Ime Nano
Ticker NANO
Opskrba tokena 133,248,290
Početna cijena 0,009 USD
Kategorija Valuta
URL web stranice https://nano.org/en
URL bijele knjige https://nano.org/en/whitepaper

Nano je kriptovaluta s inovativnom arhitekturom blok-rešetki koja svakom računu daje vlastiti blockchain kako bi pružio brzu transakciju i neograničenu skalabilnost. Preimenovan iz Raiblocks početkom ove godine, Nanoova misija je postati globalna valuta s trenutnim transakcijama i bez naknada preko sigurne, decentralizirane mreže.

Ideja iza Nanoa

Kako je Bitcoin sazrijevao i postajao sve popularniji, postajalo je sve očiglednije da je morao prevladati nekoliko izazova prije masovnog usvajanja. Prvo, imao je ograničenu skalabilnost, s medijanom naknada za transakcije od 10,38 USD. Drugo, imao je visoku latenciju, s prosječnim vremenom potvrde 164 minute. Napokon, imao je neučinkovitu potrošnju energije, trošeći 27,28TWh godišnje, u prosjeku 260KWh po transakciji.

Nano predstavlja nekoliko glavnih prednosti u usporedbi s Bitcoinom. Omogućuje primjerice transakcije, tako da se može koristiti i za velike i za male kupnje. Jamči beskonačnu skalabilnost, s mogućnošću obrade preko 1000x više transakcija u sekundi od Bitcoina. Od trenutka objavljivanja Nano-ove bijele knjige (studeni 2017.), Nano je obradio 4,2 milijuna transakcija s neočišćenom knjigom veličine 1,7 GB. Uz to, obećava da neće naplatiti korištenje kovanice, a korisnici će platiti samo kupnju bez obzira na stavku.

Nekada poznat kao Raiblocks (sa simbolom XRB), Nano je kriptovaluta s malom kašnjenjem i jednostavnim protokolom dizajniranim za visoke performanse. Bila je to jedna od prvih Usmjereni aciklički grafikon (DAG) temeljene kriptovalute i kao rezultat poboljšavaju performanse i sigurnost sustava. DAG strukture ne dopuštaju teoretsko ograničenje protoka transakcija jer su grupirane umjesto da idu u slijedu.

Budući da Nano može funkcionirati na hardveru male snage, to je praktični izbor za decentraliziranu kriptovalutu za peer-to-peer transakcije.

Preimenovan početkom 2018. godine, novo ime i logotip Nano predstavljaju jednostavnost i brzinu projekata.

Nano je osnovao Colin LeMahieu, koji funkcionira kao Stvoritelj i Glavni programer zajedno s kolegama vodećim programerima Russelom Watersom i Royem Keeneom. Prije Nanoa, Colin je bio inženjer LLVM softverskih alata u Qualcommu. Ima preko 10 godina iskustva u razvoju softvera. Russell Waters prethodno je radio kao stručnjak za tehničku obuku u Carboniteu, tvrtki koja štiti osobne i poslovne podatke od gubitka podataka.

Nano Povijest cijena

Nano je pokrenut u travnju 2017. s početnom cijenom od 0,009 USD. Novčić je porastao na 34,42 dolara 5. siječnja ove godine, prije nego što je pao na 1,07 dolara. Porast novčića podudarao se s tim da se njime trguje Kucoin i BitZExchange. Uz to, iako je projekt započet 2014. godine, a pokrenut 2015. godine, Colin LeMahieu uspio je svoju pozornost usmjeriti na projekt tek 2017. godine, što je potom potaknulo ozbiljan rast novčića.

Nano naveden na Binanceu i OKEx početkom veljače, BitInka u srpnju i nastavlja se kotirati na raznim burzama kriptovaluta. Cijena novčića također je porasla nakon što je rebranding najavljen za 20% u 24 sata.

Struktura nano blok-rešetke

Nano se ističe u prostoru kriptovaluta svojom blok-rešetkastom strukturom. Svaki pojedinačni račun ima svoj blockchain (lanac računa) s tim da je dio većeg usmjerenog acikličkog grafa (DAG). Ti lanci računa uključuju povijest transakcija / stanja računa. Budući da se svaki lanac računa može ažurirati samo za sebe, lanci računa mogu se ažurirati odmah i asinkrono, olakšavajući brze transakcije. Budući da svaki pojedinačni korisnik može provjeriti vlastite transakcije, nije potrebno ažurirati cijelu knjigu zajedno u masivne blokove.

Nanoov protokol je lagan, s minimalnim hardverskim zahtjevima za čvorove. Svaka se transakcija uklapa u potrebnu minimalnu veličinu UDP paketa za prijenos putem Interneta. Zbog svoje male težine, čvorovi koji rade gotovo ništa ne koštaju, a sustav je u mogućnosti obrađivati ​​transakcije bez naknade.

Prvi račun u sustavu bio je genezijski račun s genetičkim saldom kovanica. Taj je saldo podijeljen i poslan na druge račune, ali nikada neće premašiti genetsko stanje.

Nano konsenzusni mehanizam

Nanov se konsenzus temelji na stanju na računu. Svaki račun odabire adresu novčanika koja postaje njihov predstavnik ili čvor koji može glasati. Vlasnici računa mogu u bilo kojem trenutku dodijeliti svog predstavnika oduzimajući ponder glasova starom predstavniku i dajući ga novom. Budući da se glasovi ponderiraju na stanju na računu, oni koji imaju više sredstava imaju veći poticaj da sustav ostane pošten jer je u pitanju više.

Sigurnost i prevencija protiv napada

Budući da za korištenje Nano-a nema naknade, vrlo je osjetljiv na neželjenu poštu. Da bi spriječio neželjenu poštu, Nano koristi PoW koji se koristi sa sljedećom transakcijom nakon završetka prve transakcije. Ovaj PoW sličan je Hashcashu i može se izračunati u nekoliko sekundi.

Nano je ranjiv na napad od 51%, što znači da ako napadač može dobiti više od 50% glasačke snage, može prekinuti mrežu. Da bi spriječio takvu pojavu, Nano pridaje važnost ulaganju u sustav. To znači da vlasnici računa imaju poticaj da vide da je sustav iskren, jer bi destruktivni napadi uništili njihovo ulaganje. Uz to, sustav delegiranog dokaza udjela (DPoS) omogućuje minimalnu potrošnju energije i zahtijeva samo lagani softver koji radi na hardveru male snage.

Kako kupiti Nano

Glavna razmjena za kupnju Nano-a odvija se na Binanceu, koji trenutno ima najveći dnevni volumen valute od gotovo 5 milijuna dolara. Nano se može trgovati na Binanceu za BTC, ETH i BNB.

Nano je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako čuvati Nano

Nano se može pohraniti u Nano novčanik koji možete preuzeti kao radnu površinu, mrežnu ili mobilnu verziju na Macu ili Windowsu ili kao mobilnu aplikaciju (za ioS ili Android) s Nano-a web stranica.

Za maksimalnu sigurnost, međutim, trebali biste pohraniti svoj Nano na hardverske novčanike poput Ledger Nano S. Integracija Nanoa u Ledger Nano nedavno je dovršena od lipnja.

Plan i budući planovi

Nano ima opsežnu razvojnu mapu na raspolaganju ovdje koji se neprestano ažurira.

Nano ima mnogo stvarnih aplikacija. Njegove trenutne transakcije i transakcije bez naknade čine ga idealnim za trgovce kriptovalutama, kao i za peer-to-peer transakcije. Nano ima aplikacije u mikroplatišama, s mogućnošću plaćanja malih iznosa za prava na digitalnu imovinu i pretplate na sadržaj. Također ima aplikacije u e-trgovini kao besprijekornu naplatu u trgovini i na mreži.

Nano će nastaviti surađivati ​​s vodećim industrijskim čelnicima na uvođenju tehnologija koje će ispuniti svoj cilj da Nano postane globalna valuta s trenutnim transakcijama i nula naknada preko sigurne, decentralizirane mreže. Tim surađuje s čelnicima u industriji na “utikaču & play, “ključ u ruke, vodoravno skalabilna mrežna infrastruktura u oblaku.

Dugoročno, Nanov cilj je postati kriptovalutom kojom se trguje na svakoj većoj burzi. U ispunjavanju ovog cilja, nastavit će se usredotočiti na azijsko i južnoameričko tržište za masovno usvajanje. Pored toga, njihov je cilj pružiti zajednicama usmjerenim na regiju menadžere zajednica i resurs za one koji ne govore engleski jezik kako bi saznali više o Nano-u.