Hoćete li diverzificirati svoj kripto portfelj ili entuzijasta sa sve većim popisom altcoina, novčanik s više kripto valuta su odgovor. Ali što je najbolje i kako se mjere dostupne mogućnosti? Evo detaljnog pregleda top 5 novčanika s više kripto valuta za korisnike mobilnih uređaja i stolnih računala.

Novčanike na stranu, ako tražite sigurne opcije za trgovanje kripto, isprobajte ove brokere:

Coinomi – pouzdano sučelje blockchaina

Objavljen 2014. godine i široko poštovan u kripto zajednici, Coinomi je zreo projekt s posvećenim timom kompetentnih programera kriptografije. Vodi paket na mobilnim uređajima s Androidom i iOS-om, iako ne postoji verzija za stolna računala. Coinomi je besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Podržani novčići

Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Private, BitcoinZ, Bitcore, Dash, Digibyte, Dogecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Komodo, Litecoin, Litecoin Cash, LBRY krediti, PIVX, Reddcoin, Stratis, Substratum, Syscoin, Tether, Vertcoin, Verge, ZCash, ZClassic, ZCoin, Zencash + Svi ERC-20 kompatibilni (Ethereum mreža) tokeni.

Pros

Glavna prednost Coinomija je njegov ogroman – i neprestano rastući – popis podržanih kovanica. Podržava toliko da je većina korisnika većina njih.

Međutim, aplikacija također daje prednost sigurnosti. Generira nove adrese za svaku transakciju iz više riječi “sjeme” fraze, koja je jedina sigurnosna kopija koja vam treba. Ako izgubite uređaj ili se aplikacija izbriše, možete sve stvoriti iz sjemena.

Novčanik Coinomi Multicoin(Slika s Coinomijevog feeda na Twitteru)

Coinomi pohranjuje privatne ključeve lisnica na vašem uređaju i, baš kao i hardverski novčanik, ti ​​ključevi nikada ne napuštaju vaš uređaj. Nikada se ne prenose na Internet, pa ih se ne može presresti.

Osim podrške za novčiće, najveći pozitiv aplikacije je anonimnost. Bez IP-a ili identiteta koji se povezuju s vašim kripto novčanicima, bez provjere KYC-a, bez praćenja i poslužitelja koji svaku transakciju anonimiziraju skrivanjem vaše IP adrese, Coinomi nudi neusporedivu privatnost.

Top 10 kriptovaluta za ulog i HODL za pasivni dohodak

Aplikacija također ima ugrađene ShapeShift i Changelly, tako da možete anonimno trgovati između kriptovaluta, bez da ih premještate iz novčanika. Uz to, Coinomi može obavljati unakrsne transfere pomoću tih usluga, što znači da možete poslati altcoin-ove na Bitcoin adrese bez dodatnih koraka.

Razmjena Coinomija s Shapeshiftom

(Slika s play.google.com)

Coinomi radi na više jezika i može prikazati vaše bilance u jednoj od dugačkih lista valuta.

Protivnici

Loša strana je da najnovije verzije Coinomija nisu u potpunosti otvoreni izvor. To ne znači nužno da programeri skrivaju zlonamjerni softver i druge loše stvari u svojoj aplikaciji, ali utječe na povjerenje i transparentnost.

Coinomi također prikazuje oglase u aplikaciji, poput pozivnica za ICO i tako dalje. To može učiniti korisnike opreznima prema sigurnosti podataka, posebno u kombinaciji s prirodom zatvorenog koda aplikacije.

Stranica novčića Coinomi

(Slika s enjincoin.io)

Budući da Coinomi nije centralizirana usluga, nemaju pristup vašim lozinkama ili privatnim ključevima. Ako izgubite lozinku i početnu frazu, nema načina za povrat imovine. Obavezno čuvajte taj izraz sjemena negdje vrlo sigurno.

Ni aplikacija nije bez kontroverzi. Programeri s ponosom objavljuju da nikada nije hakiran nijedan novčanik Coinomi, ali ne ističu stvari poput skandala kada je korisnik otkrio da je aplikacija prenosila sve svoje Bitcoin adrese na Internet – u običnom tekstu – svaki put kad je pokrenuta. Očekuje se takva vrsta pogreške u neprestanom mijenjanju aplikacija, ali to treba imati na umu.

Enjin – najsigurniji mobilni novčanik

Enjin oglašava svoj novčanik kao najsigurniji mobilni novčanik na svijetu. Iako je jednostavan po izboru i nudi ograničenu podršku za novčiće, Enjinova sigurnost nadmašuje sve opcije osim hardverskih novčanika – zapanjujuće postignuće na mobilnom vrućem novčaniku. Enjin je besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Podržani novčići

Bitcoin Ethereum, Litecoin i svi ERC-20 kompatibilni (Ethereum mreža) tokeni.

Pros

Dizajneri Enjin imaju dva glavna cilja: jednostavnost i krajnju sigurnost.

Kao i Coinomi, Enjin koristi početnu frazu za generiranje novih adresa novčanika za svaku transakciju i pohranjuje vaše privatne ključeve na uređaj. Nikada se ne prenose putem interneta, pa ih se ne može presresti.

Enjin novčanik

(Slika s enjinwallet.io)

Međutim, aplikacija ide mnogo dalje po pitanju sigurnosti. Sadrži i obrađuje sve vaše ključne podatke u šifriranoj memoriji, ne dopušta snimke zaslona (osim na iOS-u, u skladu s iOS pravilima) i koristi dva potpuno neovisna sloja kriptografije – jedan hardver i softver – za dvostruku šifriranje vaše pohrane ključeva i povjerljivi podaci.

10 najboljih decentraliziranih razmjena za trgovanje kriptovalutama

Aplikacija također ima vlastite istraživače blockchaina i nudi ugrađenu zaslonsku tipkovnicu koju možete randomizirati, tako da nitko ne može reći što pišete (čak i sa malware-om keylogger).

Tipkovnica Enjin novčanika

(Slika s enjinwallet.io)

Enjin je također vrlo jednostavan i lak za upotrebu, dizajnerski. Nema oglasa, a sučelje je čisto, pregledno i razvija se dok upotrebljavate aplikaciju. Na primjer, izgleda kao standardni novčanik dok ne dodate virtualnu robu ili igračke žetone, a zatim se korisničko sučelje prilagodi i pokaže vam značajke povezane s platformom koje vaši tokeni aktiviraju.

Također možete uvesti postojeće novčanike iz drugih aplikacija i dobavljača, kao što su Coinomi, Exodus, Jaxx, te hardverske novčanike Ledger Nano i Trezor.

Aplikacija radi na više jezika i može prikazati vaše bilance u jednoj od ogromnih lista valuta.

Protivnici

Enjin je aplikacija zatvorenog koda koja stvara dilemu za korisnike kriptovaluta koji se brinu o privatnosti i sigurnosti. To je najsigurniji mobilni novčanik na raspolaganju, ali programerima morate vjerovati jer ne možete vidjeti izvorni kod.

S druge strane, iako Enjinova pravila o privatnosti kažu da nikada ne prikupljaju osobne podatke (osim ako im se izravno ne obratite), nema podataka o tome jesu li transakcije aplikacije sljedive. Primjerice, ne spominje se maskiranje IP-a zasnovano na poslužitelju.

Transakcija novčanika Enjin

(Slika s enjinwallet.io)

Aplikacija ima vrlo ograničen popis kovanica i, poput Coinomi, vrata je za blockchains kriptovaluta, a ne centralizirana usluga. Ako izgubite lozinku i frazu od 12 riječi, izgubit ćete imovinu. Obavezno čuvajte frazu o sjemenu na vrlo sigurnom mjestu.

Kruh – jednostavan način za početak

Za razliku od mnogih novčanika s više kripto valuta, Bread radije stvari čini jednostavnima. Podrška za kovanice je minimalna, ali nudi nešto što drugi ne nude: fiat kupnje. Kruh je besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Podržani novčići

Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum i “100 najboljih” ERC-20 usklađenih tokena (mreža Ethereum).

Pros

Poput ostalih novčanika, i Bread koristi sjemensku frazu za stvaranje jedinstvenih adresa novčanika za svaku transakciju i za osiguranje vaših sredstava. Vaši privatni ključevi nikada se ne šalju mreži. Kruh nudi sigurnost otiska prsta.

(Slika s breadapp.com)

Aplikacija je također anonimna. Povezuje se izravno s kripto blok lancima, tako da programeri nikad ne vide, ne prate ili ne pohranjuju nikakve osobne podatke.

Kruh je projekt otvorenog koda, naveden na GitHubu, čineći ga transparentnim za sve korisnike.

Međutim, izvanredna dodatak je mogućnost kupnje i trgovine kripto s kruhom, koristeći usluge nezavisnih proizvođača ugrađene u aplikaciju. Jedini je mobilni novčanik koji nudi integraciju kreditnih i debitnih kartica za kupnju kriptovaluta, zajedno s provjerom identiteta putem same aplikacije.

Slika s thecryptotea.com (obrezano)

Mogućnost kupnje kriptopisa, u kombinaciji s jednostavnim, jednostavnim sučeljem čini Bread posebno privlačnim za početnike i nove kripto korisnike.

Protivnici

Iako se Bread izravno povezuje s blockchainima kriptovaluta, tako da tvrtka ne prikuplja nikakve podatke o vašoj aktivnosti, to znači da vaše transakcije nisu maskirane. Alati za lančanu analizu mogli bi povezati vaš stvarni identitet s aktivnošću u novčaniku, što znači da je aplikacija anonimna samo kao valute koje upotrebljavate.

Poput ostalih novčanika, i Bread ne vidi i ne pohranjuje vaše privatne ključeve izvan vašeg uređaja. Ako izgubite lozinku i početnu frazu, gubite imovinu. Obavezno pohranite izraz sjemena vrlo sigurno.

Kruh je također poznat po naplati više za premještanje vaše kriptografije nego kod većine novčanika. Programeri smatraju da korisnici žele brzinu više od štedljivosti, pa prema zadanim postavkama naknade postavljaju više. Aplikacija također koristi treće strane za olakšavanje trgovanja i kupnje kriptografije, što može dovesti do dodatnih troškova povrh naknada za kartice od vaše banke.

Aplikacija ima vrlo ograničenu podršku za novčiće.

Jaxx – popularni novčanik s više platformi

Izdan 2014. godine, Jaxx je za razliku od ostalih novčanika na ovom popisu, jer je ponuda s više platformi i više kripto valuta. Radi na Android i iOS mobitelima i tabletima, Windows, OS X i Linux radnim površinama, pa čak ima i proširenje preglednika Chrome. Jaxx je besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Podržani novčići

Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Ethereum Testnet, Litecoin, Dogecoin, Dash, ZCash. Aion, Aragon, Augur, Bancor, Osnovni žeton pažnje, Bitclave, BlockchainCapital, Blockmason, Brickblock, Civic, Cofoindit, Creditbit, DAPowerPlay, Dawn, Dentacoin, DigixDAO, DomRaider, Edgeless, Enjin, FirstBlood, Fuel, Gnosis, Golem, Golem, Golem, Golem, Golem, Golem, Golem iExec, Mecenas, Matchpool, Melon, Monaco, Musiconomi, Paypie, Poet, Polymath, Presearch, Quantum, Ripio Credit, Rootstock, RSK Testnet, Salt, Santiment, Sense, ShipChain, SONM, Status, Storm, Stox, Swarm, TenX, TokenCard, UCash, Jednorogovo zlato, Vibriranje, Vosak, Drvo namotaja, Krila, Svjetski rezultat, Zap.

Pros

Poput ostalih novčanika, Jaxx koristi početnu frazu za generiranje slučajnih adresa za svaku transakciju, poboljšavajući sigurnost i pružajući vam jednostavan način za vraćanje izgubljenih novčanika. Vaši privatni ključevi ostaju na vašim uređajima.

Aplikacija je također anonimna i radi izravno s kripto blok lancima, tako da tim Jaxxa nikada ne vidi, ne prati ili ne pohranjuje osobne podatke. Jaxx je također otvoreni izvor, radi transparentnosti.

Transakcija aplikacije Jaxx

Slika s Google Playa

Aplikacija ima dva istaknuta dodatka: jednostavnost upotrebe i integraciju na više platformi.

Za kripto-početnike, prijateljsko sučelje izuzetno je jednostavno postavljanje i korištenje kripto imovine, bez žrtvovanja previše podrške za novčiće. Aplikacija ima ugrađenu podršku ShapeShift, tako da možete trgovati i mijenjati kovanice bez premještanja na zasebnu burzu.

Slika sa Medium.com

Jaxx trenutno podržava devet različitih platformi i pruža iste novčanike, značajke i podršku na svim njima. To je ogromna prednost za ozbiljne kripto korisnike koji trebaju pristupiti svojim sredstvima bez obzira jesu li kod kuće, na poslu ili u pokretu.

Protivnici

U usporedbi s nekim drugim novčanicima, Jaxxova sigurnost i privatnost su “standardni” – aplikacija nudi toliko sigurnosti i anonimnosti kao, na primjer, osnovni novčanici za svaku valutu, ali ništa više. Dovoljno je dobar za većinu korisnika, ali ako ste zabrinuti zbog praćenja, zadržavanja anonimnosti i očuvanja vaše privatnosti, to je nedovoljno.

Jaxxovi privatni ključevi

Slika iz podrške Jaxxa

Aplikacija je nedavno imala i loš tisak zbog sigurnosnih problema, uključujući mogućnost pristupite svim svojim novčanicima bez provjere autentičnosti premještanjem jedne mape s jednog računala na drugo.

Jaxx ne vidi i ne pohranjuje vaše privatne ključeve, baš kao i ostali novčanici. Izgubite lozinku i početnu frazu i izgubili ste pristup svojim sredstvima. Obavezno držite izraz sjemena vrlo sigurnim.

Exodus – sve u jednom desktop novčanik

Exodus je novčanik za rad s više kripto valuta. Nema mobilnu verziju, ali je izvanredan izbor za početnike i graditelje portfelja zbog razvojnog tima i njihovog pristupa kripto. Exodus je besplatan za preuzimanje i upotrebu.

Podržani novčići

Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Dash, ZCash, 0x, Aragon, Augur, Bancor, Basic Token Tok, Civic, Decred, Digibyte, District0x, Edgeless, EOS (i registracija jednim klikom), Gnosis, Golem, iExec RLC, Matchpool, Numeraire, OmiseGO, Ripio, SALT, Status, Storj, Vertcoin, WeTrust, Wings + Neki ERC-20 tokeni, od kojih se većina može slati i primati, ali ne i razmjenjivati.

Pros

Baš kao i drugi novčanici, Exodus koristi početnu frazu za stvaranje novih adresa za svaku transakciju kako bi poboljšao sigurnost. Za razliku od ostalih, iz aplikacije možete dobiti sigurnosnu kopiju e-pošte kao dodatnu zaštitu. Exodus pohranjuje vaše privatne ključeve na vaše računalo i čak ih šifrira umjesto vas.

Kao ni ostali novčanici, Exodus ne prikuplja niti pohranjuje nikakve osobne podatke. Međutim, nedostatak centralizacije također znači da ste podložni praćenju blockchain analizom.

Exodus uključuje podršku ShapeShift, tako da možete mijenjati svoje kriptovalute bez da ih premještate.

Najveća dobrobit aplikacije Exodus je upotrebljivost. Sučelje je lijepo i izuzetno intuitivno, impresivno izravnavajući krivulju učenja. Također ima ugrađeni alat za praćenje portfelja koji prikazuje trenutnu vrijednost vaše imovine, kombinirano i pojedinačno.

Razvojni tim vrlo je human, s dobro održavanim blogom, dobrim smislom za humor, izvrsnom podrškom i redovitim ažuriranjima.

Protivnici

Aplikacija je zatvorenog koda i dostupna je samo za stolna računala. Tim Exodusa preporučuje da ne koristite njihov novčanik ako vas zabrinjava softver zatvorenog koda.

Poput ostalih novčanika, i Exodus koristi sigurnosnu frazu zbog sigurnosti. Izgubite tu frazu i lozinku i ne postoji način da vratite imovinu. Neka bude vrlo sigurno.

Exodus također nudi samo “standardnu” blockchain sigurnost. To je lako dovoljno za većinu korisnika, ali ako ste zabrinuti zbog anonimnosti i sigurnosti, poželjet ćete drugačiji novčanik.

Izvorno je Exodus namjeravao ponuditi top 20 kriptovaluta navedenih na CoinMarketCap-u koje su bile dostupne i u ShapeShift-u. Čini se da su se predomislili, ali i dalje postoji mogućnost uklanjanja podrške. To se dogodilo s 1ST-om i QTUM-om.

Novčanik Guarda

Novčanik Guarda je multiplatformski novčanik bez skrbništva koji podržava više od 45 blockchaina, uključujući najpopularnije i preko 10.000 tokena u različitim lancima. Guarda je dostupan na mreža, Radna površina (MacOS, Windows, Linux), Proširenje za Chrome i mobilni uređaji (IOS, Android).

Zahvaljujući ugrađenim uslugama korisnici mogu kupovati i razmjenjivati ​​kovanice unutar novčanika.

Još jedna sjajna stvar u vezi s novčanikom je ta što uvijek radi na novim značajkama. Guarda podržava čitljive adrese zahvaljujući integraciji s nezaustavljivim domenama, FIO protokolom i ENS-om. Također su podržane neke značajke specifične za valutu, poput ulaganja i delegiranja. Također, Guarda novčanik bio je prvi novčanik s više valuta koji je implementirao multisig funkcionalnost.