Ime Siacoin
Ticker SC
Ukupna ponuda 37.074.682.050
Početna cijena 0,000046 USD
Kategorija Cloud Storage
URL web stranice https://sia.tech/
URL bijele knjige https://sia.tech/sia.pdf

Siacoin je decentralizirana platforma za pohranu u oblaku kojoj je cilj nadmetanje s divovskim davateljima usluga kao što su Amazon 3S, Dropbox, Google i Microsoft, koji nude prostor za pohranu koji je jedno od mjesta neuspjeha. Kao decentralizirana platforma za pohranu, korisnici Siacoma iznajmljuju pohranu jedni od drugih, a ne od centraliziranog pružatelja usluga. Ova im infrastruktura omogućuje da korisnicima ponude mnogo povoljnije rješenje od trenutnih velikih igrača.

U dugoročnoj budućnosti, Sia želi postati skladišni sloj interneta.

Tražite li sigurne opcije za trgovanje kripto-mrežom? Isprobajte ove brokere:

Po čemu je Siacoin jedinstven

Siacoin-ova peer-to-peer platforma za pohranu nudi korisnicima mogućnost potpune kontrole nad njihovim podacima, umjesto da se oslanjaju na centraliziranu platformu koja u osnovi posjeduje infrastrukturu i korisničke podatke. Siacoin je razvio rješenje za pohranu u oblaku koje nema niti jednu točku kvara niti jednu osobu koja to kontrolira. To znači da će infrastruktura i dalje postojati i funkcionirati u budućnosti.

“Vidjeli smo kako Amazon S3 propada nekoliko sati i gotovo je uzeo pola Interneta, a za cijeli prekid niste mogli preuzeti datoteke prilično dugo. Ovo naglašava sistemski rizik postojanja divovskih pružatelja koji su jedina točka neuspjeha. Dakle, ono što smo učinili je da smo stvorili oblak u koji možete staviti svoje datoteke, gdje možete staviti svoje podatke, koji nema mjesta neuspjeha, vrlo je raširen i nema osobe koja ga kontrolira. To uključuje i nas graditelje. Dakle, u svojoj mreži nemamo nikakvu kritičnu infrastrukturu, ne pokrećemo poslužitelje koji pohranjuju podatke, a ako se sutra isključimo, naša će mreža nastaviti funkcionirati kao danas ”, kaže suosnivač David Vorick na Panel Token Summit.

Siacoin ima niz prednosti u usporedbi s centraliziranom pohranom podataka:

Privatno je – Sia omogućuje upravljanje ključevima za šifriranje i potpuno posjedovanje podataka. To je za razliku od centraliziranih pružatelja usluga pohrane u oblaku koji dopuštaju pristup trećim stranama.

Povoljan je – Sia košta 90% manje od centraliziranog pružatelja usluga pohrane u oblaku. Usporedite Sijine troškove od 2 dolara mjesečno s Amazonom S3 od 23 dolara.

Suvišan je – Sia uklanja bilo koju pojedinačnu točku kvara distribucijom segmenata datoteka na čvorovima po cijelom svijetu. To je u suprotnosti s većim igračima kao što su Dropbox, Google, Microsoft i Amazon 3S.

Otvoreni je izvor – Kao platforma otvorenog koda, omogućava programerima i inženjerima da dodaju aplikacije na Sia API.

Razvio je tržište skladišta – Koristeći blockchain, Sia je stvorila decentralizirano tržište za pohranu koje korisnicima nudi najnižu moguću cijenu za pohranu u oblaku.

Za razliku od ostalih decentraliziranih rješenja, omogućuje domaćinu da odredi cijenu, s idejom da će slobodne ruke tržišta odrediti točnu cijenu. Osim toga, Siacoin također koristi ugovor o datotekama.

Ideja za Siju započela je na hackathonu s MIT-a 2013. Suosnivači David Vorick i Luke Champine vidjeli su tržište za peer-to-peer pohranu u oblaku. Svatko tko ima pohranu može ga ponuditi bilo kome drugome po cijeni koju želi. Manji startupi i organizacije s manjim podatkovnim centrom mogu se usredotočiti na učinkovito upravljanje svojim podatkovnim centrima bez tradicionalnih dodatnih troškova.

Sia tehnologija

Sia tehnologija funkcionira dijeljenjem datoteka i distribucijom po cijelom svijetu kako bi se izbjegla jedna točka neuspjeha. Zatim šifrira te datoteke i šalje ih domaćinima pomoću pametnih ugovora. Ovi pametni ugovori iznajmljivači i domaćini koriste za dijeljenje prostora za pohranu. Prema tvrtki razvojna ažuriranja, Sia trenutno može pohraniti više terabajta podataka s jednog klijenta brzinom od 100 Mbps, a istodobno upravlja desecima tisuća datoteka.

Podjela i distribucija datoteka

Datoteke su podijeljene u 30 različitih segmenata prije distribucije domaćinima. Nazvana je tehnologija korištena za stvaranje ovih segmenata datoteka Kodiranje brisanja Reeda Salomona, koja je ista tehnologija koja se koristi u DVD-ima, CD-ima, QR kodovima i Blu-ray diskovima. Čak i u slučaju kada 20 hostova ne funkcionira, potrebno je samo 10 segmenata da bi korisnik mogao preuzeti svoje datoteke.

Šifriranje datoteke

Datoteke se šifriraju prije slanja korisniku, što omogućuje hostovima da pohranjuju samo šifrirane segmente. Ostali uređaji za pohranu u oblaku ne šifriraju korisničke podatke, čineći pohranu datoteka manje sigurnom. Sia koristi Twolish blok šifra za šifriranje segmenata datoteka, što ga čini mnogo lakšim na mreži od šifriranja cijelih datoteka.

Pametni ugovori

Da bi korisnici mogli unajmiti svoj skladišni prostor, trebaju postaviti pametne ugovore za određivanje cijena i drugih obveza. Pametni ugovori omogućuju ugovore o razini kriptografske usluge koji su automatski i pohranjeni na blockchainu, bez potrebe za sudjelovanjem treće strane.

Plaćanje pohrane u oblaku putem Siacoina

Sia blockchain radi sa Siacoin-om, omogućavajući korisnicima kupnju prostora za pohranu od domaćina i depozite na pametnim ugovorima. Budući da se plaćanje vrši izvan lanca, mreža je brza i učinkovita. Sia automatski obnavlja ugovore prije isteka. Na kraju ugovora, domaćini moraju dokazom o pohrani dokazati da pohranjuju podatke iznajmljivača. Dokazi o pohrani popunjavaju se pomoću a Drvo Merkle. Na kraju ugovora, neiskorišteni novčići vraćaju se iznajmljivaču.

Povijest cijena Siacoina

Siacoin je počeo trgovati u rujnu 2015. godine po početnoj cijeni od 0,000046 USD. Novčić je porastao na 0,09 dolara u siječnju ove godine, da bi ubrzo nakon toga pao. Novčić je trenutno u opadajućem trendu.

Kako kupiti Siacoin

Glavna razmjena za kupnju Siacoina odvija se na Binanceu, koji trenutno ima jedan od najvećih volumena trgovine valutom s preko 2,2 milijuna dolara. Siacoin se može trgovati na Bithumb-u za BTC, ETH ili BNB.

Siacoin je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti Siacoin

Siacoin ima službeni novčanik koji se može preuzeti preuzimanjem softvera Sia s web lokacije web stranica i github. Trenutno nema hardverskih novčanika koji podržavaju Siacoin, iako tim to pokušava promijeniti.

Za maksimalnu sigurnost koristite samo službeni Sia novčanik s web mjesta. Postoji nekoliko lažnih novčanika koji kradu novac od korisnika.

Budućnost Siacoina

Mapa puta Siacoina uključuje cilj približavanja Amazonovih brzina do 2019. godine, prelazak na topliju pohranu i uvođenje novih značajki distribucije sadržaja. Do 2020. godine nada se da će postati ozbiljni konkurent Amazonu S3, s brojnim kupcima koji prelaze na svoj decentralizirani sustav za pohranu. Glavni cilj Sie je postati platforma koja će se masovno usvajati u budućnosti.

Želite li znati više i biti u toku s najnovijim projektnim dojmovima iz neovisne kripto zajednice? Istražiti Siacoin recenzije na platformi Revain.