Ime Peercoin
Ticker PPC
Početna cijena 0,38 USD
Kategorija Valuta
URL web stranice https://peercoin.net/
URL bijele knjige https://peercoin.net/assets/paper/peercoin-paper.pdf

Peercoin je kriptovaluta poput Bitcoina i Litcoina koja je stvorena 2012. godine, što je čini jednom od najstarijih i najpouzdanijih kriptovaluta u prostoru. Za razliku od Bitcoin-ovog Proof of Work (PoW) modela, on se temelji na Proof of Stake (PoS), koji se ne oslanja na potrošnju energije. Nakon Peercoina razvijene su mnoge druge kriptovalute koje su se oslanjale na PoS ili kombinaciju PoS i PoW.

Što čini Peercoin jedinstvenim

Novčić su razvili Sunny King i Scott Nadel, dva programera navedena kao autori bijele knjige Peercoin napisane u kolovozu 2012. Slično kao i Satoshi Nakamoto, Sunny King i Scott Nadel anonimni su podaci. Razvio se i Sunčani kralj Primecoin i VEE.

Peercoin ima niz drugih značajki koje se razlikuju u usporedbi s drugim kriptovalutama:

Dokaz uloga

Glavni doprinos Peercoina svijetu kriptovaluta je njegov model Proof of Stake, koji je danas široko prihvaćen u svijetu kripto valuta. PoS se određuje kroz starost kovanica, što je iznos valute pomnožen s razdobljem čuvanja kovanica. Na primjer, korisnici koji prime 20 kovanica i drže ih 30 dana imaju starost kovanica 600 dana. Dobe kovanica mogu se potrošiti (primiti) ili uništiti (pokloniti). Starost kovanica izračunava se kroz polje vremenske oznake u svakoj transakciji. Svaka transakcija u bloku doprinosi svojoj potrošenoj dobi novčića na rezultat bloka. Lanac blokova s ​​najviše konzumirane dobi novčića postaje glavni lanac.

PoS, za razliku od PoW-a, omogućuje svakom sudioniku mreže da bude i rudar ili vlasnik. Blokovi se mogu stvoriti tek nakon što se kovanice drže više od 30 dana. U tim transakcijama vlasnici plaćaju sami, troše dob novčića i resetiraju. Prvi ulaz naziva se kernel i mora zadovoljavati određene protokole ciljanog raspršivanja. Cilj raspršivanja je cilj izračunat po jedinici starosti novčića potrošenoj u jezgri. Što se više starosti jezgre troši u jezgri, to je lakše ispuniti ciljni protokol za raspršivanje. Na primjer, ako korisnik ima izlaz novčanika koji je prikupio 200 novčanih godina i očekuje da generira jezgru za 4 dana, tada izlaz novčanika za 400 novčanica generira jezgru za 2 dana.

Kako se generiraju blokovi u PoS-u

Mnoge se kriptovalute oslanjaju na Dokaz o radu ili rudarstvo radi održavanja svoje mreže ili provjere transakcija. Budući da se rudari trebaju žestoko natjecati za blok nagrade, ponekad udružujući svoje resurse kako bi stekli prednost nad ostalim rudarima, kao odgovor na to stvoren je sve veći i bolji hardver. Ova hardverska rješenja bila su u suprotnosti s idejom decentralizacije u kriptovalutama.

Energetska učinkovitost

Još jedna loša strana sustava Proof of Work je što se oslanja na potrošnju energije, skup je, a te naknade nose i inflacije i naknade za transakcije. Kao rezultat toga, to nije održiv sustav za one koji trguju kriptovalutama u zemljama s visokim troškovima energije. Peercoin, a ideja Proof of Stake bila je nova ideja u to vrijeme koja je pokazala da kriptovalute mogu funkcionirati bez oslanjanja na potrošnju energije. Ideja je bila da se stvori sigurna peer-to-peer mreža u kojoj bi sva računala mogla ravnopravno sudjelovati, štedeći ogromne količine energije i sprječavajući centralizaciju.

Stalna inflacija

Peercoin je dizajniran da bude stabilan novčić sa stopom inflacije od 1% godišnje.

Ideja je bila da bi izdvajanje 1% godišnjeg povrata za naknadu korisnicima koji rade na održavanju mreže potaknulo korisnike na pohranu valute, pridonoseći niskoj inflaciji. Uz to, uništava se transakcijska naknada od 0,01 PPC plaćena mreži, što je još jedan faktor koji doprinosi. Tehnički gledano, novčić ima 2 milijarde kovanica do kojih vjerojatno neće doći. Međutim, ako bi se postigla, stopa inflacije teoretski bi mogla porasti.

Kontrolna točka

Kontrolne točke usmjerene su na zaštitu od napada u ranoj fazi mreže. Oni funkcioniraju kao sigurnosni prekidač u slučaju kritičnog problema u mreži. Možete ga smatrati sličnim obnavljanju sustava u sustavu Windows. Kontrolne točke su se našle na udaru jer funkcioniraju kao centralizirani model emitiranja. Iako je trebalo biti privremeno rješenje dok se ne nađe bolje, sada su izgubili važnu funkciju koju su služili u prošlosti jer su mreže danas jače. Kasnije verzije protokola omogućuju korisnicima da se isključe iz kontrolne točke.

Povijest cijena Peercoina

PPC je počeo trgovati u srpnju 2013. godine, a njegov se token u početku prodavao za 0,38 dolara. Token je porastao na cijenu od 7,28 dolara u siječnju 2014. nakon što je nekoliko godina padao i ponovno porastao na 6,31 dolara u siječnju 2018..

Kako kupiti PPC

The glavna razmjena za kupnju PPC-a je na WEX-u, koja trenutno ima jedan od najvećih volumena trgovanja valutom iznad 81 tisuće dolara. PPC se može trgovati na WEX-u za BTC, i USD.

PPC je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako čuvati PPC

PPC se može pohraniti u Peercoin novčanik koji se može preuzeti sa službene web stranice Peercoin. The novčanik dostupan je za radnu površinu u verzijama za Windows i Linux te za mobilne korisnike (Android verzija). Ostali novčanici također nude podršku za Peercoin, poput novčanika Coinomi.

Nakon preuzimanja novčanika Peercoin, možete stvoriti i vlastiti papirnati novčanik za maksimalnu sigurnost.

Kovanje i rudarstvo PPC

Peercoin se temelji na istom algoritmu i kodu kao i bitcoin, algoritam SHA-256. Ovo je PoW shema. Kada se pronađe dovoljno mala hash vrijednost, blok transakcija dodaje se u dijeljeni lanac blokova. Rudarstvo je postupak otkrivanja tih hashova i stvaranja novih blokova. Peercoin ne favorizira ovaj način rudarenja, posebno s pojavom ASIC rudara. Na izbor je nekoliko rudarskih bazena posvećenih Peercoinu, zajedno s multicoin bazenima poput Coinotron, Dajte mi NOVACE, i Multipool.us.

Peercoin je začetnik koncepta kovanja koji se temelji na generiranju bloka Proof of Stake koji osigurava mrežu. Umjesto da zahtijeva specijalizirani hardver, on omogućuje korisnicima dobivanje novih kovanica na temelju broja Peercoina koje posjeduju. Kada kovanje generira novi blok, to pridonosi mreži. Peercoin korisnicima daje nagradu za jačanje mreže dajući im 1% godišnjeg PPC povrata pri kovanju. Međutim, da bi primili povrat od 1%, korisnici moraju držati novčić 30 dana.

   

Budućnost Peercoina

Blok lanac Peercoin samoodrživ je i neprestano se ažurira, što ga čini izvrsnim izborom za buduće projekte. Njegov manji blockchain također omogućuje bržu sinkronizaciju novčanika, što ga čini idealnim za projekte poput Peershares, jeftina i decentralizirana knjiga koju tvrtke koriste za automatsko praćenje vlasništva nad dionicama i raspodjele dividendi. Dva dodatna projekta koja su trenutno u izradi su PeerAssets i Indicum.

PeerAssets

PeerAssets je blockchain-agnostički protokol koji se može koristiti za stvaranje i razmjenu imovine s ciljem da bude najjednostavniji i najekonomičniji način tokeniziranja bilo kojeg blockchaina. Prednosti uključuju učinkovitost veličine transakcije, fiksne transakcijske troškove i malu veličinu blockchaina, sigurnost (budući da radi na Peercoin blockchainu) i nisku cijenu izvršenja prilagođenog koda.

Indicium

Indicium je decentralizirana autonomna tvrtka (DAC) koja se temelji na PeerAssets. Cilj mu je stvoriti i trgovati indeksima kriptovaluta, slično indeksu skupine tradicionalnih cijena dionica nekoliko tvrtki. To čini svojim Indicium tokenom koji korisnicima daje udio u vlasništvu i pravo na dobivanje dividendi, glasovanje na izborima za izvršni odbor i rad.