Ključne informacije o Qtumu
Ime Qtum
Ticker QTUM
Ukupna ponuda 100,819,236
Početna cijena 0,3 USD
Kategorija Rješenja za poduzeća
URL web stranice Ići Qtum.org
URL bijele knjige Čitati Qtumov WhitePaper

Premošćujući jaz između virtualnog stroja Ethereum i robusne sigurnosti bitcoina, Qtumov blockchain nudi stabilan ekosustav koji je idealan za tvrtke za razvoj skalabilnih, sigurnih decentraliziranih aplikacija.

Ideja i tim iza Qtuma

Qtum je blockchain protokol koji kombinira Ethereum Virtual Machine (EVM) – koji se koristi za decentralizirani razvoj aplikacija – s vilicom bitcoin lanca jezgre. Tvrtka postiže ovu hibridizaciju putem trećeg sloja nazvanog “Račun sažetak računa” koji premošćuje podjelu između dvije tehnologije.

Cilj koji stoji iza Qtumove troslojne tehnologije je osigurati blockchain koji je optimiziran za poslovnu upotrebu kombinirajući Ethereumovu sposobnost dApp-a i njegov konsenzus Dokaza uloga s bitcoinovim modelom Unspent Transaction Output. Korištenje EVM-a omogućuje stabilan i dokazan razvojni ekosustav iako Ethereum ima dobro poznata pitanja kako u propusnom kapacitetu tako i u sigurnosti. Qtum rješava ovaj problem pomoću bitcoin bitcoin blockchain-a. Ono što je najvažnije, dodaje ključne usluge, uključujući “proročanstva”, izvorni novčanik i pametnu aplikaciju za upravljanje ugovorima koja pruža alate za tvrtke da migriraju svoje usluge na sigurnu blockchain platformu.

Zakladu Qtum čine veterani nekih od najvećih tehnoloških svjetskih tvrtki i uključuju široko spektro iskustva u različitim sektorima. Tvrtku je osnovao Patrick Dai, bivši zaposlenik Alibabe koji je rano postao entuzijast blockchaina. Tim je zaokružila međunarodna skupina tehnoloških veterana koja uključuje iskustvo u kriptovalutama, razvoju cjelovitog poslužitelja, telekomunikacijama i cyber sigurnosti. Podržavatelji zaklade Qtum su razni veterani rizičnog kapitala, anđeoski investitori i druge velike blockchain tvrtke koje su vjerovali u viziju tvrtke. Qtum također zapošljava Jeffreya Wernicka, veterana s desetljećima iskustva u financijskim uslugama i ulaganjima, kao savjetnika.

Qtum partnerstva

Jedno od područja u kojima je Qtum bio agresivan jest traženje partnerstva s velikim tvrtkama unutar i izvan blockchain sektora.

U travnju 2018. Qtum je najavio partnerstvo s Energo Foundation, najvećim filipinskim proizvođačem čiste energije. Prema uvjetima partnerstva, Energo će koristiti Qtumov blockchain za razvoj boljih sustava mjerenja, registracije i obračuna za lokalne mikro mreže i korisnike energije u zemlji.

U lipnju 2018. tvrtka je najavila novo partnerstvo s Qihu 360, najvećom kineskom javnom softverskom tvrtkom i specijaliziranom za internetsku sigurnost. To se dogodilo istovremeno s najavljenim partnerstvom s Baofengom, još jednim softverskim liderom u zemlji. Ovo će partnerstvo omogućiti Baofengu da postavi gotovo 50 000 čvorova na lancu Qtum, kao i da razvije alate za zaštitu autorskih prava i distribuciju sadržaja. Qihu 360 udružit će se s Qtumom za razvoj raznolikih aplikacija koristeći Qtum, kao i izgradnju tandemskog laboratorija za istraživanje blockchaina.

U srpnju 2018. Qtum i Celer Network najavili su partnerstvo za integraciju potonjih rješenja za skalabilnost u lanac Qtum kako bi pružili brže i fleksibilnije usluge za programere. Kasnije tog mjeseca Qtum je najavio da će se na Amazon Web Services lansirati putem Amazon Machine Image. To će tvrtkama koje su već na AWS-u olakšati migraciju na blockchain i izgradnju aplikacija za svoje poslovanje.

Povijest cijena QTUM tokena

Qtum je uspješno pokrenuo ICO između 12. ožujka i 17. ožujka 2017. i prikupio procijenjenih 15 milijuna dolara. QTUM tokeni imali su početnu cijenu od 0,3000 američkih dolara i dosegnuli su najvišu razinu od 103,4500 američkih dolara u siječnju 2018. Nekoliko tjedana prije QTUM-ovog vrhunca, bitcoin je dosegao povijesnu visoku cijenu od preko 19 500 američkih dolara prije nego što se nedugo nakon toga poravnao. Također u siječnju, Qtum je najavio svoje veliko partnerstvo s Baofengom. Nakon vrhunca u siječnju, Qtum se smjestio niže. U vrijeme pisanja ovog članka, jedan QTUM token vrijedi oko 4,5 USD

Qtum tehnologija

Qtum je izgrađen kao troslojni lanac koji uključuje virtualni stroj Ethereum, vilicu jezgre bitcoin-a i vlastiti sloj apstrakcije računa tvrtke. Protokol Qtum koristi EVM kao temelj za razvoj dApp-a, iskorištavajući konsenzus tehnologije Proof of Stake kako bi uklonio potrebu za stalnim rudarstvom i smanjio potrebe za resursima za provjeru transakcija. Ovo također uklanja potrebu za kopanjem kovanica jer su svi novčići dostupni na blockchainu stvoreni u genezi.

Qtum koristi bitcoinov blockchain kao temelj sigurnosti i za model Unsxnt Transaction Output (UTXO) kako bi spriječio prijevaru i osigurao veću sigurnost. Model neiskorištenog izlaza transakcije usvojen od bitcoina bitan je za jamstvo da se transakcije ne mogu snimati dva puta i dodaje sloj sigurnosti Qtumovom blockchainu.

Međutim, za upotrebu Ethereum blockchaina i bitcoin blockchaina potreban je sloj koji može omogućiti komunikaciju između njih dvoje. To postiže pretvaranjem neutrošenih izlaznih transakcija bitcoina u model “stanja računa” koji koristi Ethereum.

Zahvaljujući svojoj upotrebi EVM-a, Qtum omogućuje tvrtkama brzo i jednostavno stvaranje tokena, pa čak i automatizaciju procesa upravljanja opskrbnim lancima. Zahvaljujući svom standardiziranom ekosustavu, Qtum nudi alate koji stvaraju ljudsko i strojno čitljive ugovore i čine pametne ugovore otpornijima na pogreške, iako su fleksibilniji.

Što je najvažnije, Qtum dodaje nekoliko ključnih usluga koje ga čine idealnim za poslovanje:

Oracle:

Qtum omogućuje pouzdanim vanjskim trećim stranama da se pridruže određenom lancu kako bi nadzirali pametne ugovore i pružali izvanlančane izračune, isporučivali dodatne podatke i pomagali u proračunima. To stvara dodatni sloj povjerenja za transakcije između tvrtki i stvara jaču sigurnost za pametne ugovore.

Mobilne aplikacije:

Qtum također omogućava pametno upravljanje ugovorima izravno s mobilnih uređaja – što je ranije bilo teško, ako ne i nemoguće – zahvaljujući upotrebi lakih klijenata. Ovaj model omogućuje čvorovima koji ne vode punu povijest blockchaina da sudjeluju i dodaju se u lanac pohranjujući samo najnovije i relevantne transakcije.

Što je još važnije, Qtum također koristi Bitcoinovu jednostavnu provjeru plaćanja koja novčanicima omogućuje potvrđivanje transakcija bez provjere njegovog sadržaja. To također uvelike poboljšava brzine transakcija za mobilne uređaje.

QTUM novčanik:

Qtum pruža novčanik za korisnike za pohranu njihovih QTUM tokena i koji je dodao jedinstvenu funkcionalnost. Proizvod je potpuno mobilan i omogućuje korisnicima izravnu interakciju s pametnim ugovorima iz aplikacije.

QTUM žeton

QTUM token koristi se za pristup većini usluga dostupnih tvrtkama i programerima na bloku Qtum. To uključuje izvršavanje koda, izgradnju aplikacija i izvršavanje transakcija pametnih ugovora. Token svoju vrijednost izvodi iz upotrebe i ukupne potražnje.

Distribucija QTUM-a, prema bijeloj knjizi tvrtke, je sljedeća:

Tvrtka na kraju planira dodijeliti 80% svih dostupnih QTUM-a zajednici kako bi pomogla proširiti ekosustav i pružiti bolju uslugu. Preostalih 20% bit će raspodijeljeno osnivaču, onima koji podupiru rano i razvojnom timu.

Kako kupiti QTUM

Budući da se QTUM ne može minirati, korisnici koji traže token trebaju posjetiti burzu kako bi ga kupili. QTUM tokeni trenutno se ne mogu kupiti u fiat valuti, pa se token mora zamijeniti za drugu kripto valutu.

Token je, međutim, moguće zamijeniti i za bitcoin i za Ethereum na kripto burzama. Srećom, QTUM je uvršten na nekoliko najvećih burzi na tržištu, uključujući Binance, Bittrex i OKex. Trenutno je 24-satni obujam QTUM-a kojim se trguje na Binanceu 1.699.215,52 USD.

QTUM je također dostupan na sljedećim burzama

Kako čuvati QTUM

QTUM se može pohraniti izravno u QTUM novčanik tvrtke, koji je dostupan za Windows, OSX, iOS, Android i Web. Tvrtka također nudi hardverski novčanik tvrtke Ledger za pohranu QTUM-a. Uz to, tvrtka nudi Electrum novčanik, a QTUM se može pohraniti u Bitpie novčanike.

QTUM novčanici mogu preuzmite ovdje

Plan i budući planovi

Otkako je pokrenula svoju glavnu mrežu u rujnu 2017., tvrtka je nastavila uvoditi nove integracije, uključujući nekoliko API-ja, i dodajući jedinstvene značajke. Novi planovi za 2018. godinu uključuju potpunu integraciju x86 virtualnog stroja u glavnu mrežu krajem 2018. godine, kao i dodavanje podrške za nove novčanike. Uz to, tvrtka planira uključiti Lightning Network i Atomic Swap tehnologiju, kao i izgraditi potpuno tržište dApp-a.