Bitcoin ostaje zlatni standard za kriptovalute, ali ostavili su ga drugi blockchains koji pružaju bolju funkcionalnost i prijateljskije ekosustave za razvoj dApp-a. RSK nudi put oko ove zagonetke svojom platformom koja pruža pametne ugovore otvorenog koda i inovativne rudarske algoritme koji potiču rast, kao i Turingov cjeloviti razvojni ekosustav. Zahvaljujući snažnom prepoznavanju i inovativnom dizajnu, RSK se priprema za optimizaciju bitcoina.

Ideja iza RSK-a

Iako noviji blockchains pružaju značajna poboljšanja izvornog modela bitcoina, naime u pametnim ugovorima, izvorna kriptovaluta ostaje najpopularnija kovanica. Ipak, još uvijek mu nedostaje velik dio funkcionalnosti koje su druge kriptove poput Ethereuma implementirale koje omogućuju razvoj dApp-a i lakše transakcije. RSK (prije poznat kao RootStock) nastoji poboljšati ekosustav Bitcoin pružajući platformu za pametne ugovore izravno na bitcoin blockchainu.

Umjesto da zahtijeva hard fork, međutim, tvrtka je pronašla zaobilazno rješenje stvorivši svoju platformu kao sidechain i izgradivši inventivni sustav za pametno izvršavanje ugovora s bitcoinima, umjesto da zahtijeva pretvorbu u druge kriptovalute. Cilj RSK-a da poboljša brzine transakcija, pruži novu funkcionalnost i proširi iskoristivost bitcoin blockchaina vitalna je komponenta u rastu sektora.

Tim RSK

RSK je osnovala grupa argentinskih inovatora sa sjedištem u Buenos Airesu, a tvrtka raste od samog početka. RSK ima 5 osnivača, koji su svi imali prethodno iskustvo u startup svijetu, kao i latinoamerički blockchain i VC zajednice. Tim uključuje stručnost u web razvoju, sigurnosti, poslovnom razvoju i drugim poljima vezanim uz tehnologiju.

RSK partnerstva

Zbog širokog dosega RSK-a i prirode njegove tehnologije, partnerstva su bila presudna komponenta u razvoju i rastu platforme. Tvrtka je bila agresivna u traženju i pojedinačnih partnerstava i novih članova za svoj savez RSK, koji ispunjava vitalnu ulogu u osiguravanju da transakcije i operacije teku bez problema na lancu RSK.

U studenom 2016. godine RSK Labs najavio je da će se udružiti s tvrtkom WINGS sa sjedištem na blockchainu kako bi omogućio stvaranje decentraliziranih autonomnih organizacija s pogonom na bitcoin (DAO). Partnerstvo je WINGS-u omogućilo pristup federaciji od 25 članova RSK-a.

RSK je 2017. najavio partnerstvo s Coinfirmom i Etherpartyjem. Prvi je bio sporazum koji RSK-u pruža AML i KYC alate za pružanje bolje usklađenosti i regulacije kripto tržištu, dok je drugi trebao pomoći Etherparty-u da pruži bolje usluge i pristup funkcionalnosti pametnih ugovora temeljenih na bitcoinu..

RSK partnerstva

U 2018. godini RSK je najavio nekoliko partnerstava, počevši s Exchange Unionom u travnju. Ova je suradnja namijenjena RSK-u u daljnjem razvoju funkcionalnosti kanala plaćanja i atomske zamjene kako bi se olakšala integracija SBTC-a u mrežu Exchange Union. U svibnju je RSK najavio suradnju s iExecom s ciljem pružanja izvanlančanog računanja za bitcoin aplikacije. Istog mjeseca, tvrtka je također najavila sporazum s EVShareom kako bi im pomogla u stvaranju autonomne aplikacije za vožnju. U lipnju je RSK najavio sporazum s tvrtkom Verge o pružanju pametne funkcije tvrtke za svoje usluge.

Ova su partnerstva dodatak osnivanju Federacije RSK u 2016. godini, koja djeluje kao pouzdana treća strana za držanje kovanica u escrowu, provjeru transakcija među lancima i obavljanje uloge proročanstava na lancu. Federacija uključuje imena poput Bitfinex, BitGo, BitPay, Bitstamp, OKCoin, Blockchain Institute of Technology, BTC.com, AntPool, Xapo, dobavljača novčanika Jaxx i BTCC.

Upravljanje RSK

Za razliku od mnogih drugih projekata u blockchain sferi, RSK-ov nedostatak tokena i njegov model spajanja-rudarstva zahtijevaju drugačiji oblik mehanizma upravljanja. Umjesto da se odluči za potpuno demokratizirani i decentralizirani model upravljanja, RSK se odlučio za stvaranje upravnog odbora s definiranim brojem mjesta i glasova za rješavanje svih problema koji se pojave u lancu. Šminka odbora namijenjena je davanju zajednice proporcionalni glas i ravnopravnom predstavljanju svih dionika. Trenutno postoji pet mjesta koja se dijele na sljedeći način:

  • Jedno mjesto za rudare koji mogu koristiti svoju moć raspršivanja za glasanje
  • Jedno mjesto za bitcoin i RSK za što se glasa s Proof of Stake
  • Jedno mjesto za razmjenu i novčanike za koje se glasa putem Federacije RSK
  • Jedno mjesto za programere RSK i Bitcoin Core koji glasaju s posebnim sustavom pragova
  • Jedno mjesto rezervirano za neprofitnu bitcoin instituciju kao što je Bitcoin Foundation

RSK tehnologija

RSK je izgrađen kao bočni lanac glavnog bitcoin blockchaina, ali nudi nekoliko inovacija koje ga čine jedinstvenom platformom s intrigantnom funkcionalnošću. Najvažnija od njih je sposobnost stvaranja Turing-ovih pametnih ugovora koji se mogu izvršiti izravno putem bitcoina. To zahtijeva nekoliko ključnih tehničkih komponenata.

Dvosmjerno vezanje – Budući da bitcoin u svojim korijenima nema ugrađenu funkcionalnost pametnih ugovora, teško je izvršavati i izvršavati pametne ugovore izravno s blockchainom. RSK to zaobilazi koristeći dvosmjerni klin bitcoina, što znači da se umjesto prijenosa bitcoina s ugovorima izvršavaju u SBTC-u, koji odražava BTC cijene.

Kada se izradi pametni ugovor, potreban iznos BTC-a ne prenosi se, već se stavlja na zaključani račun i oslobađa se točan iznos SBTC-a kako bi se ispunili uvjeti ugovora. Sredstva se drže na računu sa sigurnim protokolom koji osigurava da se isti BTC ne može istovremeno otključati i na bitcoin i RSK lancima. RSK to postiže korištenjem multisig novčanika čija sredstva osigurava RSK federacija. Novčići imaju iste javne ključeve kao i njihovi SBTC pandan, tako da će korisnici koji kontroliraju BTC privatni ključ također imati isti SBTC.

Merge-Mining – Drugi jedinstveni aspekt RSK-a je taj što se umjesto da se odluči za potpuno novu metodu rudarstva i konsenzusa, koristi Proof-of-Work model koji rudarima omogućuje istovremeno rad i na bitcoin i RSK lancima. Kroz RSK-ov model udruživanja, rudari mogu koristiti isti hardver i iste resurse za istovremeno miniranje oba blockchaina. RSK-ov lanac koristi istu funkciju kriptografskog raspršivanja SHA 256, iako koristi jedan SHA256 za razliku od dvostrukog SHA256 bitcoina.

DECOR + protokol – Da bi se izbjegao problem sukoba pri odlučivanju između dva bloka koja će se priložiti kao savjet o konsenzusu, RSK je također razvio protokol koji rješava bilo koji problem između rudara koji istodobno dovršavaju hash. Što je još važnije, smanjuje potrebu za konkurencijom i osigurava manje šanse za preokretanje blokova. To zauzvrat smanjuje blokovski interval sa bitcoin standarda na prosječno 10 sekundi, brže od čak 16-sekundnih intervala Ethereuma.

RSK brzine transakcija i izvršenje

Jedan od najvećih problema koje većina tvrtki ima s bitcoin blockchainom je vrijeme potrebno za provjeru transakcija i brisanje plaćanja. Smanjivanje ove brzine jedan je od primarnih ciljeva RSK-a, a arhitektura projekta pokazala se obećavajućom zahvaljujući nekoliko ključnih čimbenika. Prvi je način na koji se blokovi obrađuju pomoću DECOR +, što smanjuje potrebu za konkurencijom u odabiru blokova, kao i centraliziraniji model putem RSK federacije koji smanjuje trenje s kojim se suočavaju mnoge transakcije prilikom obrade. Trenutno je RSK-ov prosjek transakcija od 10 sekundi daleko ispred desetminutnih puta bitcoina zahvaljujući svojoj upotrebi DECOR + i GHOST.

Plan i budući planovi

Tvrtka je svoj genezni blok iskopala u siječnju nakon 3 godine rada i planiranja, a više puta je službenim kanalima izjavljivala da će svoje napore na glavnoj mreži pokretati u fazama kako bi izbjegla sigurnosne ranjivosti i moguće probleme. Mainnet – kodnog imena Bamboo – aktivan je od tada, a tvrtka radi na novom sloju infrastrukture poslovnih usluga sličnom Amazon Web Services. Uz to, RSK još uvijek radi na nadogradnji mreže Orchid koja će se nastaviti do kraja 2018. godine.