Ime Golem
Ticker GNT
Ukupna ponuda 820 000 000
Početna cijena 0,0101 USD
Kategorija Računarstvo
URL web stranice https://golem.network/
URL bijele knjige https://golem.network/crowdfunding/Golemwhitepaper.pdf

Golem je decentralizirana superračunalna mreža otvorenog koda koja se oslanja na povezane uređaje svakog od svojih vršnjaka kako bi omogućila napajanje globalnim korisnicima. Računala, prijenosna računala, pa čak i veliki podatkovni centri mogu mreži posuditi procesorsku snagu za uzvratnu primanje GNT tokena. Kolektivnu snagu mreže može unajmiti svatko za obavljanje složenih računalnih zadataka koji bi inače koštali mnogo više. CGI prikazivanje, strojno učenje, analiza velikih podataka i drugi zadaci teški resursima pojeftinjuju se primjenom komunalnog, decentraliziranog Golemovog modela.

Ideja iza Golema

Decentralizirana blockchain mreža nudi korisnicima mogućnost povezivanja i međusobnih transakcija bez utjecaja centraliziranih vlasti, a Golem je koristi za stvaranje tržišta za obradu i grafičku snagu, denominiranu u žetonima nazvanim GNT. U osnovi, svaki se korisnik može povezati s Golem mrežom i omogućiti mu da posudi neaktivan rad njihovih uređaja koji ispunjavaju uvjete, a plaćaju se u GNT-u, ovisno o tome koliko energije daju. U bilo kojem trenutku Golem može iskoristiti enormnu količinu kombinirane snage koju korisnici mogu unajmiti.

Iako “davatelji usluga” zarađuju GNT, “tražitelji” mogu iskoristiti snagu mreže za svoje potrebe plaćanjem GNT-a. Gdje bi prije samo nekoliko godina animator trebao otpremiti terabajte imovine trećoj strani i platiti pretjerane cijene prikazivanja, Golem je trenutno u stanju postići isti podvig brže i jeftinije iz vlastite aplikacije. Podnositelji zahtjeva jednostavno trebaju predati svoj zadatak, odrediti cijenu koju žele platiti, a sustav će ih usporediti s nizom povezanih davatelja koji imaju potrebnu količinu energije po pravoj cijeni.

Golem je prva kolektivna superračunalna mreža izgrađena na blockchainu, pa čak i s novom konkurencijom u mladom prostoru, svoju superiornost održava mješavinom tehnologije koja ga čini pristupačnijim ekosustavom za programere. Takva temeljito dizajnirana platforma mogla bi biti samo ideja stručnjaka, s izvršnim direktorom Julianom Zawistowskim na čelu, zajedno sa svojim tehničkim direktorom Piotrekom Janiukom, obojica koji imaju bogato visokotehnološko iskustvo. Zawistowski je iskusni izvršni direktor, s osnivačem i savjetodavnim ulogama u nekoliko blockchain tvrtki, dok Janiuk predvodi softversku stranu zahvaljujući bogatim iskustvima u inženjerstvu i razvoju.

Golem partnerstva

Golem se obraća značajnom izvoru potražnje kako za maloprodaju, tako i za tvrtke na razini poduzeća te je stoga uspostavio partnerstva unutar i izvan blockchain arene. Rani (rujan 2017.) bio je sa Streamrom – decentraliziranim tržištem podataka u stvarnom vremenu – s namjerom partnerstva kako bi se obje tvrtke oslonile jedna na drugu da rastu. Streamr se povezuje s Golemom zbog njegove male snage, koja im je potrebna za dodjeljivanje zadataka, potvrđivanje rezultata, upravljanje reputacijom vršnjaka, usavršavanje mehanizama određivanja cijena i izvršavanje zadataka koji zahtijevaju velike resurse, a usamljena decentralizirana mreža nije u potpunosti sposobna za rukovanje.

Samo nekoliko mjeseci kasnije (i nakon uspješnog ICO-a) Golem je uspostavio svoje drugo veliko partnerstvo s Friend Software Corporation – tvrtkom koja nudi pristupačniji operativni sustav nazvan FriendUP, koji ima ambicije biti decentraliziran. Golem je prijatelju donirao 750 000 USD od ICO zarade u znak podrške ovoj misiji i daje svoju snagu i savjete u zamjenu za upotrebu FriendUP OS-a u vlastitom ekosustavu. Golem je također stvorio nekoliko drugih partnerstava u blockchain areni i nastavlja se cementirati kao formativna institucija u mladoj industriji.

   

Povijest cijena GNT-a

ICO Golema započeo je 13. studenog 2016. i završio istog dana – šokantni promatrači. Kao jedan od najranijih i prvih ICO-a ikad, tisak je bio oduševljen kada Golem je uspio brzo prikupiti 8,6 milijuna dolara, pogodivši im kapicu u roku od 29 minuta od lansiranja. Ovo je bila šanka s kojom su se mjerili budući ICO-i, i to je nesumnjivo nadahnulo mnoge startupe i projekte na ogradi do te točke da ponudu novčića smatraju svojim putem ka kapitalizaciji.

U studenom 2016., rani suradnici mogli su kupiti GNT tokene po cijeni od 0,01 USD pomoću Ethereuma. Za razliku od drugih projekata, od kojih je većina pokrenuta 2017. godine i koji su u to vrijeme iznenada doživjeli visoku razinu volatilnosti, GNT je mjesecima sjedio na oko 0,01 dolara prije nego što je krenuo prema gore u svibnju 2017. Krajem lipnja skočio je na 0,68 dolara prije ponovnog pada, trgujući u rasponu između 0,15 i 0,20 USD za ostatak godine. Na kraju 2017. godine žeton je doživio isti rally koji je pokrenuo cijelo tržište, a GNT je uspio dosegnuti 1,15 dolara za jedan dan prije nego što je pao s ostatkom.

GNT u posljednje vrijeme trguje po cijeni koja čini se “najnižom cijevi” od oko 0,15 dolara, što predstavlja najnižu točku koju je iskusio nekoliko puta tijekom 2017. i 2018. godine..

Golemova tehnologija

Golem uključuje impresivan i temeljit niz različitih tehnoloških ideja u platformu kako bi mogao funkcionirati. Podnositelji zahtjeva u osnovi mogu pregledavati popis predložaka zadataka kako bi se uklopili u njihov posao, odrediti cijenu koju žele platiti i druge relevantne kriterije i gledati kako se njihov prijenos u upravitelj zadataka mreže podudara s odgovarajućim vršnjacima davatelja usluga. Kada upravitelj zadataka pronađe prikladan zadatak na kojem Davatelj može raditi, on također provjerava reputaciju svih uključenih čvorova i obavještava mrežu čvorova s ​​lošom reputacijom.

S obzirom na zeleno svjetlo, Davatelj prima posao putem IPDS-a (Interplanetarni sustav datoteka) i započinje s radom. Nakon što se rad provjeri, upravitelj zadataka postavlja pametni ugovor Ethereum koji prema potrebi premješta GNT sredstva između davatelja usluga i zahtjeva, poboljšavajući reputaciju svih uključenih. Ovaj komplicirani tijek rada zahtijeva neku jednako složenu tehnologiju za rad:

Registar aplikacija

Registar aplikacija prilagođeni je pametni ugovor izgrađen na Ethereumu i povezan s Golem mrežom, omogućavajući programerima da objavljuju vlastite DAppove. Kao projekt otvorenog koda, programeri mogu slobodno koristiti Golemov kod za postavljanje i unovčavanje vlastitih aplikacija i ideja utemeljenih na Golemu u registru.

Okvir transakcija

Okvir transakcija dio je Golema koji pametnim programerima omogućuje pokretanje vlastitih predložaka zadataka na platformi, omogućavajući njima (i drugima) da izbjegnu uvlačenje u zadane opcije Golema. Također su u mogućnosti prilagoditi opcije plaćanja pomoću ove funkcije, što je uslužni program koji je prijeko potreban s obzirom na različite svrhe platformi.

Lučki radnik

Ključni element Golemovog tehnološkog niza je Docker, softver koji pruža mogućnosti virtualizacije na razini operativnog sustava, poznat i kao “spremnici”. Docker omogućuje skrivanje podzadataka koje čine meso i kosti bilo kojeg roditeljskog zadatka na Golemu od pružatelja usluga. Ovo je važna funkcija, posebno kada se uzmu u obzir tvrtke s vrijednom imovinom i intelektualnim vlasništvom, ne žele tu imovinu predati onima čiji je jedini posao na neki način ih obraditi. Podzadaci se izvode unutar Dockerovog spremnika, a pružatelji usluga ne mogu odabrati na kojem podzadatak rade, održavajući sustav hermetičnim.

Kako kupiti GNT

GNT se trguje na mnoštvo razmjena, s obzirom da je na tržištu već godinama. Širokim nizom popularnih centraliziranih i decentraliziranih burzi, žeton se može trgovati s gotovo svim uobičajenim protuvrijednostima, poput Bitcoina, Ethereuma, Tethera i drugih. Od njih, Bithumb uživa najveći dnevni promet GNT-a s velikom razlikom, od 79,69% ili 12.023.400 USD. Sljedeće najveće razmjene za GNT nisu iznenađenje – OKEx i Binance – na 2,67%, odnosno 2,22%. Trenutno je cijena jednog BNT-a 0,1577 USD.

Jedan od najboljih načina za kupnju GNT-a je putem Binancea s kojim se može trgovati ETH, BTC i BNB

Ostale razmjene:

Kako čuvati GNT

Kao relativno rana ponuda novčića i blockchain projekt zasnovan na Ethereumu, GNT se može pohraniti putem širokog raspona novčanika. Jednostavno možete koristiti MyEtherWallet za pohranu svog GNT-a, ili ga čak mogu zadržati na hardverskom novčaniku susjednom ERC20, Ledger Nano S. Exodus i Jaxx, također novčanici sa sjedištem u Ethereumu, izvrsne su mogućnosti, ali popis se nastavlja. Uvijek imajte na umu da izbjegavate držati GNT ili bilo koju drugu kriptovalutu na novčaniku razmjene jer ne kontrolirate njegov privatni ključ. Gotovo svaki novčanik zasnovan na Ethereumu bolja je alternativa.

Plan i budući planovi

Golemova putna karta ispunjena je terminologijom koja bi inače mogla biti kod kuće u kiparskom ateljeu, s različitim iteracijama nazvanim Golem Brass, Glina, nadolazeći Kamen, a u budućnosti i Željezo. S mnogo godina razvoja pacijenta i fokusom na svoju zajednicu, Golem je postigao zapanjujući napredak. 2017. godine Golem je otvorio svoje javno spremište GitHub, pokrenuo je aplikaciju za prikazivanje Brass Golem, API zadataka Clay Golem i Registar aplikacija i potpisao čvrst popis partnera. Ovdje su neimenovane tisuće svakodnevno aktivnih korisnika koje je tvrtka zaradila od osnutka.

Budućnost je svijetla i za Golema, s planovima za brzo lansiranje Stone Golema, koji će Clayu uvesti nadogradnju na sigurnost i stabilnost. Željezo se također raduje, a tim Golema naznačio je da će to biti gotovo cjelovit proizvod s pješčanikom za programere koji će slobodnije stvarati i povezivati ​​programe. Kako se dodaju završni detalji, Golem će prijeći s R-a&D strana kampa za marketing i razvoj poslovanja, gdje namjerava potpisati veće softverske tvrtke i razvojne kuće kojima su prijeko potrebne najmodernije usluge računalstva u oblaku. Jednog dana, izbor između AWS-a (Amazon Web Services) i Golema možda će uzeti ozbiljno razmatranje.