Ime ChainLink
Ticker VEZA
Ukupna ponuda 1.000.000.000
Kategorija Oracle mreža
Početna cijena 0,11 USD
URL web stranice https://chain.link/
URL bijele knjige https://link.smartcontract.com/whitepaper

Pametni ugovori ne mogu samostalno pristupiti podacima; potreban im je međuoprema za povezivanje sa stvarnim svijetom. ChainLink (LINK) pruža pouzdanu vezu s vanjskim podacima koja je dokazljivo sigurna od kraja do kraja. To se može smatrati “blockchain posrednikom”. Uz ChainLink programeri mogu pokrenuti vlastiti API, a poduzeća mogu prodavati svoje podatke ili API-je pametnim ugovorima. ChainLink je također agenta bloka, podržavajući mnoge vodeće blockchaine kao što su Ethereum, Bitcoin, Hyperledger i drugi.

Ideja iza lančane veze

Sa sve većim brojem pametnih ugovora koje usvajaju blockchain tehnologije, bit će potrebni feedovi podataka koji su sigurni, sposobni komunicirati s vanjskim API-jevima i održavati privatnost.

Trenutno trenutna rješenja još uvijek ne postoje na tržištu. Blockchainovima trenutno nedostaje mrežna sposobnost za to. Postoje proroštva koja mogu povezati te vanjske izvore podataka s blockchainom, ali su centralizirana.

Iako su dostupni pojedinačni izvori podataka za pametni ugovor, to su manje od idealnih rješenja jer su nesigurni i ranjivi na korupciju. Konačno, zahtjevi za podacima koji se prenose putem blockchaina mogu se na prvi pogled činiti rješenjem, ali su javno dostupni i predstavljaju problem kada su podaci osjetljivi ili trebaju ostati privatni.

Kao decentralizirana mreža, ChainLink je zakoračio u ovaj vakuum nudeći nekoliko vrijednosti:

  • Može se povezati s bilo kojim postojećim API-jem jednostavnim povezivanjem pametnih ugovora na različitim mrežama s vašim postojećim aplikacijama.
  • Može slati široko korištene isplate na postojeće bankovne račune ili široko korištene platne mreže.
  • Može se povezati s drugim lancima, stvarajući sigurnu međusobnu povezanost između glavnog pametnog ugovora i bilo kojeg drugog javnog ili privatnog lanca.

I ChainLinkov tim i savjetodavni odbor impresivni su. Osnivač ChainLinka, Sergey Nazorov, drži se niskog profila, a tvrtka je opisana kao ona bez puno pompe oko sebe. Sergey ima duboko iskustvo u kriptovalutama i izgradnji ravnopravnih tržišta, radeći kao dio investicijskog tima u FirstMark Capitalu, tvrtki rizičnog kapitala u ranoj fazi sa sjedištem u New Yorku. FirstMark Capital imao je privilegiju surađivati ​​s nekim od najuspješnijih poduzeća u startup svijetu kao što su Pinterest, Shopify, Airbnb, Riot Games, InVision i Tapad.

Steven Ellis, CTO tvrtke, prethodno je radio kao softverski inženjer i suosnivač u Secure Asset Exchange, gdje je izgradio alat za pretvaranje od kraja do kraja za korisnike kako bi lako prenijeli vrijednost između blockchaina. Prije toga bio je softverski inženjer u Pivotal Labs. Njegova je uloga ondje uključivala pomaganje klijentima u zapošljavanju i donošenju odgovornih tehničkih odluka za izgradnju stabilnih, skalabilnih aplikacija. I Sergey i Steven diplomirali su na Sveučilištu New York.

Njihov savjetodavni odbor uključuje Ari Jules, profesor informatike na Cornellu i ko-direktor IC3-a, kao i Andrew Miller, čelnik u decentraliziranom istraživanju konsenzusa. Andrew je također pridruženi profesor informatike na Sveučilištu Illinois, kao i savjetnik Zcash-a i Tezosa. Uz to, Evan Cheng sjedi u savjetodavnom odboru, trenutno direktor inženjeringa na Facebooku. Poznat je kao jedan od tvoraca LLVM-a koji se nalazi na svim Appleovim uređajima i većini Googlea, Nvidie i Intela.

ChainLink partnerstva

ChainLink ima niz strateških partnera i investitora, među kojima je Signal Capital, privatna imovina sa sjedištem u Londonu, koji je jako uložio u društvu.

BRZ, najveća usluga za slanje poruka o plaćanju na svijetu, izabrala je ChainLinks (tada poznate kao SmartContract prije nego što je preimenovana) kao dobitnika ugovora na svojoj konferenciji Sibos 2016. Sljedeće godine najavila je partnerstvo s tvrtkom.

Zeppelin_os, platforma za razvoj, upravljanje i upravljanje aplikacijama pametnih ugovora u Ethereumu također je najavila da će ChainLink pružiti Zeppelin_osu dokazane oracle usluge za glavne decentralizirane aplikacije. Umjesto da sami kreiraju oracle infrastrukturu, partnerstvo će omogućiti Zeppelin_osu da se usredotoči na razvoj platforme.

Mreža zahtjeva, decentralizirana mreža izgrađena na vrhu Ethereuma koja omogućava bilo kome bilo gdje da zatraži plaćanje, najavila je da razmatra nekoliko rješenja za decentraliziranu oracle mrežu, a ChainLinks je jedno od njih.

Osim toga, kao dio svog IC3 partnerstva, tvrtka je surađivala s Cornellom na Gradski glasnik, ovjereni feed podataka dnevnog etera u USD. IC3 je skupina prestižnih istraživača informatike s vodećih sveučilišta, uključujući Cornell, Berkley, EPFL, ETH Zurch i University College London.

Povijest cijena ChainLink-a

LINK je imao ICO koji se održao u rujnu 2017. godine, a njegov se token u početku prodavao za 0,11 dolara. Token je u siječnju porastao na cijenu od 1,29 dolara nakon najave partnerstva sa ZeppelinOS-om.

Tehnologija ChainLink

ChainLink tehnologija uključuje nekoliko ključnih komponenata:

Arhitektura na lancu

  • Oracle odabir – kreira se prijedlog sporazuma o razini usluge (SLA) koji detaljno opisuje zahtjeve. Kupci svoje SLA prijedloge predaju proročanstvima koja su navedena izvan lanca. Zatim predaju svoj prijedlog ugovoru o usklađivanju narudžbi, koji pokreće zapisnik koji će nadgledati na temelju svojih mogućnosti i ciljeva. Proročanstva koja licitiraju za ugovore počinjena su za njih, a kršenje obveze zahtijeva plaćanje kazne. Oni koji nisu izabrani vraćaju im se novčane kazne. Odabrani zadaci izvršavaju zadatak.
  • Izvješćivanje o podacima – izvan lanca proročanstva izvršavaju sporazum, izvještavajući natrag na lancu.
  • Skupljanje rezultata – Nakon dovršetka rezultata ugovorenog oraclea, rezultati se dostavljaju ugovoru o agregiranju koji uzima sve rezultate zajedno i kreira prosjek koji se izvještava u ugovoru.

Vanlančana arhitektura

Funkcije izvan lanca uključuju čvorove proročišta povezane na mrežu Ethereum. Ti su čvorovi odgovorni za prikupljanje podataka izvan lanca prema zahtjevu. Odgovori na zahtjeve izvan lanca prikupljaju se putem konsenzusnih mehanizama koji se pretvaraju u ugovor, gdje ulazi ChainLink Core, softver jezgrenog čvora koji omogućuje interakciju s ChainLinkovim blockchainom. Podaci se zatim obrađuju i ChainLink Core ih predaje lančanom oracle ugovoru. Čvor

operateri odgovorni za ove transakcije plaćaju se u LINK, izvornom tokenu za ChainLink.

Distribuirani izvori i distribuirani proroci

Za razliku od konkurentskih rješenja, ChainLink je 100% decentraliziran i rješava sigurnosne probleme distribucijom izvora i oraclea. Drugim riječima, proročanstva koja žele biti pouzdana mogu crpiti podatke iz različitih izvora, ugovarajući zahtjeve za više čvorova orakula izvan mreže. Rezultat je da svaki zahtjev svoje podatke prima iz uravnoteženog zbrajanja podataka, a ne iz centraliziranog izvora.

Token POVEZANJA

Token LINK je uslužni token ERC-20 koji se koristi za plaćanje operatora čvorova ChainLink za njihov trud. To uključuje pružatelje izvora podataka koji plaćaju (unosi podataka pametnim ugovorima), orakule o plaćanju (izlaze za plaćanje pametnim ugovorima) i održavanje reputacijskog sustava za proroke plaćanja. Pametni ugovori na mrežama kao što je Ethereum koje žele koristiti ChainkLink čvor moraju platiti pomoću žetona LINK.

Tokens LINK dodijeljeni su u ICO-u na sljedeći način:

Kako kupiti LINK

Glavna razmjena za kupnju LINKA je na Binanceu, koji trenutno ima najveći volumen valute s preko 1,4 milijuna USD. LINKOM se može trgovati na Binanceu za BTC, i ETH.

LINK je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti LINK

LINK se može pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava ERC-20 tokene kao što su Coinomi, MetaMask i Myetherwallet. Međutim, za maksimalnu sigurnost svoj LINK trebali biste pohraniti na hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Plan i budući planovi

ChainLink nije detaljno opisao putokaz ni u svojoj tehničkoj knjizi ni na svojoj web stranici. Umjesto toga, ima Ključni tragač, agilni alat za upravljanje projektima koji je otvoren za javnost. Testnet verzija ChainLinka spremna je od početka godine. Tim sada radi na mainnetu.