Ime IoTeX
Ticker IOTX
Vrsta žetona ERC-20
Ukupna ponuda 10 000 000 000
Privatna prodajna cijena 0,007 USD
Kategorija Blockchain usmjeren na privatnost
URL web stranice https://iotex.io
URL bijele knjige https://iotex.io/white-paper

IoTeX je prilagodljiva i privatna blockchain infrastruktura za Internet stvari (IoT) prilagođena za IoT iskorištavanjem blockchain-in-blockchain arhitekture. Povezuje fizički svijet, blok po blok, brzom i učinkovitom Roll-DPoS shemom konsenzusa i laganim tehnikama očuvanja privatnosti.

IoTex web stranica

Ideja i tim koji stoji iza IoTeX-a

Prema nedavnim podacima Juniper Research-a, broj povezanih senzora i uređaja Internet of Things (IoT) trebao bi premašiti 50 milijardi do 2022. Ovom eksplozijom u IoT-u dolazi i potreba za sigurnim metodama za automatizaciju procesa, kao i za razmjenu informacija u stvarnom vrijeme.

Trenutno glavni izazovi koji odgađaju masovno usvajanje IoT-a uključuju: skalabilnost; manjak privatnosti; visoki operativni troškovi i nedostatak funkcionalne vrijednosti. IoTeX se želi suočiti s tim izazovima fleksibilnom, na privatnost usmjerenoj blockchain infrastrukturi koja koristi svoj vlastiti brzi konsenzusni mehanizam zasnovan na delegiranom dokazivanju udjela uz upotrebu podlankova.

Neki IoTeX-ovi konkurenti, poput IOTA-e, koriste DAG (Directed Acyclic Graph) kako bi riješili izazov skalabilnosti, kao i isporučili lagano rješenje za uređaje male snage. Problem je što to čini po cijeni: globalni konsenzus. IoTeX vjeruje da je ovo previsoka cijena za plaćanje. Umjesto toga, on želi dizajnirati blockchain arhitekturu s više blockchain-a, korijensku koja je odgovorna za upravljanje cijelom mrežom i sidechains koji imaju različite svrhe, poput transakcija s autonomnim vozilima (mislite na Uber).

IoTeX tim ima veliko iskustvo i u kriptovalutama i u kriptografiji. Suosnivač Raullen Chai doktorirao je na području kriptografije i trenutno je znanstveni istraživač na Sveučilištu Waterloo. Prije je bio šef kriptografije R&D u Uberu kao i sigurnosni inženjer u Googleu. Suosnivač Qevan Guo također ima doktorat iz strojnog učenja i računalnog vida na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru. Također je bio inženjerski menadžer i znanstveni istraživač na Facebooku. Jing Sun je treći suosnivač s iskustvom u preko 40 ulaganja u blockchain, sigurnost i IoT. Sjedila je u upravnom odboru različitih tvrtki i osnivač je partner Sparkland Capital-a, tvrtke rizičnog kapitala usmjerenog na povezivanje Silicijske doline i Azije.

IoTex timIoTeX partnerstva

IoTeX ima niz strateških partnerstava i investitora, uključujući Blockchain Foundation i uslužnu platformu blockchain industrije Jinse. U lipnju je najavio partnerstvo s CertiK-om, vodećim u formalnoj provjeri i sigurnosti pametnih ugovora. Dvije će tvrtke zajedno osigurati da su njihovi blockchain i pametni ugovori u potpunosti sigurni.

IoTex strateški partneri

Povijest cijena IoTeX-a

IoTeX je prikupio oko 14 milijuna dolara privatnog financiranja. Početna cijena tokena iznosila je 0,0070 dolara, ali je početkom lipnja porasla na 0,067 dolara, podudarajući se s uvrštavanjem tokena na Binance. Cijena tokena ponovno je porasla kasnije u lipnju na 0,047 dolara nakon najave IoTexova partnerstva s CertiK-om.

Povijest cijena IoTex tokena

IoTeX tehnologija

IoTeX-ova dizajnerska arhitektura ima za cilj postati IoT-u usmjerena leđna moždina i živčani sustav usmjeren na privatnost. Arhitektonski dizajn uključuje sljedeće:

Odvajanje dužnosti

Budući da različite IoT aplikacije trebaju koristiti različite značajke blockchaina, stavljanje IoT čvorova u jedan jedini blockchain nije praktično. Uz to, posjedovanje svih IoT čvorova u jednom blockchain-u čini da brzo raste u veličini i izračunavanju te postaje pretežak za IoT uređaje.

Umjesto toga, predlaže se alternativa: razdvajanje dužnosti. To znači da će svaki blockchain komunicirati s određenom skupinom IoT čvorova, koji također komuniciraju s drugim blockchainima kada je to potrebno. Ovo razdvajanje dužnosti maksimizira učinkovitost i privatnost.

Occam’s Razor

Occamov brijač princip je koji kaže da je najjednostavnije rješenje često ispravno. Kao što se primjenjuje na IoTeX, to znači da zasebni blockchains imaju različite namjene i aplikacije i svaki mora biti dizajniran s tom idejom na umu. Na primjer, blockchains koji se koriste za prenošenje transakcija ne trebaju Turingove cjelovite ugovore koji implementiraju sofisticiranu logiku.

IoT-friendly

Blockchain za IoT mora biti dizajniran tako da umanji resurse poput računanja, pohrane i energije.

Jedna od jedinstvenih značajki IoTeX-a je ta što omogućuje blockchainima istodobnu upotrebu, zadržavajući interoperabilnost. To se postiže razvojem njihovih korijenskih blockchains i subchains.

Root blockchains i subchains

U IoTeX arhitekturi postoji korijenski blockchain koji upravlja odvojenim blockchains-om ili subchains-om. Podlanci povezuju IoT uređaje sa sličnom funkcionalnom svrhom, kao i one koji rade u sličnim okruženjima ili imaju sličnu razinu povjerenja. Prednost podlanca je u tome što ako je napadnut, rootchain ostaje nepromijenjen.

IoTex podlanci

Korijenski lanac i podlanci unutar IoTeX mreže nazivaju se i „blockchain unutar blockchain-a“.

Cross-Blockchain komunikacija

IoTex protokol omogućuje brzu, učinkovitu i isplativu cross-blockchain komunikaciju. Uključuje vezanje, mehanizam za skaliranje Bitcoin mreže putem bočnih lanaca i konačnost blokova. Konačnost bloka jamči da je generirani novi blok konačan i da se ne može mijenjati. Iako većina javnih blockchaina poput Bitcoina nema trenutnu konačnost, IoTeXov mehanizam konsenzusa postiže trenutnu konačnost blokova.

IoTex Cross Blockchain Transaction

               Cross-Blockchain transakcije

Ugrađena transakcija koja čuva privatnost

Privatnost koju Bitcoin i Ethereume pružaju samo je u obliku pseudonima. IoTeX nudi laganu nevidljivu shemu adresa tako da prijamnici ne moraju skenirati cijeli sustav kako bi bili svjesni dolaznih transakcija. Uz to nudi i prsten koji je optimiziran distribuiranim pouzdanim postavkama. Da bi još više povećao privatnost, IoTeX je dizajnirao povratni kod za plaćanje koji skriva primatelja transakcije.

IoTeX-ova žuta knjiga o Roll-DPoS konsenzusnom mehanizmu

Okvir delegiranog dokaza o udjelu daje dionicima ovlast da odaberu brojne mrežne čvorove kao proizvođače blokova. Ti su predstavnici tada odgovorni za generiranje i dodavanje blokova u blockchain. Nagrade se vraćaju dionicima. Ovo je kontinuirani proces koji potiče predstavnike da nastave proizvoditi blokove.

DPOS, međutim, ima svojih mana. Prva je da ne može postići decentralizaciju zbog statičnosti svojih predstavnika. Drugo, framework ne može obrađivati ​​složene blockchain arhitekture s višestrukim velikim blockchain aplikacijama koje se istodobno izvode.

Rješenje koje IoTex predlaže je Randomizirani delegirani dokaz udjela (Roll-DPoS), koji je kombinacija nekoliko koncepata: DPoS, Praktična bizantijska tolerancija na kvarove (PBFT) i provjerljive slučajne funkcije (VRF). Mehanizam konsenzusa Roll-DPoS omogućuje masovnu skalabilnost i decentraliziraniji pristup od tradicionalnih DPoS-a. Više tehničkih detalja može se vidjeti u njihovom Žuti papir.

IoTeX tokeni

Ukupan broj IoTeX tokena iznosit će 10 milijardi tokena. Tokeni će izvorno biti ERC-20 tokeni (IoTX) i bit će prebačeni na izvorni IoTeX token (IOX) koji će se moći rudariti sljedećih 50 godina. Nagrade će se vremenom smanjivati, na temelju modela linearnog smanjenja gradijenta.

Nakon pokretanja mainnneta, token će se koristiti za napajanje IoTeX mreže, uključujući izvršavanje transakcija i pokretanje distribuiranih aplikacija na IoTeX blockchainu. Bit će to bespovratni uslužni token koji će se koristiti kao metoda razmjene između sudionika na IoTeX mreži.

Tokeni će se distribuirati na sljedeći način:

  • Privatna prodaja – 24% ukupne ponude
  • Programi nagrađivanja zajednice – 6% od ukupne ponude
  • Tim – 15% od ukupne ponude
  • Ekosustav – 30% ukupne ponude
  • Zaklada – 25% od ukupne ponude

Kako kupiti IoTX

Glavni način kupnje IoTX-a je putem Binancea, bilo trgovanjem bitcoinima ili eterom. Binance trenutno ima najveći obujam IoTX trgovine i omogućuje vam da ga kupite s BTC-om ili ETH-om.

Kupite IOTX s Binanceom

IOTX je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti IoTX

IoTX se može pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava ERC-20 tokene kao što su Coinomi, MetaMask i Myetherwallet.

Međutim, za maksimalnu sigurnost svoj IoTX trebali biste pohraniti na hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Plan i buduća ažuriranja

Tvrtka ima detaljnu mapu puta, uključujući svoj mainnet pregled u listopadu i lansiranje u prosincu 2018. Nedavno je objavila svoj Žuti papir o Roll-DPoS-u, njihov interni mehanizam randomiziranog DPoS konsenzusa u srpnju.

Početkom 2019. trebalo bi imati prvi IoT DApp i mapiranje nativnih novčića, uz beta mrežu.

IoTeX trenutno radi na svom testnet alfa lansiranju i Roll-DPoS-u. Također je najavio da radi na izgradnji podskupina na različitim jezicima kako bi pružio bolje usluge zajednici. To uključuje korejski kanal koji je trenutno spreman za pridruživanje korisnicima.IoTex putokaz