Power Ledger platforma je za trgovanje energijom koja omogućava potrošačima sa solarnim pločama na krovu da prodaju višak električne energije svojim susjedima. U prošlosti je mogućnost prodaje pristupne solarne energije bila moguća samo kroz velike centralizirane tvrtke. Power Ledger omogućuje izravnu kupnju i prodaju energije putem njihove platforme po cijenama nižim od tržišnih. Projekt je izgrađen na vrhu Ethereuma, omogućavajući mu pristup pametnim ugovorima i oracle uslugama (usluge koje daju povijest i dobivaju financijski poticaj za izvještavanje o točnim informacijama).

Sažetak članka

 • Ideja i tim koji stoji iza POWR-a
 • POWR partnerstva
 • Povijest cijena POWR
 • Tehnologija POWR
 • Mreža POWR
 • Budući potencijal POWR-a i konkurencije
 • Kako kupiti i pohraniti POWR
 • Plan i buduća ažuriranja

Ideja i tim koji stoji iza POWR-a

Power Ledger razvijen je s konceptom da će u jednom trenutku samoopskrba električnom energijom biti jeftinija i učinkovitija od oslanjanja na proizvodnju nove energije koja je također jeftina, pouzdana i čista. Alternativa je energetski sustav budućnosti koji je decentralizirana i „nepovjerljiva“ platforma za trgovanje. Ideja koja stoji iza platforme je replikacija sustava unovčavanja koji se koristi s Uberom i AirBnbom.

Tim Power Ledger uključuje pet različitih suosnivača, zajedno sa svjetski poznatim kapitalistom rizičnog kapitala Billom Taiom.

Doktorica Jemma Green, sadašnja suosnivačica i voditeljica vanjskih odnosa, upravljanja rizicima i razvoja vodstva za Power Ledger, doktorirala je na Sveučilištu Curtain za disruptivne inovacije. Također je znanstvena novakinja na sveučilišnom Institutu za održivost, gdje se koncentrira na inovacije, energiju, skladištenje i blockchain.

David Martin, suosnivač i direktor tvrtke Power Ledger ima veliko iskustvo u elektroenergetskoj industriji, s izvršnom pozicijom u dvije državne električne tvrtke. Njegov je cilj sada potaknuti masovno usvajanje sustava Power Ledger i poticati regulatorne reforme potrebne za masovno usvajanje.

Dr. Gov van Ek, direktor i suosnivač Power Ledgera, također ima veliko iskustvo u upravljanju tvrtkom. Također ima bogato iskustvo u razvoju blockchaina, suosnivajući Ledger Assets, vodeću australsku tvrtku za razvoj blockchaina. Doktorirao je iz totalne tehnologije i stručnjak je za dizajn računalnih sučelja uz umjetnu inteligenciju.

John Bulich, suosnivač i tehnički direktor Power Ledgera, na čelu je strategije tvrtke. Istovremeno je i suosnivač Ledger Assetsa.

Jenni Conroy je suosnivačica i direktorica tvrtke. S više od 30 godina iskustva u energetskoj industriji, ona vodi regulatorne i poslovne usluge za Power Ledger. Također je savjetnica u energetskom sektoru.

POWR partnerstva

Power Ledger također je sklopio ugovore s mnogim velikim međunarodnim energetskim kompanijama. Neki od najistaknutijih uključuju one s Vectorom, vodećim dobavljačem mjerenja električne energije i plina u Auckalndu na Novom Zelandu; Western Power, državna elektroenergetska tvrtka u zapadnoj Australiji; i Nest Energy, tvrtka odgovorna za komercijalne i industrijske solarne instalacije.

Do danas su uspjeli donijeti svoje tržište u Europu uz dogovor s Lihtenštajnskim institutom za strateški razvoj koji je prvi počeo koristiti platformu 2019. Također imaju radni prototip u četvrti White Gum Valley u zapadnoj Australiji, gdje oni rade s Western Power-om, glavnom državnom elektroenergetskom tvrtkom, kao i sa Sveučilištem Curtin.

Također je ciljao azijsko tržište. Na kraju godine postigao je dogovor s tajlandskim proizvođačem obnovljive energije, BCPG, da svoju tehnologiju dovede na Tajland.

Indija je slijedila korak s IT gigantom Tech Mahindra koji se također složio da implementira tu tehnologiju. Njegov je cilj u Indiji uspostaviti mikro mreže kako bi zajednice u razvoju stavile u električnu mrežu.

Nedavno su također najavili partnerstvo s Helpanswersom kako bi Power Ledger doveli u SAD.

Povijest cijena POWR

Od pokretanja platforme u studenom, cijena POWR-a u prosjeku je neprestano rasla, početkom januara dosegnuvši vrhunac od 1,62 dolara. Ovaj skok cijena uslijedio je nakon najave dogovora s Bangkokom u kojem se nekoliko kompleksa dogovorilo za suradnju s Power Ledgerom.

Od tada je pao više od 80%, ali na njega mogu utjecati najave o budućim partnerstvima ili novi tehnološki razvoj. Mnogi smatraju da je novčić dugoročni HODL.

Tehnologija POWR

Power Ledger izgrađen je na vrhu Ethereuma, a unutar projekta su tri dodatna sloja: Power Ledger Core; Usluge Ecochain; i Power Ledger aplikacije.

Power Ledger Core je sloj javnih pametnih ugovora. Pruža pouzdanu i otvorenu implementaciju ekosustava POWR tokena.

Sloj Ecochain sastoji se od vlastitog privatnog blockchaina koji se može koristiti u elektroenergetici. Testiran je na energetskim tržištima u okruženjima s velikim opterećenjem u 2016. i 2017. Među uslugama koje uključuje su stvaranje i upravljanje Sparkz tokena, pohrana i provjera očitanja pametnih brojila, podaci povezani s trgovinom i procesor plaćanja na tradicionalni (fiat) način valuta.

Slojevi aplikacije Power Ledger uključuju sljedeće aplikacije:

 • P2P trgovanje – daje trgovcima mogućnost da potrošači međusobno trguju električnom energijom i primaju uplate u stvarnom vremenu iz automatiziranog i bez povjerenja sustava pomirenja i namire.
 • NEO-trgovac – pruža NEO-trgovcima pametno upravljanje potražnjom i opskrbom, uključujući naknade i namire u gotovo stvarnom vremenu.
 • Microgrid / Ugrađeni mrežni operater / Strata – omogućuje mjerenje električne energije, prikupljanje velikih podataka, brze mikro transakcije i upravljanje mrežom u granuliranim razmjerima.
 • Nagodba veletržnice – nudi brzu, jeftinu i transparentnu optimizaciju i upravljanje otpremom, agregiranje podataka, usklađivanje i namiru za veletržnice energije..
 • Autonomno upravljanje imovinom (AA) – osigurava zajedničko vlasništvo nad obnovljivim izvorima energije uz trgovanje vlasništvom obnovljivih izvora.
 • Distribuirano upravljanje tržištem – pruža optimizirano mjerenje podataka i prikupljanje velikih podataka, pristup i slanje imovine, brzo podmirivanje transakcija, uravnoteženje mrežnog opterećenja, upravljanje frekvencijama, odgovor na strani potražnje i upravljanje opterećenjem.
 • Električna vozila – olakšava mjerenje podataka u stvarnom vremenu, prikupljanje podataka, identifikaciju korisnika i brzo podmirivanje transakcija.
 • Power Port – omogućuje virtualni cjevovod i pomoć na cesti putem platforme i može pružiti mobilno skladište za pražnjenje, održavajući opskrbu pretežno samodostatnim potrošačima energije.
 • Trgovina ugljikom – nudi pametne ugovore trgovcima ugljikom kako bi se osigurale digitalne transakcije među organizacijama, uključujući vjerodostojnost imovine, transparentnost i reviziju. Podržava predaju ugljičnih kredita regulatornim tijelima.

U budućnosti će se razviti više aplikacija.

Mreža POWR

Platforma Power Ledger pruža potrošačima priliku za transakcije s tržištima energije širom svijeta, kao i sposobnost prilagodbe svim budućim regulatornim promjenama. Platforma Power Ledger sastoji se od dva blockchain sloja: Power Ledger Token (POWR) i Sparkz. Žetoni imaju zasebne funkcije.

POWR tokeni omogućavaju onima koji koriste aplikaciju (trgovci, upravitelji nekretninama, komunalne usluge, itd.) I sudionicima upotrebu platforme, dok se Sparkz tokeni izdaju protiv POWR tokena i koriste ih oni koji koriste aplikaciju za ukrcavanje svojih kupaca. Sparkz je namjerno dizajniran da vrijedi kao jedinica električne energije na raznim tržištima širom svijeta.

Kako kupiti POWR

POWR kovanice možete kupiti putem Binance razmjene s Bitcoinom, Eterom ili Binanceom. Binance trenutno ima najveći obim POWR trgovanja i omogućuje vam razmjenu POWR-a s Bitcoin, Ether i Binance valutama.

Nakon registracije u Binance, možete kupiti POWR bilo s “limit” narudžbom, gdje ručno postavljate cijenu po kojoj želite kupiti POWR, ili “tržišnom” kupnjom, gdje POWR kupujete po najboljoj dostupnoj cijeni. Druga mogućnost je stop-limit, odnosno nalog za kupnju ili prodaju novčića nakon što cijena dosegne određenu cijenu.

Pročitajte naš vodič Kako koristiti Binance Exchange

POWR također možete kupiti na sljedećim burzama:

Kako čuvati POWR

Power Ledger možete pohraniti u novčanik koji ima podršku za ERC20, poput Coinomi, MetaMask ili MyEtherWallet, ali za maksimalnu sigurnost uzmite u obzir hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Plan i buduća ažuriranja

U trećem kvartalu 2017. platforma je potaknula rane korisnike platforme svojim Token Generation Eventom, prvim australskim ICO događajem. Ukupno je prodao 34 milijuna dolara prodajom 350 milijuna kovanica.

Do kraja 2017. tvrtka se usredotočila na razvoj svojih aplikacija, a 2018. se usredotočila na poticanje ranih hostova aplikacija da koriste i doprinose platformi. Uz to, Power Ledger preći će na mrežu konzorcija Ethereum bez naknade.

Kako će godina odmicati, Power Ledger stimulirat će vlasnike POWR tokena da postanu suvlasnici i korisnici obnovljive imovine. Nastavit će razvijati više aplikacija i ciljati domaćine aplikacija.