Ime Bancor
Ticker BNT
Ukupna ponuda 77,626,942
Početna cijena 3,92 USD
Kategorija Likvidnost
URL web stranice https://about.bancor.network/
URL bijele knjige https://storage.googleapis.com/website-bancor/2018/04/01baba8253-bancor_protocol_whitepaper_en.pdf

Bancor je blockchain protokol koji trgovcima pomaže da svoje kovanice i žetone s kriptovalutom zamijene drugima, ali bez potrebe za razmjenom. To znači da nema podudaranja s protustrankom, nema širenja, nema pologa ili isplate niti je potrebna registracija. Umjesto toga, Bancorova mreža pomaže korisnicima da pretvore svoje tokene putem pametnog ugovora i nove vrste kripto valuta nazvanih Smart Tokens. To znači bržu i jeftiniju konverziju s kovanice na kovanicu, ali i bolju likvidnost i interoperabilnost za kovanice ERC20 koje se povezuju na mrežu Bancor.

Ideja iza bankera

Likvidnost je ozbiljan problem za mnoge nove kriptovalute, jer postoji suša aktivnih trgovaca koja otežava kupnju ili prodaju u bilo kojem trenutku. Najnesretniji tokeni uslijed ovih su okolnosti lišeni značajne vrijednosti, a Bancor pomaže u ubrizgavanju likvidnosti u one koji se pridruže njegovoj mreži. Korijen Bancora su njegovi pametni tokeni, koji su u osnovi kriptovalute koje i same drže automatski uravnotežene rezerve svih ostalih kovanica povezanih s mrežom Bancor.

Na primjer, netko tko želi zamijeniti svoj BAT za ENJ, može zaboraviti na registraciju za razmjenu, navigaciju sustavom blockchain novčanika i plaćanje širenja. Umjesto toga, mogu se odmah pretvoriti putem Bancorovog protokola, koji održava golemu mrežu pametnih tokena, s njihovim internim rezervama tokena algoritamski uravnoteženim kako bi se uzela u obzir fluktuirajuća potražnja. Blockchain startupi s vlastitim tokenima također ih mogu integrirati s Bancor mrežom, sve dok su izgrađeni na ERC20. Ova mreža likvidnosti omogućuje bilo kojem povezanom novčiću da brzo premosti svoje rastuće bolove i krene desnom nogom.

Bancor ima službenu organizaciju posvećenu uključivanju svijeta kriptovaluta u svoju mrežu. Zove se Bprotocol Foundation, a na čelu joj je Bernard Lietaer – svjetski poznati stručnjak za valutne sustave i održivu ekonomiju. Sam Bancor predvodi izvršni direktor Guy Benartzi, veteran i u blockchain prostoru, ali i serijski poduzetnik, s bivšim uspjesima Particle Code i Mytopia, stečenim u posljednjem desetljeću. Suosnivačica Galia Benartzi druga je Bancorova čelnica i ima jednako impresivan rodovnik tehnološkog poduzetništva i inovacija.

Bancor partnerstva

Kao mreža i protokol koji imaju koristi od tokena i projekata integriranih s njom i koji povećavaju učinkovitost s većim brojem sudionika, Bancor je potpisao dugačka lista cijenjenih partnera. Jedan od najnovijih je Game Protocol – blockchain koji pokušava integrirati plaćanja kriptovalutama u videoigre i stvoriti tokenizirana tržišta predmeta u igrama.

Popis je ogroman, s nekim od najistaknutijih partnera Bancor-a, uključujući EOS, COTI (valuta Interneta), BlitzPredict, Sirin Labs, Trade.io, Decentraland, NAGA, Goldmint, Gnosis i bezbroj drugih. Bancor također podržava Tim Draper, jedan od najuspješnijih ulagača rizičnog kapitala na svijetu, što je pozitivan signal.

Povijest cijena BNT-a

Unatoč relativno visokoj cijeni jednog BNT-a tijekom ICC-a Bancor, 12. lipnja 2017. na cijeni od 3,92 dolara, ponuda se i dalje smatra jednom od najuspješnijih ikad, čak i više od godinu dana kasnije. Bez obzira je li to bilo zato što je Bancor sredinom 2017. godine projahao prvi val popularnosti ICO-a, njegov zapanjujuće koristan protokol ili neki drugi čimbenik, tvrtka je još uvijek jedna od rijetkih koja je svoj cilj financiranja ICO-a ispunila za manje od jednog dana. To je dvostruko impresivno kad se uzme u obzir da je Bancor samo tijekom ICO-a prikupio 153 milijuna dolara i u samo nekoliko sati.

Od ICO-a, cijena BNT-a (Bancor Network Token) u velikoj je mjeri varirala u odnosu na tržište, iako dobiva na vrijednosti jer partnerski novčići postaju kompatibilni sa Smart Token-om. Nekoliko mjeseci nakon ICO-a bilo je teško za BNT i on je pao na prosječnu cijenu od oko 2,00 USD sve do studenog, kada je tržište počelo rasti. Krajem prosinca 2017. i početkom siječnja 2018. BNT je dosegao najvišu razinu od 10,08 dolara. Trenutno se trguje po cijeni od 1,38 dolara po BNT. 

Bancorova tehnologija 

Niz tehnologija koje Bancor koristi sofisticirana je i jedinstvena za taj prostor. Bancorova genijalna metoda za pružanje automatske likvidnosti u osnovi ga čini decentraliziranim, algoritamski vođenim bankarskim blagajnikom. Alati koje koristi za postizanje svoje svrhe zajednički su drugim blockchain platformama i zaštićeni su.

Pametni tokeni 

Bancorovi pametni žetoni kriptovalute su koje se prvenstveno koriste kao protuusluga svima koji žele pretvoriti jednu vrstu ERC20 kovanica u drugu. Svaki od njih ima rezerve drugih ERC20 tokena u okviru svog individualnog pametnog ugovora, a postoji globalna mreža koja povezuje ove pametne tokene kako bi se osigurala duboka likvidnost. Primarni cilj je da ni jedan pametni žeton ne ostane bez ijednog novčića. Algoritam održava sve mrežne pametne žetone na omjeru konstantne rezerve (CRR), na temelju upotrebe mreže i potražnje za određenim novčićima u odnosu na druge.

BNT

BNT je žeton mreže Bancor. Novi projekti koji su partneri s Bancorom i pretvaraju svoje kovanice u pametne žetone zadržavat će BNT u svojim rezervama, što omogućuje vlastitom pametnom žetonu da se poveže s Bancor mrežom i osiguraju bolju likvidnost. Pametni tokeni koriste BNT za pretvorbu naprijed-natrag putem mreže između tih rezervi, na temelju zahtjeva korisnika.

Pametni ugovori

Iako je ideja pametnog ugovora sve samo ne posebna, Bancor veže pametni ugovor za svaki od svojih pametnih tokena (otuda i naziv), što je način na koji tokeni mogu djelovati kao “kontranagovor” s kojim svatko može zamijeniti svoje kovanice. Trgovanje svojim ERC-om za AGI putem Bancora izgleda ovako: Prvo dođite do web mjesta Bancor i povežite svoj novčanik. Zatim možete jednostavno odabrati dva novčića i kliknuti “Pretvori”. Prije svega, vaš se ERC pretvara u pametni žeton s istim iznosom ERC-a koji se nalazi u rezervama, a koji se zatim likvidira za drugi pametni žeton s istom količinom AGI-a u svojim rezervama, koji ga zatim deponira u vaš novčanik.

Kako kupiti BNT

Kupnja tonera mreže Bancor relativno je jednostavna. Najbolje je to postići putem same mreže Bancor, kupnjom gotovo bilo kovanog ERC20 drugdje i pretvaranjem u BNT putem pametnog tokena na https://www.bancor.network. Nakon što nabavite neku drugu kriptovalutu, povežite svoj novčanik s Bancorom, a zatim pomoću jednostavnog alata za zamjenu na vrhu početne stranice odmah pretvorite u BNT.

Na ostalim burzama također je naveden BNT, ali najveći volumen nalazi se na Bancoru s ETH-om kao protu valutom, s 24-satnim volumenom od 1.104.699 USD i 21,14% od ukupnog tržišta. Iznenađujuće, drugi po veličini izvor BNT-a dolazi iz razmjene sigurnosnih tokena LATOKEN, s 15,05% u odnosu na Ethereum. Također se nalazi na HitBTC, Binance, OKEx, Upbit i drugima.

Bancor tokenima se može trgovati na Binanceu s BTC-om i ETH-om.

Kako čuvati BNT

Kao novčić zasnovan na ERC20, BNT se može pohraniti u širok raspon novčanika. Ulagači izvještavaju da njihovi uređaji za hladnjače Ledger Nano S i Trezor podržavaju BNT, što nesumnjivo predstavlja najsigurniji način zadržavanja vaše investicije. BNT se također može pohraniti na MyEtherWallet, koji je vrlo popularan web novčanik koji vam omogućuje upravljanje vlastitim privatnim ključem i zadržavanje BNT-a bliže internetskim tržištima. Međutim, svaki novčanik koji je kompatibilan s ERC20 će raditi, samo osigurajte da obavite svoju dubinsku skrb.

Putokaz i budući planovi

Od drugog tromjesečja 2018. godine, Bancor je na svojoj mreži naveo više od 42 tokena, no taj je broj u posljednjih nekoliko mjeseci narastao na preko 50 jer Bancor ostvaruje partnerstvo nakon partnerstva s velikim imenima iz svemira. Uvrštavanje novih tokena samo je mali dio velike ambicije Bancor-a, koji će biti osnovni pružatelj likvidnosti koji povezuje sve tvrtke koje nude tokene putem blockchaina. Što se tiče mjerljivih prekretnica, sljedeći je cilj Bancora pokretanje samoposlužne aktivacije Smart Tokena za nove projekte tijekom trećeg tromjesečja 2018, što će omogućiti njegovoj mreži da se organsko skalira bez povećanja unosa. Također planiraju pokrenuti API za programere i nadograditi tehničke alate na web aplikaciji kako bi bolje poslužili trgovcima.

Glavni cilj za 2019. godinu je inkorporirati cross-blockchain podršku za Bancor, tako da se može proširiti izvan svojih korijena ERC20 i početi nuditi veću likvidnost za tokene na temelju bilo kojeg blockchaina. Ovo će biti presudan korak u cementiranju Bancora kao ključnog dijela simbolične ekonomije, pogotovo kada razmatranje ideje o “blockchainu” više nije jednostrano. S brdom kapitala na raspolaganju i zdravom mrežom koja raste, Bancor ubrzava uspjeh koji će ga odvesti u sljedeće faze mlade blockchain industrije.