom imenu tijekom vođenja 2017. godine i gledale kako se vrijednost njihove tvrtke četverostruko preko noći.

Koriste li bilo koje emisije kriptovalute ili Blockchain?

Postoji nekoliko emisija koje su dodane u kriptovalute kako bi istražili njihov narativ.

Ono što mi odmah padne na pamet je StartUp, emisija koja se fokusira na decentralizirana anonimna tržišta i anonimne digitalne valute. Nadam se da će se StartUp obnoviti za sezonu 4!

I naravno, kriptovalute se u Gospodinu Robotu pojavljuju u brojnim prigodama, pri čemu se Bitcoin i eCoin natječu za najveći udio na globalnom tržištu digitalnih valuta. Ali neću reći više od toga.

Dakle, sada znate o najboljim dokumentarnim filmovima i filmovima koji uključuju Bitcoin i blockchain. To nije samo u filmovima. Evo kako glavne tehnološke tvrtke utječu na razvoj blockchaina!