Naziv kovanice Theta žeton
Novčić za kovanice TETA
Vrsta žetona ERC20
Ukupna ponuda 1.000.000.000
ICO cijena 0,15 USD
URL web stranice https://www.thetatoken.org/
URL bijele knjige https://whitepaperdatabase.com/theta-token-theta-whitepaper/

Misija Theta Tokena je pružiti decentralizirano strujanje video zapisa uživo i video na zahtjev koje pokreću korisnici i koji koriste blockchain tehnologiju. Krajnji cilj je pružiti visokokvalitetno, glatko strujanje video zapisa, a istovremeno smanjiti troškove isporuke video streamova. U zamjenu za dijeljenje propusnosti i resursa, gledatelji će zaraditi Theta tokene i podijeliti ih s mrežom.

Ideja i tim iza Theta tokena

S obzirom na to da su pet najboljih playera video streaminga u SAD-u Facebook, Google / YouTube, Twitter, Live.ly i Twitch, ogromna je potražnja za streamingom video zapisa. Cisco izvještava da navodi kako streaming video zapisa uživo čini više od dvije trećine cjelokupnog internetskog prometa danas, a očekuje se da će do 2020. skočiti na 82%.

Međutim, mnogi video streamovi pate od nečega što se naziva problemom isporuke “posljednje milje”. Content Deliver Networks, tehnologija koja pruža okosnicu infrastrukture za isporuku video tokova krajnjim gledateljima, obično grade centre podataka koji su širom svijeta poznati kao Point-of-Presents (POP). Ideja je da svaka služi publici koja je najbliža svojoj geografskoj blizini. To ipak nije uvijek slučaj, posebno u manje ekonomski razvijenim regijama. Kao rezultat toga, korisnici imaju loše korisničko iskustvo, uz neprekidne tokove i često rebuffering.

Theta-ovi decentralizirani čvorovi za predmemoriranje

Rješenje Theta Tokena je iskoristiti decentraliziranu blockchain strukturu kako bi se stvorila prva decentralizirana mreža za strujanje na svijetu (DSN). U DSN-u gledatelji dobivaju poticaje da dijele suvišnu memoriju i propusnost s drugima. Njihova računala mogu poslužiti kao “predmemorirani čvorovi”, čineći infrastrukturu za isporuku video zapisa gledateljima bilo gdje u svijetu.

Timom predvodi suosnivač i izvršni direktor Mitch Liu, prethodno suosnivač SLIVER.tv, Gameview Studios i Tapjoy. Diplomirao je informatiku na MIT-u i MBA sa Stanforda. Drugi suosnivač i glavni tehnički direktor je Jieyi Long, također prethodno suosnivač SLIVER.tv. Diplomirao je mikroelektroniku na Sveučilištu u Pekingu, a doktorat je iz područja računalnog inženjerstva na Sveučilištu Northwestern. SLIVER.tv je vodeća platforma za e-sportski streaming koja je prednjačila u sljedećim generacijama tehnologija za streaming video zapisa za VR i bila je ključna u osnivanju Theta Tokena.

“U svojoj osnovi, Theta omogućava korisnicima da dijele svoju neaktivnu propusnost i računalne resurse za rudarstvo Theta tokena i zauzvrat predmemoriraju i prenose video stream drugim drugima u mreži”, rekao je Mitch Liu, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Theta Labs, za VentureBeat. “To je moguće samo nadograđivanjem decentralizirane blockchain tehnologije.”

Theta Token partnerstva

Theta Token ima niz strateških partnerstava, uključujući jedno s Twitchom, u kojem gledatelji mogu zaraditi Theta Tokens dijeleći svoju propusnost za emitiranje video streamova.

Također je sklopio dugoročno strateško partnerstvo s Aelfom, decentraliziranom blockchain mrežom računalstva u oblaku i Play Labsom, startup akceleratorom koji će se održati u MIT Game Labu u kampusu MIT-a ovog ljeta.

Povijest cijena Theta tokena

Theta je krajem godine prikupila 12 milijuna dolara u pretprodaji u znaku.

Nakon što je žeton prodat za ICO cijenu od 0,15 dolara, udvostručio se na 0,31 do kraja siječnja.

Theta žeton Tehnologija

Temelj Theta blockchaina je mehanizam konsenzusa Proof of Stake (PoS). Za razliku od mehanizama Proof of Work, koji nalažu raspršivanje proračuna, PoS ima niže troškove računanja i veću propusnost transakcija. Budući da su uloge validatora i cachera odvojene, niti jedan ne mora izvoditi dodatna izračunavanja kao u PoW scenariju, što znači da mnogo različitih uređaja može raditi kao predmemorijski čvorovi i preglednici.

Budući da je skalabilnost ogroman izazov u blockchainu i posebno u streamingu videa, Theta Token je razvio Resource Oriented Micropayment Pool kao rješenje da odgovori na ovu potrebu. Razvijen je još jedan koncept za praćenje isporuke video segmenata do krajnjih prikaza – Proof-of-Engagement (PoE). Provedba prikupljanja i distribucije nagrada vrši se putem ugovora o pametnom streamingu.

Mikroplatišni fond orijentiran na resurse

Izgrađen za strujanje videozapisa, bazen orijentacija prema orijentiranim resursima omogućuje korisniku stvaranje izvanmrežnih spremišta za mikroplaćanje koje drugi korisnici mogu odustati od korištenja izvanlančnih transakcija. Ove izvanlančane transakcije otporne su na dvostruku potrošnju i nude veću fleksibilnost u odnosu na ostale izvanlančane kanale. Otkrivanje dvostruke potrošnje vrše validatori Theta mreže. Na primjer, omogućava gledateljima da plaćaju video sadržaj iz više predmemorijskih čvorova bez transakcija na lancu.

Glavna prednost resursa orijentiranog bazena mikroplatišta je u tome što nudi veću skalabilnost od blockchaina koji nude plaćanja na lancu.

Dokaz o angažmanu

Ovo je metoda koja dokazuje da su gledatelji gledali video zapis uživo. Omogućava transparentnost oglašivačima i način na koji gledatelji mogu zaraditi Theta tokene zauzvrat za svoj angažman. PoE pruža prednosti gledateljima i oglašivačima jer im omogućuje pouzdano mjerenje isporuke video toka.

Ugovori o pametnom streamingu

Uz to, blockchain Theta Token podržava ugovore o pametnom streamingu ili poticajne ugovore, što može olakšati prikupljanje nagrada.

Postoji nekoliko načina na koje se mogu koristiti poticajni ugovori, uključujući:

 • Oglašivači nagrađuju gledatelje i streamere
 • Gledatelji mogu pokloniti nagrade drugim dijelovima strujnog lanca
 • Darovni ugovori za više streama
 • Plaćeni / premium video sadržaj
 • Pretplate i decentralizirane zabavne mreže (DEN)
 • Cacheri mogu dijeliti nagrade s gledateljima i streamerima sadržaja

Pametne ugovore izvršavaju validatori, pa izvorni donatori poticajnog ugovora ne moraju biti uključeni.

Theta Token Network

Theta tokeni pokrenuti su u prosincu prošle godine kao ERC20 tokeni, koji će se moći razmjenjivati ​​u omjeru 1: 1 nakon što novi blockchain bude lansiran krajem 2018. Tokeni su već dio platforme SLIVER.tv. Namijenjene su korištenju za nagrađivanje gledatelja i onih koji dijele svoju propusnost i resurse s Theta mrežom.

U mreži Theta Token postoji 5 glavnih dionika:

 • Čvorovi za predmemoriranje – ovi čvorovi pružaju usluge predmemoriranja za poboljšanje isporuke video streama. Za ovu uslugu nagrađeni su Theta tokenima.
 • Gledatelji – krajnji potrošači video sadržaja koji pružaju pozornost gledatelja, najvažnija imovina u ekosustavu video streaminga. Gledatelji mogu odabrati da budu nagrađeni za angažman u video streamu i oglasima.
 • Unos čvorova – ovi čvorovi pomažu u generiranju različitih rezolucija pare, brzina prijenosa itd. Oni dobivaju nagrade za pružanje usluge unosa za streamove uživo predmemoriranim čvorovima.
 • Utjecatelji / web lokacije za streaming – Također poznate kao streameri ili kreatori sadržaja, proizvode video sadržaje uživo i video na zahtjev, ovisno o kontekstu. Nagrađeni su Theta tokenima za proizvodnju sadržaja.
 • Oglašivači – Oglašivači promoviraju proizvode i usluge krajnjim gledateljima. To rade trošeći Theta tokene kao dio svog budžeta za oglašavanje kako bi sponzorirali influencere i video streamove kroz razne video formate.

Kako kupiti THETA-u

Glavni način kupnje THETA-e je putem Binance-a. Binance je nedavno uvrstio THETA na svoju burzu i trenutno vam omogućuje razmjenu THETA-e s BTC-om, ETH-om i BNB-om.

THETA je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti THETU

THETA se može pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava ERC-20 tokene kao što su Coinomi, MetaMask i Myetherwallet.

Međutim, za maksimalnu sigurnost trebali biste pohraniti THETU na hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Plan i buduća ažuriranja

Theta Token prevalio je dug put od pokretanja svoje platforme za streaming uživo 2016. Theta Tokens je objavljen na platformi SLIVER.tv sljedeće godine. Planira pokrenuti svoju novu Theta mrežu na svom novom blockchainu i razmijeniti svoje ERC20 tokene za Theta blockchain tokene do kraja Q4 ove godine.

Theta Tokens ima planove izvan početnog pokretanja mreže, uključujući: zajedničke nagrade za rudarstvo, koje bi distribuirale nagrade za rudarstvo između različitih strana; anti-piratstvo, u kojem bi tokeni također poslužili kao „poticaj“, jer neki od sadržaja za stvaranje zahtijevaju upotrebu tokena; i općenitu uslužnu platformu izvan streaming videozapisa, poput pametnih ugovora o streamingu. Drugi budući plan mogao bi biti kombinacija Proof-of-Stake i Proof-of-Work za rudarstvo koje ovisi o reputaciji.