Podaci o ključu Cardano
Ime Cardano
Ticker ADA
Ukupna ponuda 31,112,483,745
Početna cijena 0,71 USD
Kategorija Distribuirano računarstvo
URL web stranice Ići Cardano.org
Resursi Čitati Akademski radovi

Ideja koja stoji iza Cardanoa, projekta započetog 2015. godine je izgradnja uravnoteženijeg i održivijeg ekosustava kriptovaluta kako za svoje korisnike, tako i za one koji se žele integrirati u platformu Cardano. Cardano je također digitalna gotovina poznata kao ADA kriptovaluta, kao i platforma i regulirani računalni sustav koji nastoji biti prihvaćen od strane pojedinaca, tvrtki i vlada na međunarodnoj razini.

Ideja iza Cardanoa

Cardano je razvijen s idejom da dalje razvija blockchain i rješava probleme koji se odnose na skalabilnost, interoperabilnost i održivost. To je jedan od jedinih blockchain projekata koje su osmislili i akademici i inženjeri. To znači da su svi na ovaj ili onaj način pridonijeli izvornom kodu projekta za razvoj naprednog blockchain protokola. U znak poštovanja prema timu prema akademskoj zajednici i učenju, ADA token dobio je ime po Adi Lovelace, matematičarki iz 19. stoljeća koja je bila kći poznatog pjesnika Lorda Byrona. Smatra se prvim računalnim programerom jer je postavila temelje mnogim budućim računalnim idejama.

Budući da je krajnji cilj Cardanoa da će platforma podržati globalno gospodarstvo, trebao bi proći strogo testiranje osiguranja kvalitete. Projekt ovu vrstu testiranja svog koda čini visokim prioritetom.

Tri organizacije podržavaju projekt Cardano:

  • IOHK, Input Output Hong Kong, inženjerski tim koji razvija blockchain tehnologiju za privatne i javne organizacije širom svijeta. Tvrtku su 2015. godine osnovali Charles Hoskinson (koji je ujedno bio i suosnivač Ethereuma) i Jeremy Wood.
  • The Zaklada Cardano je neovisna skupina u Švicarskoj koja surađuje sa zajednicom Cardano, kao i regulatornim tijelima.
  • Emurgo je organizacija posvećena integraciji tvrtki u blockchain Cardano. To se postiže ulaganjem u početne pothvate, kao i u komercijalna partnerstva.

U posljednje vrijeme bilo je mnogo toga unutarnje neslaganje u zajednici Cardano. Članovi su zatražili da čelnik zaklade Cardano, Michael Parsons, podnese ostavku, a Charles Hoskinson javno se oglasio protiv postupanja zaklade Cardano, objašnjavajući kako smatra da nije uspjela prenijeti svoju viziju, dodijeliti odgovarajuća sredstva i pokazati financijsku odgovornost.

Povijest cijena Cardano

Cardano je na ICO-u uspješno prikupio 62 milijuna dolara. Nakon što je Cardano u listopadu 2017. počeo trgovati po cijeni od 0,02 dolara, novčić je nekoliko mjeseci kasnije, 4. siječnja, skočio na najvišu razinu od 1,15 dolara.

Cardano tehnologija

Cardanova platforma dizajnirana je za izgradnju u slojevima kako bi se omogućila veća fleksibilnost i lakše održavanje, posebno u nadogradnji mekih vilica.

Ukupno će biti 2 sloja:

  • Sloj naselja Cardano (CSL) – Ovaj sloj uključuje Ouroborosov dokazni algoritam, glavnu komponentu protokola i onaj koji postavlja način na koji čvorovi postižu konsenzus.
  • Cardano računski sloj (CCL) – koristi se za pokretanje pametnih ugovora, ovaj sloj također podržava digitalni identitet.

Mainet je objavljen 29. rujna 2017. Ovo prvo izdanje zvalo se Byron.

U kolovozu je Cardano najavio lansiranje svog pametnog ugovora IELE Cardano Testnet. Korisnici su u tom trenutku prvi put mogli koristiti Cardano blockchain, marketinški povećavajući uključenost zajednice.

Tvrtka je nedavno najavio puštanje ažuriranja verzije 1.4. Kôd za ovu verziju prvi je koji su regulator i odobrili, uspostavljajući važan presedan za nove kodove u prostoru kriptovaluta. Uz to, očekuje se da će ažuriranje povećati brzinu i performanse platforme smanjenjem potrebe za velikim skladišnim kapacitetima.

Ouroborosov dokaz o rudarstvu uloga

Cardano ne koristi algoritme Proof of Work, koji koriste računarsku snagu, već Proof-of-Stake, u kojem su dionici izabrani da vode i moraju biti pouzdano odabrani nasumce. Ouroboros je razvijen kako bi se osiguralo da nasumično odaberu vođu mreže dokaza uloga. Ouroboros je algoritam koji stoji u osnovi kriptovalute Ada, a poznato je da je njegova sigurnost usporediva s Bitcoinovim blockchainom.

Uz Cardano, šanse za izbor za vođu povećavaju se kad nabavljate više ADA tokena. U svakom vremenskom intervalu postoji različit vođa, definiran pojmom epohe, koji traju 20 sekundi. Samo korisnici s najmanje 2% udjela u Cardanu mogu biti izabrani za vođe mjesta.

Ouroboros je izgrađen s velikom pažnjom na skalabilnost i omogućava vođama slotova rad na više lanaca kao i istodobnost izvođenja epoha. Također podržava bočne lance i oštrinu.

Kako kupiti ADA

Binance je glavna opcija za kupnju ADA-e, kao i burze na kojoj ima najveći obim trgovine s 13 milijuna dolara. Dostupan je za kupnju putem USDT, BTC, ETH i BNB.

ADA je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako čuvati ADA

ADA ima vlastiti novčanik Daedalus, koji se može preuzeti s web stranica novčanika. Planira s vremenom nastaviti dodavati još kriptovaluta jer Cardano postaje univerzalni način plaćanja s blockchain platformom aplikacija i trgovinom aplikacija.

Cardno se također može pohraniti u Yoroi web novčanik i Infinito mobilni novčanik. Međutim, za maksimalnu sigurnost preporučujemo pohranjivanje ADA izvan mreže.

Plan i budući planovi

Službena karta Cardano sastoji se od niza faza:

  • Byron – Ovo je trenutna faza razvoja, koja se neprestano poboljšava, uključujući pozadinski kod, kao i otklanjanje pogrešaka. Poboljšat će se dizajn i pojednostaviti integracija u API-je.
  • Shelley – U ovoj fazi mreža Cardano postat će decentralizirana, ali s pažnjom koja će voditi računa o održavanju stabilnosti, interoperabilnosti i upravljanja u projektu. Značajke ove faze trebaju biti objavljene u 2019.
  • Goguen – Ova faza uključuje dizajn virtualnog stroja, IELE-a i univerzalni jezični okvir koji će postati temelj budućih blockchain projekata.
  • Basho – Značajke u ovoj fazi pridonijet će ukupnoj izvedbi, sigurnosti i skalabilnosti Cardanoa.
  • Voltaire – Posljednja faza koncentrirat će se na sigurnost i skalabilnost, kao i

Cardano je najavio svoje sljedeće službeno ažuriranje puta za početak prosinca 2018. U međuvremenu, ima tjedno tehničko izvješće dostupno od strane IOHK i ima video ažuriranje sumirajući postignuća projekta u listopadu.

Cardano je objavio nekoliko akademskih radova koji pokazuju kontinuirano istraživanje na području blockchaina u sljedećim predmetima, djelomično financiranim od IOHK:

Uz to, prezentacija na DAG (Directed Acyclic Graph) istraživanje je razvijen kako bi se pokazala kontinuirana istraživanja i na tom području.

Na platformu je nedavno dodana i značajka za otklanjanje pogrešaka, a Daedalus, ADA novčanik, nadograđen je na verziju 1.4.