Ime Tezos
Ticker XTZ
Ukupna ponuda 763.306.930
ICO cijena 0,47 USD
Kategorija Pametni ugovori
URL web stranice https://tezos.com/
URL bijele knjige https://tezos.com/static/papers/white_paper.pdf

Zahvaljujući revolucionarnom modelu koji omogućuje decentraliziraniju i demokratskiju upravu, Tezos nudi sustav koji olakšava provjeru i koji se istovremeno može mijenjati tijekom rada. Sa sigurnijim pametnim ugovorima, uz naglasak na fleksibilnosti i skalabilnosti, Tezos bi mogao biti dostojan suparnik Ethereumu.

Ideja iza Tezosa

Tezos je raspodijeljena knjiga izgrađena na blockchainu koja je osmišljena kako bi olakšala izgradnju pametnih ugovora, istovremeno omogućavajući organski razvoj platforme. Tezos blockchain namijenjen je samorazvoju i sposoban je mijenjati funkcije na temelju odlučnosti zajednice zahvaljujući procesu lančanog upravljanja tvrtke.

Cilj je izgraditi platformu koja olakšava formalnu provjeru – matematičku metodu za ispitivanje i potvrđivanje koda koji stoji iza digitalnih sporazuma – stvoriti bolje i sigurnije pametne ugovore, kao i pružiti uistinu decentralizirani model koji izbjegava manipulacije centraliziranih aktera. Na praktičnijoj razini, Tezos omogućuje izgradnju decentraliziranih aplikacija slično Ethereumu, iako s robusnijom temeljnom sigurnošću. S uspostavljenim sustavom poticaja koji nagrađuje članove mreže za predlaganje nadogradnji i provedbu odobrenih poboljšanja, Tezosov tim nada se izgradnji neprekidno razvijajuće se i nadograđujuće blockchain mreže.

Tezos su zamislili Arthur i Kathleen Breitman, koji su također osnovali Tezos zakladu. Nakon visoko publicirane borbe za moć s članom uprave, Breitmanovi su zadržali kontrolu nad projektom putem svoje tvrtke Dynamic Ledger Solutions i dodali Ryana Jespersena u voditeljsku skupinu Tezos Zaklade. Cijeli Tezosov razvojni i menadžerski tim koristi bogato iskustvo rada u nekim od najvećih i najinovativnijih tehnoloških tvrtki na svijetu, kao i na području blockchaina. Tvrtka također računa s uglednim investitorima, uključujući Tim Drapera i Winklevoss Capital.

Tezos partnerstva

Zaklada Tezos aktivno uspostavlja partnerstva koja unapređuju njezin ekosustav, pružajući financiranje i podršku nekoliko tvrtki u istraživačkom i komercijalnom području.

U ožujku 2018. Zaklada Tezos najavila je partnerstvo s Obsidian Systems za izgradnju sigurnosnih mjera i alata za Tezos platformu.

Nekoliko mjeseci kasnije, u svibnju 2018., zaklada se udružila s IMDEA softverskim institutom, koji će nadgledati uspostavljanje istraživačkog projekta za potporu razvoju Tezosa. Uz to, tvrtka je službeno najavila partnerstvo s OCaml Labs, a Tezos je OCamlu pružio resurse za poboljšanje njihovog postojećeg programskog jezika.

Ubrzo nakon te najave, Tezos je također otkrio partnerstva s dvije druge tvrtke: Inria – Francuskim nacionalnim institutom za računalne znanosti i matematiku – i francuskom razvojnom tvrtkom Tarides. Prvi će vidjeti kako Tezos nudi resurse i podršku za Inrijino istraživanje, dok će drugi uključivati ​​Tarides koji pruža dodatni razvoj i podršku za platformu Tezos. 

       
       

Nedavno je Tezos najavio da će PricewaterhouseCoopers (PwC) djelovati kao službeni vanjski revizor za financiranje i poslovanje tvrtke. Početkom kolovoza zaklada je objavila da izdaje četiri zasebne potpore istraživačkim skupinama širom svijeta. Tu su bili Emin Gün Sirer sa Sveučilišta Cornell, Sveučilište Beira Interior u Portugalu, Decentralized Et Consulting (Decet) i France-IOI.

Povijest cijena XTZ tokena

Tezos je uspješno završio ICO između 1. srpnja i 17. srpnja 2017., prikupivši tada rekordnih 232 milijuna dolara. Token XTZ početno je koštao 0,4700 američkih dolara i dosegnuo je vrhunac od 11,2100 američkih dolara prije nego što se spustio niže u rasponu od 1,3000 do 1,3500 dolara. Visoka cijena poklapala se s vijestima o okretanju javnog mnijenja protiv bivšeg čelnika Zaklade Johannom Geversom i skokom glavnih cijena kovanica, uključujući povijesni uspon bitcoina. XTZ je trenutno nešto veći od 1,4100 USD.

Tezos tehnologija

Slično kao i Ethereum, Tezos u svojoj srži služi kao platforma za izgradnju i izvršavanje pametnih ugovora. Međutim, Tezos ide dalje prema konceptu dodavanjem različitih ugrađenih značajki koje blockchain čine sigurnijim, prilagodljivijim i skalabilnijim. Programeri mogu graditi aplikacije izravno na lancu Tezos, a mreža ima izravan način glasanja i provođenja promjena u blockchainu u stvarnom vremenu.

Samoizmjenjivi blockchain

Jedan od jedinstvenih aspekata bloka Tezos je taj što ima ugrađeni sustav upravljanja koji omogućava zajednici da decentralizirano donosi odluke o nadogradnjama u stvarnom vremenu. Umjesto da ometaju lanci metoda hard fork poput Ethereuma i bitcoina, ovaj je samopromjenjivi blockchain napravljen tako da neprimjetno integrira promjene bez potrebe za velikim događajima. Da bi primijenio promjenu, programer mora podnijeti prijedlog za nadogradnju protokola Tezos, koji uključuje zahtjev za naknadu. Umjesto da zahtijeva temeljni tim koji će predložiti ove promjene, on decentralizira kontrolu i podržava organskiji put prema kontinuiranoj evoluciji.

Formalna provjera u pametnim ugovorima:

Sljedeći ključni aspekt Tezosove vizije je integracija formalne provjere za pametne ugovore. Projekt koristi Michelson, jezik specifičan za domenu koji je izgrađen isključivo za pisanje pametnih ugovora na platformi. Michelson omogućuje programerima da uključe kod koji u osnovi može provjeriti ispravnost pametnog ugovora. Iako ovo nije stopostotno jamstvo, značajno smanjuje vjerojatnost pogrešnog ugovora, što je nešto vitalno za industrije i sektore u kojima je margina za pogrešku znatno uža.

Digital Commonwealth:

Tezos stavlja velik naglasak na decentralizaciju i omogućavanje dionicima da donose stvarne odluke. Ovo stvara digitalno zajedništvo koje pruža kapitalistički pristup blockchain upravljanju. Dionici glasuju o novim promjenama, uklanjajući potrebu za vilicama i drugim ekstremnim mjerama. Umjesto toga, odobreni prijedlozi raspoređuju se na testnoj mreži za suđenje, a ako uspiju, ponovno se glasa i nadograđuje u glavnu mrežu. Poticaji za plaćanje uspješnih prijedloga također znače da će istinske promjene pokretati zajednica, a ne središnji temeljni tim.

Delegirani dokaz o udjelu:

Tezos zamjenjuje konsenzus modele Proof of Work i Proof of Stake s vlastitom verzijom delegiranog Proof of Stake (DPoS) koju projekt naziva Liquid PoS. U ovom modelu, slično tradicionalnom dPoS-u, Tezos omogućuje korisnicima da “delegiraju” postupak ulaganja potrebnog za kopanje novih kovanica na određene čvorove, koje mreža naziva “pekarima”. Međutim, za razliku od tradicionalnih dPoS-a, ovi “pekari” – koji su ti koji ulažu, potpisuju i provjeravaju nove blokove – moraju svoja sredstva “upečena” položiti na depozit.

Pečenje:

Pekari su sastavni dio Tezosovog konsenzusnog mehanizma jer su oni ti koji potpisuju i objavljuju blokove na lancu. Ako se ponašaju u lošoj vjeri, uplaćeni depozit se gubi i zabranjeno im je sudjelovanje u mreži. Dopušten je maksimalan broj pekara, ali oni dobivaju nagrade za uspješno provjeravanje transakcija, a postupak se obrađuje slično kao i standardni PoS.

Tezos Prednosti u odnosu na Ethereum

Tezos predstavlja još jednog velikog rivala i prijetnju za Ethereum, koji je bio prva, ali ne nužno i najbolja platforma za pametne ugovore. Prvo, iako Ethereum prelazi na PoS, njihov je konsenzus još uvijek skup i zahtijeva nekoliko zakrpa i nadogradnji. Uz to, mreža nije sposobna rukovati velikim brojem transakcija u sekundi (15), dok Tezos može postići do 40 TPS. Još je važnije što ga njegova samopromjenjiva priroda čini agilnijim rješenjem od Ethereuma, jer omogućuje promjene u stvarnom vremenu koje ne fragmentiraju zajednicu. Proces delegiranja i prijedlozi za promjene također pružaju snažne poticaje za pozitivno i produktivno sudjelovanje u mreži.

Kako kupiti XTZ

Trenutno je najpopularnija burza za trgovanje XTZ-om Gate.io. Token je također naveden na CoinOne, Gatecoin i HitBTC. XTZ se može trgovati za bitcoin, Tether, Ethereum, američke dolare i Korean Won. 24-satni obujam XTZ-a kojim se trguje na Gate.io iznosi 491.414 američkih dolara.

XTZ je, među ostalim, dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti XTZ

Trenutno Tezos ne nudi službeni novčanik za pohranu XTZ-a, iako se token može pohraniti u razne druge hardverske i softverske novčanike. Unatoč tome, zajednica je proizvela dva novčanika specifična za Tezos, uključujući Tezbox novčanik i Galleon Tezos novčanik (oba su web novčanika).

Razredno akcijsko odijelo Tezos

Nakon uspješne i rekordne ICO u srpnju 2017. godine, Tezos je trebao krenuti naprijed sa svojim razvojnim planovima. Međutim, unutarnja borba za moć između Breitmansa i Geversa rezultirala je kašnjenjima koja su potaknula nezadovoljstvo među investitorima. Osim toga, uvjeti tvrtke – koji su napomenuli da se primljena sredstva smatraju nepovratnim donacijama, a ne ulaganjima – svrstali su mnoge sudionike u susret. Odgodila se čak i isporuka tokena, a investitori su se žalili da nisu primili svoja izdvajanja do listopada 2017. godine.

Kao rezultat kašnjenja i uočenih problema s transparentnošću, nekoliko je skupina podnijelo kolektivne tužbe protiv Tezosa i DLS-a. Jedna od pitanja koja se više tiču ​​postupka je tužba koja je tvrdila da je ICO neregulirana prodaja vrijednosnih papira. Iako je tvrtka od tada lansirala svoj betanet i već je aktivna, tužbe još uvijek traju.

Putokaz i budući planovi

Tezos je lansirao svoj betanet nakon nekoliko odgoda i problema tijekom drugog tromjesečja 2018, a projekt je napokon operativan. Iako mainnet nije pokrenut, tvrtka je u travnju primijetila da očekuju da će biti potpuno spreman u trećem tromjesečju 2018. Za sada se projekt polako uključuje u rad više pekara i radi na dovršenju mnogih pravila koja će regulirati platformu barem prvih nekoliko mjeseci.

Pravni problemi tvrtke također će se nastaviti neko vrijeme nakon što je sudac u Sjedinjenim Državama nedavno presudio da se tužba protiv tvrtke može nastaviti.