Naziv kovanice Zadržati
Novčić za kovanice ZADRŽATI
Vrsta žetona ERC20
Ukupno žetona 1.000.000
URL web stranice https://keep.network/

URL bijele knjige https://backend.keep.network/whitepaper

Cilj Keep-a je pružiti sigurno višestranačko računanje (sMPC) koje omogućuje generiranje, sigurnost, pohranjivanje, šifriranje i prijenos podataka putem mnogih pojedinaca na javnom Ethereum blockchainu. Drugim riječima, pruža sloj privatnosti za Ethereum, omogućavajući prijenos podataka na blockchainu koji je privatan čak i za njega samog.

Sažetak članka

 • Ideja i tim koji stoji iza čuvara
 • Tehnologija Keep
 • Zadrži tokene
 • Mreža Keep
 • ICO i putokaz

Zadrži web stranicu

Ideja i tim koji stoji iza čuvara

Iako su javni blockchaini donijeli više transparentnosti i revizije u financijski svijet nego ikad prije, donijeli su i izazove privatnosti. U ovom je trenutku dijeljenje i osiguravanje privatnosti podataka poput kreditne ocjene kako bi se procijenio rizik zajmoprimca za zajam (podaci koje bi zajmoprimac možda želio otkriti samo relevantnim stranama) izuzetno teško na trenutnom javnom blockchain sustavu. Izazov privatnosti nije novi koncept za programere Bitcoina i Ethereuma.

“Kad ja i drugi razgovaramo s tvrtkama o gradnji njihovih aplikacija na blockchainu, uvijek se pojave dva glavna problema: skalabilnost i privatnost”, napisao je osnivač Ethereuma Vitaly Buterin na blogu Ethereum.

U Keepovom timu nalaze se Matt Luongo i Corbin Pon, obojica suosnivači Folda, projekta usmjerenog na to da ljudi potroše bitcoin u stvarnom svijetu. Njih su dvoje zajedno osnovali nekoliko tvrtki. Mattovo iskustvo leži u tehničkim sposobnostima, s dugogodišnjim iskustvom u kriptografiji, dok je Corbinovo iskustvo u obrambenoj industriji.

Temeljno načelo Keepa jest da biste trebali imati sposobnost upravljanja vlastitim podacima i ideja koja je posebno relevantna u eri sigurnosnih napada kao što su Equifax, Home Depot i Target. Razlikuje se od Nucyphera po tome što se usredotočuje na privatno računanje, a ne na dijeljenje datoteka. Enigma također ima sličan protokol privatnosti, ali trpi Sybil rizike kao i drugi višestranački računski sustavi (MPC).

Tim Keep ima partnerstva s Lendroidom, otvorenim protokolom koji omogućuje decentralizirano posudbu i trgovanje i District0x, mrežom decentraliziranih tržišta i zajednica. Oboje rade na mreži Ethereum.

Zadrži tim

Tehnologija Keep

Keepova tehnologija bavi se izazovom izgradnje javno provjerljive, decentralizirane aplikacije otporne na cenzuru koja omogućuje prijenos privatnih podataka. Zaštitite radove i manipulirajte privatnim podacima izvan lanca, ali radi sa pametnim ugovorima koji su u lancu.

Prije Keep-a, bilo je nekoliko načina za prijenos privatnih podataka na blockchainu, svaki sa svojim prednostima i nedostacima:

 • Raspršivanje – Ugovori koji mogu primati i manipulirati hashovima privatnih podataka, također poznati kao obveze. Korisnici prvo otkrivaju privatne podatke izvan lanca prije nego što ih stave u lanac. Nedostatak je taj što korisnici moraju biti na mreži da bi mogli slati i primati privatne podatke kada je to potrebno i validirati hashove.
 • Privatni blockchain – privatni blockchains također su poznati kao dozvoljene knjige i dozvole. Primjeri su JP Morgan’s Quorum i Microsoftov Colo Framework. Mane privatnog blockchaina su što nisu javni, ne pružaju odgovornost, nisu otporni na cenzuru i nisu bez povjerenja.
 • Dokazi nultih znanja – dokazi koji provjeravaju nepoznate osobe s teškim pitanjima na koja može odgovoriti samo neznanac s identitetom. Na primjer, recimo da netko želi dokazati da ima pristup privatnim podacima bez otkrivanja podataka koji su na bilo koji način povezani s privatnim podacima. Umjesto toga, osoba dokazuje svoj identitet i sposobnost pristupa privatnom ključu šifriranjem određene poruke. Privatni ključ (ili tajna) ostaje privatni. Međutim, dokazi s nula znanja i dalje ne dopuštaju izravan prijenos privatnih podataka, a također zahtijevaju da sudionici budu na mreži.

Spremnici ili izvanlančani spremnici za privatne podatke novo su rješenje ovog izazova. Zadržava privatnu pohranu i računanje na javnom blockchainu putem Ethereum ugovora bez rizika treće strane.

To se postiže na tri glavna načina:

 • Kriptografija – kroz sigurno višestranačko računanje (sMPC), postupak u kojem se nekoliko sudionika daje tajnu i taj taj mora svaki računar ponovno sastaviti putem računanja da bi je otkrio. To se može učiniti bez odavanja tajne bilo kojem od sudionika.
 • Poticaji – sudionici mreže dobivaju poticaje da čuvaju tajne i kažnjavaju ih zbog lošeg ponašanja (poput dijeljenja tajni).

Nepredvidivost – Sudionici u mreži nasumce se podudaraju kako bi se osiguralo da nitko ne može ciljati određene tajne. To se radi pomoću Key’s Random Beacon tehnologije.

Kako koristiti Keep

Primjene Keapa u stvarnom svijetu utjecat će na svijet financija, zdravstva i poslovanja, među ostalim. Na primjer, Keep će omogućiti prekidač mrtvog čovjeka, uređaj koji automatski aktivira plan povjerenja i imanja u slučaju da je vlasnik oporuke onesposobljen.

Zadrži tokene

Tokeni za čuvanje poznati su i kao “radni tokeni”. Oni se razlikuju od žetona koji se koriste kao plaćanje u mreži jer morate sudjelovati u mreži i dokazati i zaključati imovinu (inače poznatu kao “ulog”). Ulog minimizira napade čineći skupim preuzimanje mreže (tj. Napade Sybil) i uzrokujući ekonomski gubitak svima koji imaju negativnu namjeru na mreži. Ulog se vrši s dvotjednim razdobljem čekanja kako bi se spriječilo da korisnici brzo ulože za likvidaciju svojih tokena.

„Naš model tokena sličan je taksi medaljonima. Vi ste vlasnik Keepa, imate ulog i možete zaraditi ako budete pružatelj privatnosti. Plaćanja su loš slučaj upotrebe tokena. U stvari, većina sustava koji koriste tokene za plaćanje učinila su to samo kako bi omogućila mehanizam prikupljanja sredstava. Ne želimo da se koristi za plaćanja, jer je porez u cijelom sustavu protiv upotrebe – a jedna od najzgodnijih stvari koje tokeni mogu učiniti je dopustiti inženjerima da izgrade samopotaknuće sustave koji mogu sami rasti. Ono što taksi medaljonima daje vrijednost je sposobnost da ih, zajedno s vlastitim naporima, zaradite “, objašnjava suosnivač Matt Luongo.

Ukupno postoji milijun Keep tokena, od kojih će se polovica prodati u javnoj i privatnoj prodaji.

Mreža Keep

Mreža Keep koristi Keep ili male jedinice privatne pohrane za sigurno šifriranje i pohranu privatnih podataka.

Dvije su strane uključene u prijenos Keepa:

 • Klijent – oni koji plaćaju da iskoriste kapacitet pohrane za tajne.
 • Pružatelji usluga – oni koji drže zadržane tokene i koriste ih za izračunavanje i pohranu tajni.

Zadržavanja se mogu podijeliti na jednog ili više davatelja usluga. Svatko može pokrenuti davatelja usluga čuvanja, ali ti davatelji moraju staviti novac na kocku. Ova čuvanja moraju biti visoko dostupna, ponovno robusna za gubitak podataka i održavati povjerljivost i cjelovitost podataka.

Mreža Keep trenutno uključuje dvije glavne vrste sMPC davatelja usluga: jednostavan i potpisan.

 • Jednostavna čuvanja sMPC podržana su čvorovima. Svaki od tih čvorova ima dio tajne, ali tajna se ne može otkriti bez suradnje svih čvorova. Jedini način da se to postigne jest Shamirovo tajno dijeljenje i šifriranje svakog dijeljenja s javnim ključem odgovarajućeg čvora. Tek tada se tajna može objaviti u javnom blockchainu ili izvan lanca.
 • Potpisivanje sMPC Keeps uključuje njihovo osiguravanje pseudoslučajnim brojevima te potpisivanje i šifriranje podataka. Potpisivanje čuva može osigurati ugovore na i izvan lanca. Randomizacija generiranja brojeva bolja je od trenutnih metoda na javnim blockchainima, što je čini sigurnijom.

U budućnosti će biti razvijeno više pružatelja usluga.

I klijenti i pružatelji usluga dobivaju poticaje da spriječe loše ponašanje na mreži. Iako klijenti moraju kupiti pohranu podataka na Keeps koristeći izvorni token ili Ether, pružatelji usluga plaćaju korištenje napajanja i pohrane računala operativnim čuvanjima. Svaki novi Keep košta još jedan sigurnosni polog. Pružatelji usluga primaju uplatu za sigurno izvođenje Zadržava se tijekom vremena i riskiraju isplate zbog lošeg ponašanja.

Zadržite poticaje klijenta

Zadržite pružatelje poticaja

Tržište Keep povezuje klijente i davatelje usluga putem postupka slučajnog odabira, koji se naziva slučajnim svjetionikom, kako bi se osigurala pravednost. Članovi mreže Keep smješteni su u grupu pragova. Svaka skupina ima svoj kriptografski potpis. Svaki put kada se zatraži broj, nova grupa odabire se prema prethodnom broju i daje kriptografski potpis koji stvara sljedeći slučajni broj. Ova se metoda naziva relej praga, jer se svaki novi generirani broj temelji na prethodnom broju. Dizajn slučajnih svjetionika zasnovan je na radu koji je razvio tim Dfinity.

ICO i putokaz

Keep još nije najavio prodaju žetona ili pad bilo koje vrste zraka, ali očekuje se da će se dogoditi u 2018. Cilj prikupljanja sredstava tvrtke Keep za prodaju tokena je 30 milijuna dolara. Sudjelovanje u ICO-u bit će uz Ethereum i Bitcoin.

U međuvremenu je tvrtka razvila program Keep Guardian koji se kontrolira programski kako bi zaštitila svoju zajednicu od krađe identiteta i prijevara koje vode do javne prodaje. Držite planove da tokeni budu dostupni odmah nakon javne prodaje kako biste osigurali sudjelovanje svih koji žele.

U trećem kvartalu 2018. Keep planira pokrenuti privatne pametne ugovore.