VeChain ključne informacije
Ime VeChain
Ticker VETERINAR
Ukupna ponuda 86,712,634,466
Početna cijena 0,085 američkih dolara
Kategorija Lanac opskrbe i logistika

URL web stranice Ići Vechain.org
URL bijele knjige Čitati Vechain Whitepaper

Kao blockchain platforma na razini poduzeća, primarna svrha VeChaina je pomoći blockchainu da se probije u poslovnu zajednicu kroz sustav koji osigurava stabilno upravljanje, integraciju s Internetom stvari i sposoban tim inovatora. Ovaj pažljivo uravnoteženi decentralizirani ekosustav pomoći će proizvođačima da smanje ulaze i skupe netočnosti koje proizlaze iz lanca skrbništva nad njihovim proizvodima, ali ima i šire slučajeve upotrebe.

Ideja iza VeChaina

VeChain je poslovno usmjereno blockchain rješenje koje nastoji pomoći tvrtkama da razriješe svoje zamršene logističke noćne more uz pomoć transparentne decentralizirane knjige. Iako su sustavi temeljeni na knjizi u osnovi učinkoviti za logistiku, oni su najrelevantniji za tvrtke koje koordiniraju isporuku osjetljivih proizvoda kojima je lanac skrbništva skup, ali nužan prijedlog. Upravo je ta niša VeChain najprikladnija, iako se ideja može jednako učinkovito primijeniti i drugdje.

Umjesto da unajmljuju više ljudskog kapitala ili nižu slučajnu kombinaciju softvera za praćenje između dionika, tvrtke se umjesto toga mogu jednostavno “priključiti” na VeChain blockchain. To je moguće zbog ugrađene VeChainove podrške za RFID oznake i IoT identifikaciju, što je, na primjer, već popularna metoda za praćenje tereta. VeChain u taj novi pojam ubacuje novi život s RFID identitetima koji se, kada se skeniraju pomoću aplikacije, automatski registriraju na knjizi. Sve što je potrebno da bi proizvođač ukrcao svoj inventar i pošiljke u knjigu (uključujući i njihove stalne promjene statusa u vezi s temperaturom, položajem i ostalim elementima) jest skeniranje predmeta pomoću aplikacije za pametni telefon i omogućavanje pristupa relevantnim dionicima.

Primjer koji daje VeChain je farmaceutska tvrtka s osjetljivim lijekom koji se mora držati u pažljivo uravnoteženim uvjetima tijekom otpreme. Proizvođači tableta mogu staviti RFID oznaku na kutiju s lijekom, na primjer, koja prilikom skeniranja učita jedinstveni ID kutije na nepromjenjivu knjigu blockchain-a. Krajnji kupac može skenirati oznaku vlastitom aplikacijom po isporuci, da vidi gdje je i kako putovao, tko ju je dodirnuo i jesu li prekršeni unaprijed zadani uvjeti predmeta. Samo s jednim jedinstvenim ID-om i stalnom knjigom za praćenje predmeta mogu se eliminirati problemi lošeg provođenja lanca skrbništva ili čak prijevare.

Vodstvo VeChaina pomoglo je u uvođenju ove ideje u mnoge industrije, uključujući duhan i alkohol, smrznutu robu, automobile, luksuznu maloprodajnu robu, farmaceutske proizvode, hladnjače i još mnogo toga. To ne čudi, na primjer, s obzirom na stručnost i veliku mrežu izvršnog direktora Sunny Lu. Lue je 13 godina služio kao izvršni direktor informatike u nekoliko tvrtki Fortune 500, prije nego što je pokrenuo VeChain. Bivši viši menadžer u Deloitteu i PwC-u, a trenutni financijski direktor VeChaina Jay Zhang još je jedan influencer koji je vjerojatno pomogao uspostaviti kasno partnerstvo VeChaina sa samim PwC-om.

VeChain partnerstva

Za relativno mlad startup (pokrenut krajem 2017.), VeChain je već uspio uspostaviti nekoliko velikih partnerskih odnosa. Nedavna najava partnerstva uključuje DNV GL, svjetskog lidera u osiguranju kvalitete i upravljanju rizicima, koja je najavljena 7. ožujka 2018. Ključno za poslovanje DNV GL-a je revizija i dodjela certifikata tvrtkama koje prođu prikupljanje i rade s VeChainom da te certifikate puste na glavnu knjigu kako bi bili pristupačniji. Jedan od načina na koji je već primijenjen uključuje klijente vinarije DNV GL koji lijepe ID-ove na bocu kako bi koristili VeChain DApp (decentralizirana aplikacija) Moja priča. Kupci vina mogu na kraju vidjeti odakle je grožđe izvorno i kako je ubrano.

VeChain je također rano ulovio veliku ribu s PricewaterhouseCoopersom, međunarodno poznatom računovodstvenom i revizorskom tvrtkom. Pothvat je dvosmjerna ulica, pri čemu PwC savjetuje VeChain gdje je to potrebno, ali također prijavljuje vlastite klijente u gore spomenutu VeChainovu My Story DApp. Na primjer, PwC klijent DIG koristi Moju priču za provođenje prevencije prijevara u svom kineskom sustavu distribucije alkoholnih pića, tako da kupci boca na kraju opskrbnog lanca mogu provjeriti je li njihov alkohol legitiman. VeChain je potpisao nekoliko drugih globalnih tvrtki na razini poduzeća koje žele sličnu funkcionalnost, poput Kuehnea & Nagel (međunarodni pomorski i zračni prijevoz tereta).

Povijest cijena VET-a

ICO za VeChain pokrenut je 17. kolovoza 2017. Neposredno prije probijanja na gotovo 20.000 USD najviših vrijednosti Bitcona, žeton VEN brzo bi iskusio volatilnost tijekom svojih mladih i neprovjerenih prvih mjeseci. Tijekom ICO-a, 3500VEN bio je ekvivalent 1ETH, koji se u to vrijeme kretao blizu 300 USD, dajući 1 VEN-u početnu vrijednost od 0,085 USD.

Cijena se ubrzo počela penjati kako je balon tržišta kriptovaluta naglo narastao, a VEN je početkom siječnja 2018. godine dosegao cijenu od preko 9,00 američkih dolara. Kako se tržište slijedilo u sljedećim mjesecima, VEN je postigao sličnu melodiju, dosegnuvši najnižu cijenu od 2,35 dolara u ožujku i povukavši se na 5,05 dolara. prije pada na 1,62 dolara u lipnju. =

Po objavljivanju VeChain-ove Thor mainnet platforme u srpnju 2018., tvrtka je pokrenula program zamjene tokena za investitore da svoj VEN pretvore u VET u omjeru 1: 100. Trenutna cijena 1 VET-a iznosi 0,018 USD. Svrha zamjene bila je prebaciti se s tokena koji se temelji na Ethereumu na onaj koji je izvorni za VeChainThor.

VeChain tehnologija

Srž VeChainove ponude je njegova novoobjavljena mainnet verzija VeChainThor, koja je vlastiti samostalni blockchain. Ima svoje ključne komponente, uključujući novi Thor novčanik za zamijenjeni token VET, kao i one koji upravljaju ekonomskom i logističkom stranom rješenja.

VeVID: VeChain identitet

Tehnologija VeChain Identity čini tako lako skeniranje, ukrcavanje i praćenje predmeta na knjizi. Kada se novi proizvod skenira, daje mu se VID koji odgovara jedinstvenom i šifriranom hashu SHA256, koji se, na primjer, može zapisati u RFID kod proizvoda. VID također podržava podudaranje s NFC (Near-Field Communication) uređajima, drugim IoT uređajima, kao i uobičajenu tehnologiju skeniranja poput jednostavnih crtičnih kodova ili QR kodova. To omogućuje da svaka stavka ima jedinstveni ID na koji se ne može miješati i da prati što se događa s bilo kojom pojedinom stavkom bez obzira gdje je bila ili koliko je putovala.

Čvorovi

Svaki blockchain treba čvorove, koji su u osnovi distribuirani izvori njegove moći. VeChain omogućuje tvrtkama koje koriste njegov blockchain pokretanje vlastitih čvorova koji mogu imati posebnu funkcionalnost na temelju njihovih specifičnih zahtjeva. Čvor, na primjer, vinske tvrtke koja koristi VeChain, mogao bi imati čvor koji treba posebne mogućnosti upravljanja privatnim i javnim ključem. Čvorovi također mogu biti javni i nagraditi VET tokene onima koji ih vode i pomoći u podršci ekosustava. Postoje četiri vrste čvorova, klasificiranih na temelju toga koliko će VET-a trebati za njegovo pokretanje:

  • Čvorovi snage: 10.000 VET
  • Gromovi čvorovi: 50.000VET
  • Mjolnir čvorovi: 150 000VET
  • Čvorovi Thrudheim: 250.000 VET

Prva tri tipa čvorova dobit će standardnu ​​nagradu za držanje VET-a (od 0,00042 THOR po VET-u dnevno) plus bonus od Zaklade VeChain. Posljednji čvor (Thrudheim) također će dobiti dodatnih 30% u THOR (vidi dolje) koji se troši prilikom transakcija na mreži.

Ekosistem s dvije kovanice

Za držanje VET-a, čak i ako ne koristite čvor, VeChain vas nagrađuje THOR-om – njihovim novčićem drugog sloja koji se koristi poput NEO-ovog GAS-a za pokretanje pametnih ugovora i aplikacija izgrađenih na VeChainThor-u. To znači da tvrtke koje se oslanjaju na VeChain kako bi pratile svoje opskrbne lance i ojačale logističke tokove imaju pravi poticaj za pokretanje vlastitog čvora.

Tor novčanik

Nijedno vlasničko rješenje blockchaina nije bez vlastitog novčanika, a VeChainThor mobilni novčanik polaže tu ulogu za VeChain. Novčanik predstavljen uz VeChainThor, podržava nov VET token i THOR generaciju, a uskoro će integrirati i VeVID i druge DAppove planirane za VeChainThor. VeChain namjerava da njegov novčanik bude epicentar decentraliziranog ekosustava u kojem ljudi međusobno trguju, kupuju proizvode i upravljaju privatnim ključevima svojih brojnih personaliziranih usluga.

Kako kupiti VET

Najpopularnije mjesto za trgovanje VET-om je Binance, s kumulativnih 90% ukupnog volumena tokena samo na ovoj burzi, a Tether (USDT) je najpopularnija protu valuta. Međutim, stručno obrazovanje možete pronaći i na burzama kao što su Huobi, Lbank, Gate.io i KuCoin. Preko svih ovih razmjena VET se može kupiti koristeći Tether, Bitcoin, Ethereum i Binance Coin. Na Binanceu, opseg VET-a za 24 sata iznosi 17.475.109 USD.

VET je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti VET

Kao relativno novi token (nedavno zamijenjen s VEN-a), naći ćete nekoliko mjesta za pohranu svojih VET tokena, a najbolje mjesto očito je službeni VeChainThor mobilni novčanik. Postoji nekolicina drugih odredišta za pohranu vašeg VET-a, uključujući MyEtherWallet i neka hardverska rješenja poput Trezora. Međutim, imajte na umu da još uvijek nema izvorne podrške za VET pomoću hardverskog novčanika. Jednom kada se objavi integracija VeChain tokena s Ledgerom, vjerojatno će se pojaviti više mogućnosti pohrane.

Putokaz i budući planovi

VeChain je postigao impresivan iskorak u svojih nekoliko godina postojanja i uspio pravodobno postići svoje prekretnice, od kojih je najmanje važno izdanje Thora na glavnoj mreži. U četvrtom tromjesečju 2018. VeChain planira objaviti integraciju među lancima i bočnim lancima, što će pomoći da se VeChainThor blockchain postavi u istu ligu interoperabilnosti kao zrelije blockchain platforme.

Sada kada je objavljen vlastiti blockchain, kapital koji je prikupio VeChain tijekom ICO-a bit će namijenjen potpisivanju korporativnih partnera svojoj Zakladi i pomoći im da integriraju blockchain u svoje sustave logistike i opskrbnog lanca. S provjerenim proizvodom i rastućim popisom tvrtki koje se oslanjaju na VeChain, vrijednost njegovog ekosustava povećat će se i poprimiti veću glavnu pozornost