0x ključne informacije
Ime 0x
Ticker ZRX
Vrsta žetona ERC-20
Ukupna ponuda 1.000.000.000
Kategorija Decentralizirani protokol razmjene
ICO cijena 0,048 USD
URL web stranice Ići 0xProject.com
URL bijele knjige Ići 0xproject WhitePaper

0x je otvoreni protokol za decentraliziranu razmjenu na Ethereum blockchainu. Cilj mu je postati temelj za druge protokole za razvoj sve sofisticiranijih decentraliziranih aplikacija (DApps). To čini putem svog javno dostupnog sustava ugovora. Decentralizirani i nepovjerljivi protokol za razmjenu, ne podliježe središnjoj stranci koja može biti hakirana, ukrasti korisnička sredstva ili biti podložna vladinim propisima.

Ideja i tim iza 0x

Izdanje Ethereum-ovog bloka geneze blokova, mnogi DApps stvorili su Ethereum pametne ugovore za peer-to-peer razmjenu. Međutim, mnogi pametni ugovori su različite kvalitete, sigurnosti i jedinstvenog procesa konfiguracije – i svi imaju istu funkciju. Ovo je neozbiljan trošak za korisnika, stvarajući fragmentiranu zajednicu korisnika koja se temelji na različitim DApps-ima.

Suprotno tome, 0x je javna infrastruktura koju financira globalna zajednica dionika, omogućujući svima da besplatno koriste protokol, a istovremeno omogućuje da se na njegovom protokolu izgrade profitne aplikacije za razmjenu. Razvojni programeri mogu ga koristiti kao platformu na kojoj mogu graditi programe za razmjenu, dok krajnji korisnici o njemu mogu razmišljati kao o infrastrukturi za mnoge korisničke aplikacije ili DApps.

0x funkcionira kao modularni građevni blok koji se može sastaviti i rekonfigurirati. To je otvoreni i nenajamni protokol koji omogućuje nepovjerljivu, brzu razmjenu imovine zasnovane na Ethereumu. U ekonomiji, traženje najma je ideja pokušaja povećanja udjela u postojećem bogatstvu bez stvaranja novog bogatstva. Pokazalo se da traženje najma rezultira izgubljenim državnim prihodom, povećanom nejednakošću dohotka i sveukupno smanjenom ekonomskom učinkovitošću. Nasuprot tome, misija 0x-a je stvoriti tokenizirani svijet u kojem sva vrijednost slobodno teče.

Platforma ima niz stvarnih aplikacija, uključujući:

  • Decentralizirano upravljanje za organizacije – Omogućite neometano i sigurno vlasništvo nad trgovinom za početni kapital
  • Tržišta predviđanja – generirajte skup tokena koji predstavljaju financijski udio u ishodima stvarnih događaja. Ovi žetoni mogli bi se odmah zamijeniti.
  • Stabilni tokeni – 0x mogu olakšati temeljne ekonomske mehanizme koji omogućavaju stabilnim kovanicama da ostanu stabilne.
  • Decentralizirani zajmovi – Omogućite ekosustavu zajmodavaca da se samoorganizira i učinkovito određuje tržišne cijene za sve zaostale zajmove.
  • Upravljanje fondom – Ugradite 0x u pametne ugovore o upravljanju fondovima omogućavajući im da provode sigurnosna ograničenja.

0x-ov tim čine suosnivači Will Warren, trenutno izvršni direktor, i Amir Bandeali, trenutni CTO. Willovo iskustvo uključuje istraživanje primijenjene fizike u nacionalnom laboratoriju Los Alamos nakon što je diplomirao inženjer strojarstva na UC San Diego. Amir je radio kao trgovac s fiksnim dohotkom u DRW, firmi sa sjedištem u Chicagu, nakon što je diplomirao financije na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaign.

Tvrtka je nazvana 0x jer je skraćenica od pojma nula razmjene (tako se i izgovara, „zero-ex“). To je također prefiks za heksadecimalne numeričke konstante, uključujući Ethereum adrese.

Projekti koji se temelje na 0x

Postoji niz decentraliziranih aplikacija ili DApps koji su se obvezali koristiti 0x-ov protokol, uključujući Aragon, Dharma, i Izrađivač DAO. Aragon je projekt čiji je cilj osnažiti sve u cijelom svijetu da lako i sigurno upravljaju svojim organizacijama. Dharma je generički protokol bez dozvola za izgradnju internetskih tržišta duga. Izrađivač DAO je stabilnicoin, vezan za američki dolar.

Pored toga, postoje mnogi releji koji će također koristiti 0x protokol, uključujući Amadeus, Ethfinex, i Radarski relej.

0x partneri

Krajem kolovoza 0x najavio da bi Ethfinex radio na 0x protokolu. Zajedno će raditi na stvaranju potpuno decentraliziranog ekosustava razmjene.

Povijest cijena 0x tokena

Lansiranje Oxovih tokena održano je 15. kolovoza 2017., uspješno je prikupljen eter vrijedan 24 milijuna dolara. Njegov se token u početku prodavao za 0,048 dolara.

Krajem siječnja token je porastao na 2,37 dolara. Token se također popeo nakon vijesti o njemu potencijalni unos na Coinbase, na 0,97 dolara 14. srpnja 2018.

Povijest cijena 0x tokena

Platforma 0x

Kao što je spomenuto, 0x je modularni sustav i različite se komponente mogu nadograditi bez ometanja aktivnih tržišta ili utjecaja na druge komponente. Budući da je poslovna logika odgovorna za izvršavanje poslova odvojena od upravljačke logike i kontrola pristupa ravnoteži trgovanja, obje se mogu ukloniti – bez utjecaja na drugu.

0x platforma

Uz to, kao platforma otvorenog koda, 0x-ov protokol bit će potpuno besplatan za upotrebu, za razliku od centraliziranih burzi koje imaju visoke operativne troškove. To je moguće jer se narudžbe prevoze izvan lanca, što značajno smanjuje troškove plina, a ujedno uklanja blokchain napuhavanje. Umjesto toga, prenosnici naplaćuju naknadu pomažući emitiranje naloga i olakšavajući trgovanje.

Dijeleći standardni API, releji mogu agregirati bazene likvidnosti, stvarajući mrežne efekte koji se pogoršavaju kad sve više releja dođe na mrežu.

Kao nepovjerljiva razmjena, 0x funkcionira kao distribuirana mreža bez centralizirane točke kvara i bez zastoja. Kao rezultat toga, svaka se transakcija podmiruje atomski (linearno ili nedjeljivo) i bez rizika druge ugovorne strane.

ZRX žeton

ZRX token koriste dvije vrste igrača koji plaćaju naknade za transakcije relejima koji hostiraju i održavaju knjige javnog reda. Budući da se nalozi prevoze izvan lanca, prijenosnici su potrebni za emitiranje tih naloga, prikupljajući naknadu. (Razmislite o funkciji web stranice kao o dopuštanju korisnicima da stvaraju, otkrivaju i ispunjavaju narudžbe te kako pruža korisničko sučelje i pozadinu za to).

Prva vrsta igrača koji plaćaju naknade za transakcije su tvorci. Ti se igrači smatraju sudionicima na tržištu koji generiraju narudžbe. Druga vrsta igrača, oni koji uzimaju, su sudionici na tržištu koji troše narudžbe.

0x Releji

Tokeni se također koriste za decentralizirano upravljanje nad mehanizmom ažuriranja 0x protokola, koji omogućuju zamjenu i poboljšanje njegovih pametnih ugovora s vremenom. Budući da je 0x izgrađen na vrhu Ethereuma, njegovi protokolarni pametni ugovori imaju pristup korisničkim fondovima i DApps-ima koji se uključuju u 0x pametne ugovore. Kao rezultat toga, potrebno je decentralizirano upravljanje kako bi se osiguralo da je mehanizam ažuriranja siguran i da što manje remeti mrežu..

0x DEX

Iako je decentralizirani sustav upravljanja još uvijek u tijeku, definitivno će uključivati ​​glasovanje sa ZRX-om. U međuvremenu, višeznakovni potpis, ili multi-sig, koristit će se dok se struktura upravljanja ne formalizira i ne kodira unutar 0x DAO. Multi-sigs zahtijevaju da drugi korisnik ili korisnici potpišu transakciju prije nego što se emitira na blockchain)

Novac prikupljen od pokretanja tokena koristit će se za financiranje razvoja besplatnog softvera i softvera otvorenog koda, kao i alata i infrastrukture koji podržavaju 0x protokol i ekosustav. Tokeni dodijeljeni fondovima, savjetnicima i članovima osoblja puštaju se tijekom četverogodišnjeg razdoblja s 25% litice.

Kako kupiti ZRX

Glavna razmjena za kupnju ZRX-a je na Binanceu, koji trenutno ima najveću razmjenu valute. ZRX se može trgovati na Binanceu za BTC i ETH.  Trenutno je trenutna dnevna količina ZRX-a kojom se trguje na Binanceu preko 20 milijuna USD.

Kupite ZRX s Binanceom

ZRX je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako čuvati ZRX

ZRX se može pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava ERC-20 tokene kao što su Coinomi, MetaMask i Myetherwallet.

Međutim, za maksimalnu sigurnost svoj ZRX trebali biste pohraniti na hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Plan i budući planovi

0x je nedavno objavio ažurirano putokaz, detaljizirajući tri glavne faze:

Faza 1: Registar kuriran tokenima

U prvoj fazi 0x će taj Token Registry ugovor prebaciti na onaj kojim upravlja zajednica. Ova će tranzicija stvoriti kriptoekonomski sustav s malim ulozima. 0x će surađivati ​​s Aragon Labsom kako bi dovršio ovu fazu.

Faza 2: Veto snaga zajednice

Da bi se upravljanje 0x prebacilo na vlasnike žetona, tvrtka će trebati provjeriti shemu glasanja tokena. Da bi to postigao, 0x će pokrenuti sustav koji omogućava da 0x jezgri tim podnosi prijedloge za nadogradnju, a nositelji ZRX-a imaju veto.

Faza 3: Likvidna demokracija

0x istražuje koncept delegacijskog sustava glasovanja, inače poznat kao likvidna demokracija. Tekuća demokracija poznata je kao model glasanja za kolektivno odlučivanje velikih zajednica. Jedna od prednosti ove vrste glasanja je ta što se glasačka snaga može smanjivati ​​i odmicati kako projekt sazrijeva ili kako se određuju poticaji.

Pojedinosti o dodatnim fazama mape bit će objavljene u budućnosti.

0x putokaz

Iako je 0x postigao značajan napredak u razvoju svog protokola, još uvijek čeka da šira zajednica proizvede set alata za modeliranje i analizu sofisticiranih kriptoekonomskih sustava. 0x je sada predan da to radi interno.