Naziv kovanice NuCypher
Novčić za kovanice NKMS
Vrsta žetona ERC20
Ukupno žetona TBA
URL web stranice https://www.nucypher.com/
URL bijele knjige https://www.nucypher.com/whitepapers/english.pdf

Nucypher se s izazovom dijeljenja osjetljivih podataka u decentraliziranim i centraliziranim aplikacijama bavi decentraliziranim sustavom za upravljanje ključevima (KMS) koji omogućuje šifriranje i kriptografsku kontrolu pristupa kroz ponovno šifriranje proxyja. Kao što su SSL / TLS kriptografski protokoli koji pružaju komunikacijsku sigurnost preko računalne mreže, Nucypherov KMS omogućuje sigurno dijeljenje datoteka putem decentraliziranih aplikacija

Sažetak članka

 • Ideja i tim iza Nucyphera
 • Nucypher tehnologija
 • Nucypher tokeni
 • Mreža Nucypher
 • ICO

Ideja i tim iza Nucyphera

Nucypher vam omogućuje dijeljenje podataka u drugim javnim mrežama kao što su ipfs ili s3 te dijeljenje što skalabilnije i proizvoljnije. Osjetljive informacije poput medicinskih podataka pohranjuju se na blockchainu pod vlastitim privatnim ključevima tvrtke, a dodjela informacija dodjeljuje se svima potrebnim, u opsegu, putem ponovnog šifriranja proxyja.

Evo uobičajenog scenarija za prijenos privatnih podataka u bilo kojoj javnoj mreži. Uzmimo primjer iz vaših šifriranih datoteka pohranjenih u Dropboxu. Da biste datoteke podijelili s nekim, morat ćete ih preuzeti, dešifrirati vlastitim ključem, a zatim ponovno šifrirati javnim ključem osobe s kojom ga želite podijeliti. Dijeljenje ovih datoteka na skali glomazan je i dugotrajan postupak.

“Ono što mogu učiniti s ponovnim šifriranjem proxyja koje je puno elegantnije i sigurnije od bilo koje od tih alternativa jest da u osnovi mogu dodijeliti pristup svojim šifriranim podacima tuđem javnom ključu”, objašnjava suosnivač i izvršni direktor MacLane Wilkinson. Kako ovo radi? Nucypher je stvorio token za ponovno šifriranje s javnog ključa osobe koja prima dijeljene podatke. “Token se može dijeliti s koliko god ljudi želite”, dodaje.

Tim uključuje dva suosnivača, MacLane Wilkison i Michael Egorov. MacLane, izvršni direktor, bivši je investicijski bankar u Morgan Stanleyu s iskustvom u softverskom inženjerstvu, dok je Michael, tvrtka CTO, fizičar i znanstvenik s moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju.

Nucypher koristi nekoliko tvrtki, uključujući MediBloc, platformu zdravstvenih podataka s otvorenim kodom i Datum, decentraliziranu NoSQL bazu podataka potkrijepljenu blockchain knjigom. Uz to, Origin Protocol, decentralizirano tržište, koristit će Nucypher za svoj protokol ekonomije dijeljenja.

Nucypher tehnologija

Nucypher je sustav upravljanja ključevima (KMS) koji nudi rješenje za ograničenja korištenja konsenzusnih mreža za sigurno spremanje i upravljanje privatnim, šifriranim podacima. KMS ne zahtijeva povjerenje centraliziranog sustava.

Sljedeći koraci pokazuju kako Nucypherova tehnologija funkcionira na primjeru osjetljivih podataka koje Alice i Bob dijele:

Iako mnogi dobavljači kao što su Amazon CloudHSM, Google Cloud KMS, Azure Key Vault i TrueVault nude KMS kao uslugu, njihova centralizirana rješenja nisu prikladna za organizacije koje žele dijeliti osjetljive podatke i informacije i zahtijevaju vrlo visoku razinu povjerenja u davatelja usluga. . Čini se da konsenzusne mreže nude dobro rješenje za to, ali vrše velik pritisak na mrežne čvorove. Nucypherovo rješenje je ponovno šifriranje proxyja. To je model “ponesite svoj ključ” (BYOK) u kojem privatni ključevi nikada ne napuštaju tvrtku, a sigurnosne kontrole i osiguravanje da se podacima ne može pristupiti bez autorizacije.

Nucypherova tehnologija ima tri glavne primjene u stvarnom životu:

 • Omogućavanje oblaka – NuCypher omogućuje poduzećima da sigurno koriste davatelje usluga u oblaku poput AWS-a dajući im način da ključeve za šifriranje drže u vlastitim podatkovnim centrima i pod njihovom kontrolom. Istovremeno, oni ne moraju mnoštvu vjerovati vlastite ključeve za šifriranje.
 • Usklađenost s propisima – NuCypher surađuje s kupcima u SAD-u i Europi koji se moraju pridržavati propisa kao što su HIPAA, PCI, GDPR i PSD2.
 • Sigurno dijeljenje osjetljivih šifriranih podataka – Omogućavanje bešavnih i sigurnih podataka između organizacija, bilo da se radi o kupcu, partneru, dobavljaču ili čak regulatoru. Segregacija podataka i ključeva za šifriranje sustava presudna je, jer to znači da regulator ne može pozivati ​​dobavljača oblaka da se dočepa dešifriranih podataka.

Nucypher tokeni (NU)

Svrha Nucypher tokena je distribucija povjerenja u sustav. Količina povjerenja koje osoba ima u sustav predstavljena je brojem tokena koje zaključava svaki čvor.

Na praktičnoj razini, Nucypher KMS tokeni ili NU-ovi pružaju pristup uslugama ponovnog šifriranja. Ovi tokeni nagrađuju rudare za doprinos i ujedno su cijena koju potrošači plaćaju za korištenje usluga ponovnog šifriranja. NU također daju poticaj za ispravnu i sigurnu upotrebu sustava, za razliku od upotrebe etera koji ne pružaju istu sigurnost.

Rudari mogu dobiti ključeve za ponovno šifriranje na temelju broja tokena koje posjeduju. Ovi se tokeni drže kao dodatni depozit do aktiviranja ključeva, zaključanih pametnim ugovorom. Vlasnici i korisnici podataka rudarima plaćaju za pružanje usluga ponovnog šifriranja na mreži i dostupnost za ponovno šifriranje.

Mreža Nucypher

Nucypher pridaje veliku važnost mogućnosti dijeljenja sigurnosti podataka u javnom blockchainu. Čak i s ponovnim šifriranjem proxyja, mreža i dalje predstavlja nekoliko sigurnosnih rizika, ali rješenja su dostupna za svaki rizik.

 • Pseudo-anonimnost – Prvo, čvorovi za ponovno šifriranje ne bi trebali imati pojma o podacima jer se oni ponovno šifriraju. Ova pseudo-anonimnost ključeva za ponovno šifriranje sprječava dosluh između određenih sudionika mreže kako bi stekli kontrolu nad podacima.
 • Ponovno šifriranje podijeljenog ključa – drugo, čvorovima je onemogućeno da odmah ponovno šifriraju podatke i ne slijede smjernice kada treba ponovno šifrirati shemu ponovnog šifriranja proxy ključa. Umjesto jednog ključa za ponovno šifriranje, nekoliko ključeva može se koristiti za stvaranje “dijeljenja za ponovno šifriranje”.
 • Izazovni protokol – Postoji rizik da rudari vrate slučajne brojeve umjesto ispravno ponovno šifriranih podataka. Međutim, ovi “lažni” ključevi za ponovno šifriranje osmišljeni da izazovu rudare. Slučajni brojevi mogu se izvijestiti i dokazati da je to drugačiji rezultat. Kao rezultat, izazivačima se može dodijeliti kolateralni polog rudara.

Da bi pokrenuli uslugu ponovnog šifriranja, čvorovi moraju uplatiti depozit za pokretanje pametnog ugovora. Nakon isteka ugovora, čvor može povući polog.

ICO

Nucypher je u jesen 2017. dovršio pretprodaju od 4,3 milijuna dolara za približno 30% početnih tokena. Tvrtka se nada da će na ljeto doći do matične mreže. Nakon toga će objaviti ICO.

Nucypher trenutno ima približnu mapu puta koja nije službena.

„Zauzimamo drugačiji pristup od većine projekata jer u potpunosti provodimo mrežu prije javne prodaje. Što se tiče (procijenjenih) datuma: testnet će biti spreman za nekoliko tjedana, provjere sigurnosti treće strane trebaju započeti u svibnju, a mainnet će biti spreman negdje u ljeto ”, rekao je MacLane iz grupe Nucypher Telegram.