Naziv kovanice Podrijetlo
Novčić za kovanice PODRIJETLO
Vrsta žetona ERC20
Ukupno žetona TBA
URL web stranice https://www.originprotocol.com/en
URL bijele knjige https://www.originprotocol.com/static/docs/whitepaper_v3.pdf

Cilj Origin Protocol-a je pružiti decentralizirano tržište na blockchainu za sudionike zajedničke ekonomije. Izvor će omogućiti transakcije između sudionika u zajedničkoj ekonomiji i glavnih igrača kao što su Airbnb, Fiverr, TaskRabbit, Uber i Upwork bez potrebe za posrednikom.

Sažetak članka

 • Tim i ideja
 • Kako radi Origin Protocol
 • Žetoni podrijetla
 • Izvorna platforma
 • ICO

Web mjesto protokola o podrijetlu

Ideja i tim iza protokola podrijetla

Dijeljena ekonomija ili ekonomija koncerata brzo stječe sve veću popularnost, sa sve više i više tržišta poput Ubera, Airbnb, Doordash, GetAround i TaskRabbit. Očekuje se da će transakcije s ovih tržišta doseći 335 milijardi dolara do 2025. Naknade za platforme iz tih transakcija računaju se na oko 40 milijardi dolara. Izvorni protokol ima za cilj eliminirati posrednike koji su uključeni u dioničko gospodarstvo i zamijeniti ih novim tržištima za kupnju i prodaju imovine i usluga.

Tržišta zajedničke ekonomije

Trenutna tržišta zajedničkog gospodarstva za prodavače naplaćuju visoke naknade

Pored visokih naknada za transakcije, Origin Protocol vidi i druge nedostatke na trenutnom tržištu zajedničkog gospodarstva. Na primjer, trenutna tržišta ne dopuštaju korisnicima da posjeduju i kontroliraju svoje podatke. Origin Protocol, s druge strane, otvorene podatke smatra potrebnima za povjerenje i transparentnost. Još jedan nedostatak je što trenutna tržišta imaju proizvoljna pravila i cenzuru te mogu lako zabraniti korisnicima upotrebu računa iz bilo kojeg razloga.

Uz to, uspjeh trenutnih divovskih platformi zajedničkog gospodarstva poput Uber i Upwork mogu smanjiti njihov poticaj za inovacije. Izvorni protokol nastoji stvoriti tehnologiju i zajednicu koja smanjuje te naknade, povećava inovacije, potiče slobodnu razmjenu podataka o klijentima i transakcijama te smanjuje cenzuru i nepotrebne propise.

To je posebno relevantno u svjetlu činjenice da Uber i Airbnb su zabranjene ili strogo regulirane u gradovima širom svijeta, a ove tvrtke zabranjuju pojedincima da ikad koriste svoje tržište.

Dijeljenje gospodarstva

Josh Fraser i Matthew Liu suosnivači su protokola Origin koji ima sjedište u San Franciscu. Fraser je prije pokretanja ove osnovao tri tvrtke podržane rizikom. Walmart Labs je jednu od njegovih tvrtki, Torbit, stekao 2013. Liu je bio treći menadžer proizvoda na YouTubeu i dio akvizicije tvrtke od strane Googlea 2006. godine.

Iako je tim strastven u poboljšanju platformi povezanih sa zajedničkom ekonomijom, Liu priznaje da infrastruktura Ethereuma nije spremna za upravljanje velikim tržištem poput Airbnb-a. “Mislim da složeniji scenariji poput Ubera neće biti oni koji će se pojaviti na početku”, rekao je Liu Coindesku. “Vjerojatno ćemo se iznenaditi.” Umjesto toga, predviđa da će se pojaviti manji projekti. Potvrđujući to, tim trenutno razmatra izgradnju proizvoda oko koncepta prodaje kodiranja ili dizajna.

Kako radi Origin Protocol

Origin Protocol potiče programere i tvrtke da grade decentralizirana tržišta na blockchainu. Korištenjem platforme korisnici mogu lako stvoriti i upravljati popisima, zaobilazeći uobičajene visoke naknade za platforme s dijeljenom ekonomijom (kao što su Uber i Upwork). Istodobno, platforma služi kao zajednica u kojoj kupci i prodavači mogu lako vidjeti ponude, unose, rezervirati i ostavljati ocjene i recenzije jedni drugima.

Protokol omogućava kupcima i prodavačima izvršavanje transakcija na nepovjerljiv i distribuiran način, istovremeno stvarajući standarde samouprave i samoregulacije. “Nepouzdan” znači da kupci i prodavači mogu slobodno obavljati transakcije s pseudonimom ako oboje pristanu na to.

Identiteti se umjesto toga mogu provjeriti putem javnih ključeva, koji se potom mogu koristiti u njihovim računima na društvenim mrežama. Platforma će također omogućiti provjere pouzdanih trećih strana.

Decentralizirana platforma temelji se na Ethereum blockchainu i interplanetarnom sustavu datoteka (IPFS).

Žetoni podrijetla

Izvorni tokeni imaju tri funkcije:

 • stvarajući i negativne i pozitivne poticaje
 • Olakšavanje vrijednosnih transakcija kupca / prodavača
 • Omogućavanje upravljanja mrežom

Negativni i pozitivni poticaji neophodni su za učinkovito korištenje platforme. Moraju se stvoriti različiti poticaji, na primjer, za sprečavanje neželjene pošte i lažnih računa, dok se istovremeno potiču rani korisnici da dodaju vrijednost mreži.

Odobravanje pologa nekoliko tokena prije stvaranja korisničkih profila ili računa obeshrabrit će stvaranje neželjene pošte ili lažnih računa. Uz to, potaknut će se samo-moderiranje mreže. Korisnici mogu prijaviti sumnjivi sadržaj polaganjem ekvivalentnog broja tokena kao originalnog postera.

Zajednica će glasati da odluči koji poster može biti pouzdan (pobjednik), a kao poticaj za samoumjeravanje izgubljeni depoziti gubitnika podijelit će se između članova zajednice i pobjednika.

Izvorni tokeni također mogu olakšati kupnju robe i usluga. Na primjer, kupac marketinške usluge morat će prenijeti token Origin u pametni ugovor, gdje će se zadržati dok se marketinška usluga ne dovrši.

Nakon što usluga završi, pametni ugovor vraća token natrag dobavljaču. Transakcije će se najvjerojatnije odvijati pomoću etera, ali podržavat će i druge ERC20 tokene. U budućnosti Origin planira omogućiti konverzije za fiat valute i Ethereum.

Konačno, tokeni će se također koristiti za donošenje odluka o platformi o važnim temama poput poboljšanja značajki, ažuriranja koda i promjena pravila.

Platforma

Platforma Origin Protocol temelji se na tri jednostavna cilja:

 • Izbjegavanje pojedinačnih bodova neuspjeha (SPOF)
 • Izbjegavajte ponovno otkrivanje kotača
 • Uskladite performanse i računalnu učinkovitost s korisničkim iskustvom

Platforma se temelji na platformi Ethereum i interplanetarnom sustavu datoteka (IPFS). Svi podaci, poput cijena i dostupnosti, pohranjuju se izravno na blockchainu, dok se metapodaci poput opisa, slika, reputacije i recenzija pohranjuju na IPFS-u. Budući da je pohrana na IPFS mreži znatno jeftinija od pohrane na blockchainu, ovo postavljanje omogućuje skaliranje, a istovremeno minimizira troškove.

Izvorna platforma za protokol

Dobavljači se na platformu povezuju s decentraliziranom aplikacijom ili DApp-om. Origin DApp je aplikacija otvorenog koda za HTML i JavaScript koja povezuje dobavljače s mrežom Ethereum, IPFS mrežom i željenim poslužiteljem za indeksiranje. DApp provjerava podatke i prosljeđuje ih u IPFS mrežu. Kada se stvori popis (radnik nudi svoju uslugu), on stvara jedinstveni hash sadržaja IPFS-a koji upućuje na podatke, koji se zatim pohranjuju na Ethereum blockchain.

Budući da se u sljedećih nekoliko godina očekuju veliki pomaci u Ethereumu i IPFS-u, Origin platforma će i dalje biti u tijeku.

ICO

Interes za novčić je velik, a budućnost izgleda obećavajuće. “Partneri se nadovezuju na Origin jer shvaćaju da mogu prije doći na tržište, a mi možemo dijeliti mrežne efekte radeći zajedno”, rekao je Fraser za Bitcoin Magazine.

Bee Token, SnagRide, JOLYY, Acquaint, Aworker, BlockFood, Edgecoin i ODEM već su najavili svoju namjeru da grade na platformi Origin. Više partnera pridružit će se kasnije ove godine.

U veljači ove godine tvrtka je objavila da lažne web stranice najavljuju prodaju tokena Origin. Tim razmišlja o izradi plana pokretanja koji koristi tokene za nagrađivanje onih koji rano usvoje – poput povrata tokena nakon završetka transakcija.

Pravi izvorni protokol ICO trebao bi se pokrenuti u trećem tromjesečju 2018. Pratite nas i najavite njihovu distribuciju tokena na njihovoj službenoj web stranici.