Tron je blockchain platforma koja se prvenstveno fokusira na izgradnju temelja globalnog decentraliziranog tržišta zabave, medija i sadržaja. To će Tron kreativcima i korisnicima omogućiti da isključe posrednike kao što su Apple App Store, Google Play Store, a postupnim uključivanjem igara, platforme poput PlayStation Network.

Tron blockchain koristi model upravljanja delegiranim dokazom uloga (DPoS) kako bi postigao konsenzus o svim promjenama koje treba učiniti na mreži Tron. Na ovaj način vlasnici TRX-a mogu glasati za “svjedoke” koji su odgovorni za održavanje mreže bez zastoja i nadoknadu za obradu transakcija. Već postoji mnoštvo dApps-a za uživanje Tron korisnika, a tvrtka se trenutno može pohvaliti titulom najveće decentralizirane mreže na svijetu nakon stjecanja p2p lidera BitTorrenta.

Kako djeluje Tron?

Tron ima klasičnu troslojnu arhitekturu koja mu omogućuje održavanje decentraliziranog upravljanja i upravljanje isplativim, brzim transakcijama između korisnika. Tu je sloj za pohranu koji upravlja načinom na koji se podaci bilježe u blokovima na lancu i kako se pozivaju za brzu obradu i buduće nadogradnje. Temeljni sloj bavi se različitim funkcionalnostima Trona, uključujući module koji omogućuju pametne ugovore, upravljanje računima, glasanje i konsenzus.

Osnovni sloj također uključuje Tronov virtualni stroj koji proširuje programske jezike koje programeri mogu koristiti za stvaranje dApps-a. Konačno, aplikacijski sloj nalazi se na vrhu prethodna dva i omogućava programerima stvaranje vlastitih pametnih ugovora, dApps-a i pratećih tokena na bloku Tron..

Što se tiče uloga u ekosustavu Tron, najveći dio posla snosi 27 super predstavnika (SR), za koje glasaju nositelji TRX-a, a ostatak zajednice može pomoći tim čvorovima i potencijalno zaraditi TRX (ako je to dio tona SR-a). Glasanje za SR-ove događa se neprestano, jer je zajednica Tron vrlo pažljiva kako bi održala okruženje u kojem se jeftino i brzo može transaktirati.

Kako započeti

Da biste započeli koristiti Tron, prvo morate utvrditi koji kapacitet želite komunicirati s njegovom mrežom. Držanje TRX-a najlakši je način sudjelovanja od samog početka, a to što ste vlasnik TRX-a daje vam određene privilegije, kao što je mogućnost interakcije s dApps-om na mreži Tron, glasanje o delegatima i predlaganje izmjena Tronovog protokola.

Programeri koji traže prisustvo na blockchainu Tron također će otkriti mnoštvo resursa koji su im na raspolaganju. Postoje spremišta resursa za programere dostupna na mnogim web mjestima širom interneta, a Tron također proizvodi svoje vlastite vodiče. Bez obzira na to što želite postići s Tronom, prvi korak je provođenje dubinske analize kako to funkcionira, a to znači kupnja i korištenje TRX-a.

Postavljanje novčanika

Postavljanje TRX novčanika lagana je vježba i može se obaviti putem bilo koje poveznice na vlastitom web mjestu tvrtke Tron. Idite na stranicu Novčanika da biste pregledali sve novčanike iz zajednice napravljene da drže isključivo TRX, ali i široke multivalutne novčanike poput Ledgera koji sadrže TRX i više drugih kovanica..

Korisnici mogu birati između TRX novčanika poput iTRON Wallet, TronLink Chrome ili TRON Wallet iOS, ali i popularnih novčanika s više novčića poput Trust Wallet, Exodus i popularnog hardverskog novčanika Ledger Nano S. Sve su to TRX novčanici koji se mogu primijeniti sigurno s bilo kojeg mjesta: radne površine, internetskog preglednika, mobilnog uređaja, pa čak i tvrdog novčanika sličnog USB sticku. Programeri na Tronu mogu stvoriti vlastiti softver novčanika za povezivanje s Tron Block Explorerom, ali navedeni su samo oni koji su odobreni.

Za testiranje, odaberite TRX novčanik TronLink Chrome:

 1. Kliknite vezu za preuzimanje ispod ploče na kojoj se prikazuje TronLink Chrome.
 2. TronLink je proširenje za preglednik Chrome. Na stranici na koju ste preusmjereni kliknite plavi gumb Dodaj u Chrome.
 3. Ikona TronLink sada će se prikazivati ​​na traci proširenja vašeg preglednika Chrome.
 4. Klikom na ikonu otvorit će se skočni prozor TronLink i zatražiti od novih korisnika da stvore snažnu lozinku. Odaberite lozinku i upišite je dvaput za potvrdu.
 5. Od vas će se zatražiti da vratite postojeći TRX novčanik ili izradite novi. Da biste je vratili, od vas će se zatražiti da unesete svoj tajni ključ ili frazu. Stvorit ćemo novi novčanik klikom na Stvori novčanik.
 6. Stvorite korisničko ime na temelju pravila navedenih u sljedećem skočnom prozoru, a zatim zapišite prikazanu frazu od 12 riječi. Ovo je vaša tajna fraza koja se može koristiti za vraćanje računa.
 7. TronLink će zatražiti da kliknete na riječi koje se pojavljuju redoslijedom navedenim u vašoj ključnoj frazi kako biste potvrdili i dovršili postavljanje novčanika.
 8. Sada kada kliknete ikonu TronLink u Chromeu, vidjet ćete skočni prozor koji navodi vaše račune, povezane adrese novčanika, prošle transakcije, različita stanja tokena Tron dApp i još mnogo toga.

Kako pronaći Tron čvorove (TRONscan)

Organizirana, cjelovita blockchain infrastrukturna platforma, Tron ima alat za istraživanje blokova nazvan TronScan koji korisnicima omogućuje traženje pojedinih blokova, transakcija i adresa na mreži Tron. Učinkovito prevodi podatke koje blockchain održava na više jezika i može pružiti uvid u to kako se TRX kreće kroz ekosustav, status pojedinačnih transakcija, podatke o upotrebi na dApps-u i još mnogo toga.

Pored svrhe analize, TronScan je i način na koji se u mreži Tron može pronaći čvor Super predstavnika koji je odgovoran za obradu transakcija. Može se stvoriti vlastiti čvor koji će nadopuniti napore tih čvorova, a ovisno o prilagođenoj strukturi plaćanja ovog čvora, dobiti nagrade za pomoć. DPoS sustav logično potiče SR čvorove da podijele bogatstvo sa svojim čvorovima za podršku, inače ne bi od početka dobili glasove.

Da biste pronašli čvor u svojoj blizini u mreži Tron, učinite sljedeće:

 1. Na https://tronscan.org/ kliknite karticu Blockchain na lijevoj strani gornjeg izbornika.
 2. U padajućem izborniku kliknite Čvorovi.
 3. Vidjet ćete kartu na kojoj možete zumirati kako biste pronašli najbliže čvorove Tron i SR čvorove, što će vam dobro doći kada odredite za kojeg SR glasati i povezati se s njim.
 4. Također možete kliknuti na pribadače na karti da biste vidjeli IP adresu određenog čvora. Pretražite ovu adresu u traci za pretraživanje na cijeloj web lokaciji na vrhu stranice kako biste otkrili više podataka o čvoru, poput broja kovanica koje čvor drži, broja dovršenih transakcija, vremena rada, učinkovitosti i više.

Kako kupiti TRON

TRX je popularni altcoin koji se kotira na mnogim burzama zahvaljujući neprekidnim naporima Tronovog tima i izvršnog direktora Justina Sunca. Postoji više od 140 burzi na kojima se nalazi TRX, uključujući platforme poput Binance, Upbit, OKEx, Huobi i druge. Sve su to kripto-kripto-razmjene.

Nažalost, ne postoji način da TRX izravno kupite s fiatom, pa će oni koji još nemaju kriptovalutu za zamjenu za TRX prvo morati prijaviti se, potvrditi i povezati svoj bankovni račun ili kreditnu karticu s fiat razmjenom. Oni poput Coinbase, Kraken ili Gemini pouzdano su i sigurno mjesto za početak.

Nakon kupnje bilo koje kriptovalute (reći ćemo BTC), pitanje je nekoliko koraka i minuta prije nego što držite TRX:

 1. S BTC-om “u ruci”, prijavite se za razmjenu poput Binance-a, koja navodi TRX u odnosu na popularne protu valute, uključujući BTC i ETH.
 2. Nakon provjere, dođite do svoje stranice Novčanici na burzi i pronađite BTC novčanik.
 3. Kliknite na Polog. Razmjena će generirati BTC adresu za polog, koju zatim možete kopirati u međuspremnik.
 4. Idite na burzu na kojoj je vaš BTC, pronađite novčanik i kliknite Povuci.
 5. Zalijepite adresu za polog BTC u polje ovdje i kliknite Pošalji. Prije slanja možda ćete trebati potvrditi transakciju sa svojim 2FA uređajem.
 6. BTC-u će trebati 10-30 minuta da pogodi vaš novi novčanik, a nakon što klikne, kliknite na TRX / BTC par. Mnoge mjenjačnice imaju protu valute navedene na vrhu tržišta, pa ako kliknete na BTC vidjet ćete sve dostupne altcoine denominirane u BTC.
 7. Kliknite Kupi TRX i unesite iznos BTC-a koji želite zamijeniti za TRX. Kliknite Kupi i to je to!

Kako započeti izgradnju dApps-a

Ambiciozni programeri koji žele konstruirati svoju sljedeću decentraliziranu aplikaciju na bloku Tron imaju na raspolaganju mnogo resursa. Najveće internetsko središte informacija dostupno je na https://developers.tron.network. Ovdje ćete pronaći većinu odgovora na svoja pitanja usmjerena na razvoj, a možete razgovarati i s drugim razvojnim programerima tvrtke Tron. Nedavno se Tron proširio s ekskluzivnosti Java, a virtualni stroj Tron sada olakšava razvoj na bilo kojem programskom jeziku – baš kao i Ethereum.

Mnogi programeri odlučit će napraviti samostalnu aplikaciju ili je izraditi na Ethereumu koristeći mnoštvo resursa dostupnih ETH razvojnim programerima. Dva blockchaina su vrlo slična i dobro surađuju, pa je lako uzeti dApp dizajniran za pokretanje na ETH, a zatim jednostavno integrirati Tron kasnije. Možda je i praktičnije.

Što se tiče alata, preuzmite kompajler Solidity ili upotrijebite web mjesto koje to čini umjesto vas. Također morate preuzeti Node.js i imati kompatibilni operativni sustav. Konačno, za suradnju i dijeljenje s drugim razvojnim programerima tvrtke Tron, Yarn dolazi visoko preporučen i dostupan je besplatno.

Kako djeluje konsenzus

Sudjelovanje u Tronovim glasovima Super zastupnika s velikim prometom jedan je od najboljih dijelova o tome da ste TRX nositelj. TRX, kada je “smrznut” generira kriptovalutu plinskog tipa zvanu POWER, što vlasnici TRX-a koriste da daju svoje glasove. Zaključani TRX možete otključati i oporaviti, tako da oni koji se brinu o zamrzavanju svojih dragocjenih kovanica i gubitku nakon glasanja mogu biti sigurni.

 1. Idite na TronScan i prijavite se.
 2. Provjerite ima li vaš Tron novčanik najmanje 1 TRX. Bez TRX-a ne možete glasati.
 3. Ako vaš novčanik još nije povezan s TronScanom, kliknite Otvori novčanik u gornjem desnom kutu, a zatim unesite privatni ključ novčanika. Ako na računalu imate datoteku pohrane ključeva novčanika, ona se također može uvesti na ovaj način.
 4. U novčaniku kliknite gumb Zamrzni da biste odabrali koliko TRX-a želite zamrznuti. Zaključani su samo 3 dana, a za to vrijeme njima se ne može trgovati. Nakon isteka trodnevnog razdoblja, vaš TRX se vraća.
 5. Idite na karticu Tron SR na TronScanu i kliknite na Glasovi.
 6. Vidjet ćete ravnotežu snage, TRX-a i mjerača vremena koji pokazuju kada započinje sljedeći krug glasanja. Istodobno može biti samo 27 SR-a. Ova stranica također navodi trenutne SR-ove i njihove vlastite stranice, gdje navode stopu raspodjele nagrada pomoćnim čvorovima, članovima tima i više.
 7. Kliknite ‘Kliknite ovdje da biste započeli glasanje’ da biste se pored svakog SR-a i svakog kandidata prikazali klizač pomoću kojeg možete odabrati s koliko svoje MOĆI želite glasati i za koga.
 8. Nakon glasanja, vaše će se ravnoteže osvježiti i ako se za vašeg SR glasa (ili ostane SR), možete podržati njihov čvor i početi ubirati blagodati ekosustava Tron za sebe.