Ime Origo
Ticker ORIGO
Vrsta žetona ERC-20
Kategorija Blockchain usluga
URL web stranice https://origo.network/
URL bijele knjige https://origo.network/whitepaper

Origo je decentralizirana aplikacijska platforma koja štiti vašu privatnost. Nudi skalabilnost kroz poboljšani konsenzus i svoj vrlo prijenosni virtualni stroj. Origov fleksibilni dizajn omogućuje korisnicima da odaberu javne ili privatne transakcije za različite slučajeve korištenja i potrebe privatnosti.

Web stranica Origo

Ideja i tim iza Origa

Origo je blockchain s pametnim ugovorima čiji je cilj korisnicima obećati potpunu privatnost. Iako su druge kriptovalute pokušale riješiti ovaj problem podržavajući povjerljive transakcije, one ne podržavaju pametne ugovore. Origo oboje radi s protokolom koji kombinira lančane i izvanlančane izračune kako bi očuvao privatnost pametnih ugovora kroz dokaze o nuli znanja..

Tim Origa uključuje Fran Fang, bivši Pinterest-ov viši inženjer s dubokim znanjem o distribuiranom sustavu, algoritmima šifriranja i pouzdanom računanju. Magistrirao je računalne znanosti na Carnegie Mellon i prvostupnik računalnih znanosti sa sveučilišta Tsinghua. Yijia Zhang je bivša članica osnivačkog tima Google Assistant-a i tehnološka voditeljica, kao i viši Googleov softverski inženjer. Također drži magistre računalnih znanosti s Carnegie Mellon i prvostupnik informatike sa sveučilišta Tsinghua.

Još nije poznato koliko vremena ovi članovi tima doniraju Origu i koje su njihove uloge.

Origo tim

Origo ima stvarne aplikacije u brojnim industrijama u kojima ljudi žele zadržati privatnost podataka, uključujući financije (pomislite na privatnu razmjenu, bodovanje kredita, mrežno posudbu, osiguranje, opcije i terminske ugovore); poduzeće (ugovori o plaćama / bonusima, planovi poticaja za zalihe zaposlenika, ugovori o lancu opskrbe, usklađenost poduzeća); zdravstvena zaštita (personalizirana medicina, dijagnostika, medicinska dokumentacija); i drugi, uključujući IoT, glasovanje, dražbu i prikupljanje sredstava (tj. prikupljanje sredstava tokena).

Origo tehnologija

Origo tehnologija ima nekoliko važnih komponenata koje služe kako bi mreža mogla funkcionirati:

Nula dokaza

Origova tehnologija temelji se na konceptu nultog dokazivanja znanja (ZKP). Nulti dokazi znanja funkcioniraju kada dvije strane, dokazivač i verifikator, pri čemu verifikator mora sastaviti pitanje (tj. Dokaz) za dokazivača. Ovo se pitanje temelji na ideji da dokazivač može dokazati verifikatoru da taj dokaz vrijedi, a da pritom ne dijeli nikakve informacije o tome zašto drži.

ZKP mora biti u mogućnosti provjeriti sljedeće:

  • Cjelovitost – ako su dokaz ili podaci istiniti, provjerivač će se uvjeriti.
  • Čvrstoća – Nitko tko ne zna dokaz (tj. Varalica) ne može uvjeriti verifikatora da ga otkrije.
  • Nula znanja – dokaz ne propušta nikakve dodatne informacije.

Nakon završetka ugovora u Origu, generirat će se dokaz o nulti znanju (ZKP). Zatim će blockchain potvrditi transakciju, a sredstva će se raspodijeliti prema rezultatu dokaza nultog znanja.

Optimizirani konsenzus

Arhitektura Origo Consensus sastoji se od lanca identiteta koji koristi široko prihvaćeni blockchain konsenzus kao što je Proof of Work (PoW) ili Proof of Stake (PoS) ili bilo koji drugi konsenzus otporan na napad na sybil. Lanac identiteta sastoji se od blokova koji sadrže čvorove koji mogu biti validatori lanca transakcija. Algoritam praktične bizantske tolerancije na greške (pBFT) konsenzus je lanca transakcija. Budući da pBFT najbolje funkcionira u maloj mreži s nekoliko stotina čvorova, Origo ima fiksni broj validatora koji se nasumično biraju iz čvorova u lancu identiteta kako bi se postigao pBFT konsenzus.

Origo konsenzusna arhitektura

Origo konsenzusna arhitektura

Oštrenje

Sharding omogućuje više transakcija u sekundi nego u blockchainima poput Ethereuma ili Bitcoina. Origo ima dvije vrste oštrenja: računanje i stanje.

Prva vrsta oštrenja koju Origo koristi je oštrina računanja. Proračun računanja omogućuje čvorove u Origu da se podijele u više grupa, a svaka grupa ima mogućnost obrade podskupina transakcija. To znači da što više grupa oštrih dijelova u mreži može više transakcija obraditi. Da bi se osigurala sigurnost primatelja, bitan je deterministički generator slučajnih slučajeva. Slučajni brojevi generiraju se s unaprijed izabranim validatorima, a zatim se bilježi dodjela krhotina kako bi se transakcije poslale na odgovarajuće krhotine. Origo osigurava da su sve transakcije s istog računa koristeći adresu slanja transakcije kao kriterije za razvrstavanje.

Državno osipanje je druga vrsta osipanja zaposlenika Origa radi poboljšanja skalabilnosti. Državno sjeckanje ima niz izazova u usporedbi s računalnim dijeljenjem. Oni uključuju:

  • Potreban je opsežan posao kako bi se to osiguralo
  • Komunikacija s više dijelova, iako je često potrebna, šteti ukupnoj propusnosti

Zbog komplikacija uključenih u oštrenje stanja, Origo se prvo želi usredotočiti na oštrinu računala, nastavljajući razvijati oštrenje stanja kako bi se omogućila minimalna komunikacija ukrštanja..

Virtualni stroj

Origov virtualni stroj (VM) temelji se na WebAssembly (WASM), novom prijenosnom formatu s veličinom i vremenom učitavanja. Trenutno je dizajnirana kao otvoreni standard od strane W3C Community Group. Origov VM u početku podržava C ++ kao jezik pametnih ugovora, a planira dugoročno podržavati dodatne jezike poput Pythona ili Java. Primjerci Origo VM dizajnirani su za pokretanje i javno i privatno uz očuvanje pametnih ugovora. Kao rezultat toga, Origov VM je izgrađen na temelju Ethereumova virtualnog stroja (EVM), ali s proširenom sposobnošću da podrži ZKP za dokaz i provjeru u krugovima. Čvrstoća je jezik koji je Origo odabrao za očuvanje privatnosti jezik pametnih ugovora jer je potreban minimalan napor kako bi se pametni ugovori migrirali s Ethereuma na Origo.

Pametni ugovor Origo

Kako Origo izvršava pametni ugovor

Offchain provjera

Offchain provjera omogućuje povećane performanse koje usporava ZKP sustav. Ključno je, međutim, da offchain izračunavanje može spriječiti zlonamjerne čvorove u određivanju zavaravajućih rezultata. Origo ovaj izazov namjerava riješiti razvijanjem nepovjerljivog protokola koji se temelji na kaznenoj politici i teoriji igara koji će omogućiti njegovoj mreži da bude sigurna, skalabilna i učinkovita.

Origov protokol osigurava da se detalji čuvaju privatno, ali istovremeno i da se ugovor pravilno izvršava.

Origo protokol sastoji se od tri glavne faze:

  • Obvezi – Svaka strana zamrzne svoje novčiće i počini svoj privatni unos i novčić. Obje su privatne i ne mogu se mijenjati nakon obveze. Ova faza završava nakon što su se sve strane obvezale ili je vrijeme isteklo.
  • Izvrši – Svaka strana otkriva svoj privatni doprinos izvanmrežnom izvršnom direktoru. Ovaj izvršni direktor izvršava pametni ugovor izvan mreže kako bi osigurao privatnost.
  • Poravnanje – Nakon izvršenja generira se ZKP koji osigurava pravilno izvršavanje ugovora. Nakon provjere blockchaina, fond se raspoređuje na temelju rezultata izvršenja.

Origo protokol tri faze

Origo tokeni

Ukupan broj Origo tokena koji su dostupni još nije objavljen, kao ni iznos koji će biti podijeljen timu i savjetnicima.

Međutim, Origo je izložio niz upotreba njihovih tokena, uključujući služenje kao funkcija “plina” slična Ethereumu. Tokeni će napajati mrežu, što je uvjet za obavljanje određenih zadataka. Sudionici će također morati platiti za sudjelovanje u određenim aktivnostima pomoću Origo tokena. Uz to, dobri sudionici dobit će Origo tokene kao nagradu, dok će ih loši sudionici izgubiti kao kaznu za loše ponašanje.

Plan i buduća ažuriranja

Origoova službena mapa je izdavanje vlastitog ERC-20 tokena u trećem kvartalu 2018, a pokretanje mreže testiranja u prosincu 2018..

Do rujna 2019. planiraju izdati mainnet i prebaciti se na Origo Token, pretvarajući ga iz ERC-20 u omjeru 1: 1.

Do prosinca 2019. planiraju omogućiti ugrađenu privatnost za očuvanje pametnih ugovora.

Do lipnja 2020. Origo planira omogućiti programerima da mogu razviti vlastite pametne ugovore koji čuvaju privatnost, sigurne su i provjerljive.