Ime Dai
Ticker DAI
Vrsta žetona ERC-20
Kategorija Stablecoin
URL web stranice https://makerdao.com
URL bijele knjige https://makerdao.com/whitepaper/

Dai je prva stabilna peer-to-peer kriptovaluta. Riječ je o stabilnom valuti poduprtom kripto kolateralom iza koje stoji Ether, s vrijednošću koja je stabilna u odnosu na američki dolar. Dai se iskorištava s Ethereum imovinom kroz Maker, platformu pametnih ugovora. Svaki Dai ekvivalentan je jednom američkom dolaru. Decentralizirana autonomna organizacija iza Dai-a, MakerDAO, čvrsto vjeruje da će tokeni temeljeni na blockchainu na kraju zamijeniti tradicionalne certifikate u strukturi kapitala organizacija.

Ideja iza Daija

Dai se trguje od prosinca 2017. godine, a bavi se potrebom za stabilnom kriptovalutom na tržištu. Dai je kripto-kolateralizirani stabilcoin, koji je sličan fiat-kolateraliziranom stabilcoin-u, ali s tim da je kolateral kriptovaluta umjesto fiat. Međutim, s kriptokolateraliziranim stabilcoinima potrebno je imati omjer veći od 1: 1 da bi se podržao stablecoin kako bi se apsorbirale oscilacije cijena u kriptovaluti koja se koristi kao kolateral.

Evo primjera kako funkcioniraju kriptokolateralizirani stabilizatori: Ako želite dobiti 400 dolara stabilnih kovanica, morat ćete položiti 800 eura u eter. Ako bi Ether doživio devalvaciju od 50%, vaša bi stabilna valuta bila sigurnosno kopirana zbog pretjerane kolaterale. Ali ako se Eter potpuno sruši, vaš bi stabilcoin bio bezvrijedan, a pretjerana kolateralizacija učinila bi gubitak još većim.

Kritičari stabilnih kovanica tvrde da je zbog pretjerane kolateralizacije neučinkovita upotreba kapitala – čak i više od stabilne kovanice temeljene na fiatu.

Tvrtka se udružila s nizom značajnih tvrtki u prostoru kriptovaluta. U veljači su najavili a partnerstvo s PayBearom, ekosustav platnog prometa i novčanika. Dai je bio prvi ERC-20 token koji je PayBear podržao. Kyber Network, decentralizirani servis za razmjenu kripto-imovine, također je najavio da će se naći na popisu DAI na njihovoj razmjeni u travnju. Kasnije tog mjeseca udružio se s Gitcoinom, tol koji omogućuje zajednici otvorenog koda poticanje ili unovčavanje rada, nudeći 10.000 USD Dai na vodećim spremištima Web3 i OSS. U svibnju, Maker je radio s Lendroidom pokrenuti Reloanr, sekundarno tržište za Dai kredite. Ovo je samo nekoliko od mnogih partnerstava koje je tvrtka najavila od svog pokretanja.

Investicijski partneri uključuju distribuirane partnere kapitala, Scanate, FBG Capital, Wyre Capital, Walden Bridge Capital i 1confirmation. Andreessen Horowitz i Polychain Capital predvodili su kupnju 12 milijuna dolara MKR krajem 2017. godine.

Po čemu je Dai StableCoin jedinstven

U većini zemalja širom svijeta tradicionalna središnja banka odgovorna je za podizanje ili snižavanje kamatnih stopa nacionalne valute. Budući da su ti središnji bankarski sustavi centralizirani, oni mogu ponuditi različite stope zajma različitim pojedincima ili poduzećima. Uz to, središnja banka mnogih zemalja pokriva loš dug zajmodavaca, koji je s vremenom opet pokriven višim stopama zajmova.

Platforma Maker nudi nekoliko poboljšanja tradicionalne središnje banke. U sustavu Maker novac ne izlazi iz zraka, već se stvara zaduživanjem protiv postojeće imovine. Ova imovina na platformi Maker, za razliku od središnje banke, raznolik je fond sredstava što je bolje jamstvo. Makerova nada je da će Dai biti vezan za indeks potrošačkih cijena (CPI) ili neku drugu metriku ako Federalne rezerve ikad izgube vjerodostojnost.

Uz to, na Maker platformi pojedinci i tvrtke primaju zajmove izravno s platforme, umjesto od treće strane koja prima rez u tradicionalnom bankarskom sustavu.

ProizvođačDAO i MKR

MakerDAO, ili skraćeno Maker, decentralizirana je autonomna organizacija na Ethereum blockchainu. Odgovorno je za smanjenje volatilnosti cijena Daija u odnosu na američki dolar.

Tokenski žeton (MKR) žeton je na Ethereum blockchainu. Funkcionira i kao uslužni token i kao upravljački token. Kao uslužni token koristi se za plaćanje naknada za kolateralizirane debitne pozicije ili CDP-ove koji generiraju Dai. Kada se plati, MKR se sagorijeva, smanjujući opskrbu MKR s vremenom. Nositelji MKR pomažu i u upravljanju sustavom glasanjem za upravljanje rizikom i poslovnu logiku sustava.

MKR također funkcionira ako portfelj kolaterala Makera postane premalo osiguran. Ako se to dogodi, dolazi do automatske dokapitalizacije. Sustav Maker stvara i prodaje nove tokene na tržištu kako bi generirao sredstva

Platforma Maker

Korisnici mogu generirati Dai na platformi Maker putem pametnih ugovora koji zaključavaju njihov kolateral dok ne vrate kredit u cijelosti. Ti pametni ugovori poznati su pod nazivom Kolateralizirana pozicija duga (CDP); kamatna stopa je naknada za stabilnost.

Evo detaljnog objašnjenja što se događa kada korisnik sklopi pametni ugovor na platformi Maker, pod pretpostavkom omjera kolaterale od 150% i naknade za stabilnost od 1%:

  • Prihvaćeno je založno jamstvo korisnika.
  • Parametri se provjeravaju radi posudbe prema određenom osiguranju.
  • Dai je stvoren protiv kolaterala.
  • Ako se zajam vrati u cijelosti s kamatama, kolateral se oslobađa. Dio isplate kamata daje se imateljima MKR, uslužnog tokena Maker.
  • Ako zajam padne ispod određenog iznosa, kolateral se likvidira do vrijednosti zajma, a Dai se uništava.
  • Ako u Dai nema dovoljno kolaterala za pokrivanje vrijednosti zajma, nositelji MKR tokena ispisat će MKR i prodati ga za Dai dok ne može nadoknaditi zajam.

Kako Dai održava stabilnost cijena

Dai je stablecoin, što znači da će uvijek biti jednak 1,00 USD. Proizvođač je u stanju stvoriti ekosustav u kojem korisnici uzimaju nestabilnu imovinu i posuđuju stabilnu imovinu stvaranjem raznolikog portfelja kolaterala koji podržava svaku stabilnu imovinu. Bez raznolikog portfelja, Maker bi imao mnogo nepodmirenih zajmova i bio bi u ozbiljnim financijskim problemima u slučaju crni labud događaj.

Sljedeća funkcija koja se koristi za održavanje Daija stabilnim je Mehanizam povratne informacije ciljane stope, autonomni mehanizam koji prilagođava Dai tržišnu stopu kako bi ga održao bližim ciljanoj cijeni stabilnoj u odnosu na američki dolar. Pokreće se u slučaju ozbiljne nestabilnosti na tržištu, potičući korisnike da stvore više Dai-a ako trguje iznad jednog dolara. Ako cijena Dai-a padne, što dovodi do opasnosti kolapsa sustava, svi CDP-ovi se likvidiraju, s tim da se odgovarajući eter stavlja na dražbu dok ne bude na raspolaganju dovoljno Dai-a da vrati CDP-u.

Kako kupiti DAI

OasisDEX je trenutno glavna opcija za kupnju DAI-a. DAI na OasisDEX-u možete tamo kupiti ETH. To je ujedno i burza s najvećim prometom od preko 6 milijuna dolara.

DAI je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti DAI

DAI se može pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava ERC-20 tokene kao što su Coinomi, MetaMask i Myetherwallet.

Međutim, za maksimalnu sigurnost svoj DAI trebali biste pohraniti na hardverske novčanike kao što su Ledger Nano S i Trezor.

Budućnost Daija

Dai ima potencijal za mnogo različitih slučajeva upotrebe u raznim industrijama, uključujući: tržišta predviđanja ili igre na sreću, trgovanje polugom za zaštitu od hedžinga, derivate i financijska tržišta. Uz to, vlade i dobrotvorne organizacije mogu vidjeti povećanu transparentnost kroz Daijev računovodstveni sustav.