Ime Factom
Ticker FCT
Vrsta žetona Vlastiti novčanik
Ukupna ponuda 8,753,219
URL web stranice https://www.factom.com/
URL bijelog papira https://www.factom.com/devs/docs/guide/factom-white-paper-1-0

Factom je decentralizirani način prikupljanja, pakiranja i osiguranja podataka u Bitcoin blockchainu. Obraća se izazovima brzina, troškova i napuhavanja u Bitcoin blockchainu s vlastitim protokolom izgrađenim na vrhu Bitcoin blockchain tehnologije. Factomova mreža tvrtkama olakšava i jeftinije pohranjuje podatke na blockchainu.

Ideja i tim koji stoji iza Factoma

Sve svjetsko bogatstvo pohranjeno je u evidenciji. Financijski podaci osiguravaju naš novac i ulaganje. Evidencija nekretnina osigurava našu zemlju i domove. Evidencije o državljanstvu osiguravaju naše poreze, našu kreditnu evidenciju i naš identitet. Ti su zapisi, međutim, u vlasništvu centraliziranih baza podataka koje nisu sigurne ili privatne, što pokazuju brojni napadi i hakiranja velikih entiteta kao što su Ebay i Target.

Decentralizirani, sigurni i privatni sustav blockchaina sada omogućuje trajno osiguravanje svjetskih podataka. Nažalost, blockchain je ograničen na 10-minutno blokiranje s ograničenjima od 1 megabajta, što znači da ne može obraditi sve zapise koje na njemu želimo pohraniti.

Kad nešto snimite na platformi Factom, zapis postaje zauvijek nepromjenjiv i ne može se izbrisati. To znači da je to poput provjerljive evidencije za čuvanje starih evidencija.

Ime Factom potječe od latinskog Factum, što znači “sve što je navedeno i učinjeno sigurnim”.

“Pokrenuli smo Factom za izgradnju poštenijeg i transparentnijeg svijeta koristeći prilično jednostavan pristup: stvorite softver koji onemogućava promjenu prošlosti i usmjeravajte taj softver na mjesta na kojima rješava vrijedne poslovne probleme”, rekao je Factomov suosnivač i trenutni predsjednik Peter Kirby za International Business Times.

Factom je javni uslužni program otvorenog koda za svakoga tko objavljuje podatke zaštićene na blockchainu. Podržava ga i održava Factom Foundation, neprofitna organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Paul Snow, trenutni izvršni direktor Factoma, ujedno je i glavni arhitekt i suosnivač Factoma. Prije je bio organizator teksaške Bitcoin konferencije.

Sjedište tima je u Austinu u Teksasu, a djeluje iz Šangaja, Pekinga, Hondurasa, Londona i Sunnyvalea u Kaliforniji.

Factom partnerstva

Factom trenutačno surađuje s Ministarstvom za nacionalnu sigurnost na stvaranju revizijskih tragova podataka prikupljenih na američkoj granici. Zaklada Gates udružila se s njima i u izgradnji prototipa za pohranu medicinskih kartona za pojedince koji žive u udaljenim područjima svijeta u razvoju. Factom se također udružio s FTP Softwareom, tvrtkom za IT usluge sa sjedištem u Vijetnamu, kako bi razvio sustav zasnovan na blockchainu koji stvara zapise o reviziji..

Povijest cijena Factoma

Od svog osnutka, kriptovaluta Factom se neprestano povećavala.

Factomov ICO bio je u ožujku 2015. Tada je stvoreno 8.759.968 Factoida.

Novčić je u srpnju porastao na 33,72 dolara, a zatim do siječnja opet na 78,37 dolara.

Factom tehnologija

Factom djeluje na hash tehnologiji. Raspršivanje je kriptografska jednosmjerna funkcija koja digitalne artefakte (poput dokumenata, videozapisa ili zvuka) pretvara u alfanumerički niz koji se ne može mijenjati. S Factomom se hashovi stvaraju putem API-ja, transformiraju u jedan hash, a zatim se usidre u Bitcoinov blokchain kao nepromjenjivi vremenski žig.

Iako Factom pohranjuje vrlo malo podataka na blockchainu, podatke smješta u vlastite strukture koje se dijele i osiguravaju preko distribuirane hash tablice. Drugim riječima, Factom pakira podatke tako da ih se može dijeliti na P2P mreži.

Factom ima tri različita dokaza koja koristi kako bi osigurao provjeru dokumenata:

  • Dokaz o postojanju – hashovi se stvaraju od digitalnih artefakata i pretvaraju u jedan hash. Ovo je raspršivanje usidreno u Bitcoinov blockchain s vremenskom oznakom.
  • Dokaz o postupku – Provjera valjanosti i bilježenje svih unosa na blockchainu. Ovo također sprječava dvostruko trošenje novca.
  • Dokaz revizije – mogućnost izrade zapisa u bilo koje vrijeme za reviziju iz Bitcoin-ove mreže.

Factom prikuplja, pakira i osigurava podatke u Bitcoin blockchainu mrežom federalnih poslužitelja. Ovi su poslužitelji naizmjence odgovorni za različite aspekte sustava. Nijedan poslužitelj nema potpunu kontrolu nad cijelim sustavom, već samo s dijelom sustava. Odgovornost za svaki dio Factom ciklusa među poslužiteljima svake minute.

Factomova tehnologija ima stvarne primjene u dokumentima poput medicinske dokumentacije o dodjeli zemljišta i financijske revizije, od kojih sve moraju biti točne i provjerljive. Hipotekarna industrija već koristi jedan od njihovih proizvoda, Factom Harmony.

Mreža Factom

Factomova P2P mreža ima dva cilja: komunikaciju i očuvanje podataka. Mreža je vrlo slična Bitcoin-u, s punim čvorovima i federalnim poslužiteljima.

Factom Network sastoji se od unosa u sustav, prikupljenih od strane federalnih čvorova i zaštićenih od promjena pomoću Bitcoin hashpower-a. Aplikacije imaju svoje zasebne Factom lance, što im omogućuje neograničen broj unosa u sustav. Aplikacije stoga mogu čitati samo vlastite lance podataka.

Ti se unosi podataka organiziraju u blokove, koji se zatim koriste za izračunavanje pojedinog hasha svakih 10 minuta. Hash-ovi su usidreni u blockchains radi dodatne sigurnosti, omogućujući brže transakcije po nižoj cijeni i uz veću skalabilnost za razliku od ostalih blockchains-a.

Žetoni Factoma

Factom je oblikovan tako da korisnicima nije potrebna kripto valuta za korištenje platforme.

Umjesto toga, napajaju ga dva odvojena tokena na njegovoj mreži: Factoids i Entry Credits.

Factoidi

Factoidi djeluju u vlastitom lancu u Factoru i njima se može slobodno trgovati kao i bilo kojom drugom kripto valutom. Ukupna opskrba Factoidima iznosi 8.753.219. Token potiče poslužitelje koji primaju Factoide kao nagradu za održavanje mreže. Factoidi se oslobađaju po stopi od 73 000 mjesečno, bez obzira na njihovu tržišnu cijenu. Nakon pokretanja protokola Factom, bit će izdani po fiksnoj tarifi poslužiteljima koji pokreću protokol. Međutim, dok se to ne dogodi, neće se izdavati novi Factoidi.

Krediti za prijavu (EC)

Krediti za prijavu mogu se koristiti samo za plaćanje Uloga (dodavanje podataka u protokol) ili za glasanje za federalne poslužitelje. Oni nemaju suštinsku vrijednost; međutim, oni su potrebni za dodavanje podataka u Factom blockchain. Budući da nisu prenosivi kao valuta, imaju puno manje šanse da ih hakeri budu meta.

Factoidi se mogu koristiti za kupnju ulaznih bodova. Kada potrošite Entry Credit, Factoidi koje ste koristili za kupnju izgaraju se ili uklanjaju iz sustava.

Unosi na mreži Factom za lanac koji bilježi redoslijed unosa, ostavljajući revizijski trag. Drugim riječima, mislite na lance poput mapa, a unosi su poput datoteka koje stavljate u mape.

Kako kupiti FCT

Poloniex je glavna opcija za kupnju FCT-a. Dostupan je za kupnju putem BTC-a. To je također razmjena na kojoj ima najveći obim trgovine.

Kupite FCT s Poloniexom

FCT je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako čuvati FCT

FCT se može pohraniti u Enterprise novčanik, što može biti pristupljeno s web stranice Factom. Novčanik Enterpise može se koristiti za Mac, Windows i Linux računala. Možete birati između sigurne (šifrirane) ili nesigurne novčanice (nešifrirane).

Međutim, toplo preporučujemo da sigurnosnu kopiju poslovnog novčanika napravite na sigurnom mjestu.

Plan i buduća ažuriranja

Factom je u travnju lansirao svoj potpuno decentralizirani protokol. U Q4 je ažurirao svoj Enterprise novčanik tako da uključuje šifriranje.

Zajednica je spremna postići Milestone 3 (M3), koji će platformu pomaknuti što bliže punoj decentralizaciji. Zajednica Factoid također je odlučila imenovati 65 čvorova / poslužitelja (podijeljenih u Federated Nodes, Authentication Nodors i Follower Nodes) za upravljanje funkcijama platforme.