Ključne informacije o crtici
Ime Crtica
Ticker CRTICA
Ukupna ponuda 18.900.000
Početna cijena 0,21 USD
Kategorija Digitalna valuta
URL web stranice Ići Crtica.org
Resursi Čitati Crtica WhitePaper

Izgrađen na jezgri Bitcoina 2014. godine, Dash je alternativa Bitcoinu, pripada novoj skupini kriptovaluta poznatih kao Anonimne kriptovalute. Najbolje ga karakterizira upotreba masternoda za postizanje veće anonimnosti, brže transakcijske brzine i decentraliziranog upravljanja. Dash-ova misija je osigurati usvajanje digitalne valute širom svijeta na isti način kao i transakcije kreditnim karticama.

Ideja i tim iza crtice

Razvio ga je Evan Duffield nakon što je shvatio ograničenja brzine i privatnosti Bitcoina, Dash je prošao nekoliko evolucija prije nego što je postao poznat kao popularni novčić koji je danas. Da bi poboljšao Bitcoin, Duffield je brzo shvatio da će morati promijeniti kod novčića. Dash je izvorno bio poznat kao XCoin (XCO), zatim je promijenio ime u DarkCoin, a 2015. napokon je postao poznat i kao Dash.

Ryan Taylor, trenutni izvršni direktor Dash-a, objasnio je bit novčića u intervjuu za Nasdaq: „Dash je prvi koji se usredotočio na ispravljanje mnogih nedostataka digitalnih valuta prve generacije … stvari poput upravljanja, financiranja, brzine transakcija i privatnosti. Sa svim riješenim temeljnim problemima, Dash je sada usredotočen na poboljšanje ukupnog korisničkog iskustva. Privatnost je važna, ali nije jedina stvar do koje korisnici brinu. Žele jednostavnost upotrebe, ekosustav korisnih usluga važnih za njihov život i podržavaju resurse koji će im pomoći u snalaženju u ovoj novoj tehnologiji. Dash je jedinstveno pozicioniran da pruži te stvari. “

Novčić je to nedavno objavio Church’s Chicken u Venezueli sada prihvaća Dash valutu. To je dodatak nedavnom prihvaćanju istog u drugim restoranima brze hrane poput Papa Johns, Subway i KFC. Alejandro Echeverria, suosnivač tvrtke Dash Merchant Venezuela i Crtica Tekst, naporno radi kako bi vidio da je digitalna valuta prihvaćena u Venezueli. Dash Text podržava Venezuelce koji nisu vlasnici pametnih telefona, što je više od polovice stanovništva. Osim toga, Dash’s partnerstvo s Kripto mobile omogućio je brzo ukrcavanje tisuća korisnika s unaprijed učitanim Dash novčanikom.

Povijest cijena crtica

Dash je imao impresivan prosječni porast od svog osnutka 2014. U veljači 2014. trgovao se na 0,21 američkog dolara, ali je porastao na 1,95 američkih dolara u siječnju 2015. Kasnije početkom srpnja 2017. trgovao se na 177,95 američkih dolara, skočivši na 357,68 američkih dolara. kraj kolovoza – porast od 101%.

Do kraja 2017. cijena Dash-a porasla je na najvišu razinu od 1.541,99 USD.

Dash tehnologija

S prosječnim vremenom rudarenja blokova od 2,5 minute, Dash je četiri puta brži od Bitcoina (čije je vrijeme bloka 10 minuta). Blok nagrada za Dash smanjuje se po stopi od 7,1% svake godine. Još jedna značajka Dash-a je gotovo nepostojeća naknada za transakcije.

Kao alternativu Bitcoinu, Dash nudi nekoliko jedinstvenih značajki:

Masternode

Masternodes omogućuju Dash-u da pruži anonimnost, brzinu i samoupravljanje koje su željeli njegovi osnivači. Temelj sustava poznat je kao Dokaz o usluzi (PoSe) jer masternode omogućuju rad osnovnih usluga sustava. To uključuje odbijanje blokova ako masternode utvrde da blok nije pravilno oblikovan ili ako masternode nije pravilno dodijelio nagradu rudarima i sustavu.

Ali korisnici također mogu primiti crticu upravljanjem masternodeom. Međutim, da bi posjedovali masternode, korisnici moraju imati 1000 crtica i pristup serveru koji može upravljati softverom Dash masternode.

InstantSend

Masternode omogućuju korisnicima izvršavanje i primanje trenutnih transakcija pomoću značajke koja se naziva InstantSend. To je u potpunoj suprotnosti s ostalim kriptovalutama zbog kojih korisnici čekaju između 15 minuta i sat vremena kako bi osigurali da su transakcije nepovratne, a ne dvostruko potrošene transakcije. Dash-ove trenutne transakcije brzinom se natječu s transakcijama kreditnim karticama, što će utrti put masovnom usvajanju kriptovalute od strane mnogih dobavljača.

PrivateSend

PrivateSend je značajka Dash-a koja nudi potpunu anonimnost miješanjem vaših transakcija s transakcijama drugih tako da je podrijetlo transakcije skriveno. Međutim, postoji ograničenje od 1000 transakcija PrivateSend.

Decentralizirano upravljanje

Dash djeluje na temelju decentraliziranog upravljanja od strane Blockchaina ili DGBB-a, što omogućuje svakoj masternodi da jednom glasa na svakom prijedlogu. Na prijedlozima oko kojih su se masternode dogovorile programeri mogu tek tada raditi. 2016. ovaj je sustav upravljanja korišten za proširenje veličine bloka Dash na 2 MB.

DGBB je također sredstvo za financiranje Dash-a, a vrši se putem blokovske nagrade od 10% dodijeljene za proračune.

Crtica Evolucija

Ideja koja stoji iza Crtica Evolucija, decentralizirana platforma izgrađena na Dash blockchain tehnologiji, jest da omogućuje jednostavnu upotrebu digitalnog novca svim korisnicima. Moći ćete jednostavno postaviti Dash račun na blockchainu i obavljati kupnje s web stranica ili aplikacija jednim klikom.  

Kako kupiti DASH

ZB.com je glavna opcija za kupnju DASH-a, kao i razmjena na kojoj ima najveći obim trgovine od preko 60 milijuna USD. Dostupan je za kupnju putem ZB i USDT.

DASH je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti Crticu

Novčanici za radne površine

Dash ima vlastiti službeni novčanik za stolna računala, Dash Core Wallet, koji je najpouzdaniji novčanik za podršku najnovijim ažuriranjima novčića. Dash Core novčanici dostupni su za preuzimanje s Web stranica s crticama a podržavaju ga Windows, MacOSX i Linux.

Ostali novčanici za stolna računala koji podržavaju kriptovalutu uključuju Dash copay Wallet, Jaxx i Dash Electrum Wallet.

Mobilni novčanici

Dash Android novčanik i Dash iOS novčanik mobilni su novčanici koji su dostupni i na web mjestu Dash.

Dash hardverski novčanici

Uz to, različiti hardverski novčanici također podržavaju Dash, uključujući KeepKey, Ledger Nano S i Trezor.

Kako iskopati Crticu

Dash se može zaraditi rudarstvom, bilo putem računala integriranih sklopova specifičnih za aplikacije (ASIC), koji mogu riješiti algoritam Dash-ovog Proof-of-Work (PoW), bilo putem CPU / GPU rudarstva (što je često pretjerano skupo). Rudari dobivaju pravo dodavanja bloka u blockchain i prikupljanja nagrade ako su uspješni u rješavanju algoritma i ako se dobije konsenzus.

Analiza nagrade je sljedeća: 45% ide rudaru kad se doda blok; 45% odlazi na masternode; a preostalih 10% izdvaja se za proračun.

Web stranica Dash uključuje popis rudarskih bazena na njihovoj web stranici.

Plan i budući planovi

Dashov putokaz dostupan je na njihovoj web stranici, ali trenutno se ažurira. Tvrtka objavljuje vijesti o svojim najnovijim integracijama, partnerstvima i nadogradnjama svaki tjedan na svojim društvenim mrežama.