Naziv kovanice DETALJNOST
Novčić za kovanice DFN
Vrsta žetona VLASTITI Novčanik
Ukupno žetona TBA
URL web stranice https://DFINITY.org/
URL bijele knjige https://DFINITY.org/pdf-viewer/pdfs/viewer?file=../library/DFINITY-consensus.pdf

DFINITY je decentralizirana mreža koja generira pouzdano “virtualno blockchain računalo” pokrenuto na vrhu P2P mreže. Pomoću ove mreže možete instalirati softver i upravljati pametnim ugovorima. Cilj DFINITY-a je pružiti brže proračune, predvidljive performanse te skalabilni i neograničeni kapacitet za pohranu. Cilj mu je biti sestrinska mreža Ethereumu, proširujući ekosustav Ethereum Virtual Machine (EVM) kako bi ga ojačao od konkurencije na tržištima poduzeća.

Sažetak članka

 • Ideja i tim koji stoji iza DFINITY-a
 • Tehnologija DFINITY
 • Žetoni DFINITY
 • Mreža DFINITY
 • DFINITY ICO

Web stranica Dfinity

Ideja i tim koji stoji iza DFINITY-a

DFNITY je tvrtka s podrijetlom mnogo prije trenutne kripto ludosti. Sam početak projekta nastao je 2015. godine s idejom kako se slučajnost iz kriptografije može koristiti za stvaranje blockchain računala neograničenog kapaciteta i nevjerojatnih performansi. Kako je vrijeme prolazilo, podrška projektu je rasla, a neprofitna švicarska zaklada DFINITY Stiftung stvorena je 2016. Uskoro je uslijedilo financiranje sjemena, prikupivši 4,2 milijuna dolara koji su uglavnom dobiveni u bitcoinima i eteru.

Predsjednik i glavni znanstvenik DFINITY-a je Dominic William. Williams ima ogromno iskustvo u blockchainu i kriptovalutama, a također je i serijski poduzetnik. Jedan od njegovih najnovijih projekata bila je MMO / društvena mreža usmjerena na dječake od 8 do 12 godina koja je narasla na gotovo 3 milijuna korisničkih računa, čineći je svojedobno najbrže rastućom dječjom igrom u Europi. Voditelj inženjerstva tvrtke DFINITY je Timo Hanke. Prije nego što se uključio u kripto, Hanke je bio profesor matematike i kriptografije na Sveučilištu Aachen u Njemačkoj. Također je bio osnivač i tvorac AsicBoosta, metode koja se koristi za povećanje učinkovitosti rudarstva bitcoina za 20%. Ova je metoda od tada postala standard u velikim rudarskim operacijama.

Dfinity tim

Tvrtka ima istraživačke centre sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji.

Tehnologija DFINITY

DFINITY ima za cilj razviti blockchain računalo koje je inteligentni decentralizirani oblak. Pritom ima 4 glavna cilja:

 • Ponovno zamislite IP tvrtke i smanjite troškove do 90% smanjenjem potreba za ljudskim kapitalom. To uključuje IP tvrtke koji je:

o Autonomni – tj. sustavi bez posrednika.

o Provjerljivo – trebali biste znati koji kôd izvršiti.

o Neovlašteno ometanje – bez poslužitelja za miješanje.

o Interoperabilno – Granice poslužitelja ne bi trebale postojati.

o Dijeljenje – s otvorenim kodom i upravljanjem.

o Nezaustavljivo – poslužitelji ne postoje, pa također ne propadaju.

 • Snaga stvarnih decentraliziranih financija koje koriste tehnologiju “kriptofiat” (npr. PHI).

o Drugim riječima, zamijenite komercijalno bankarstvo autonomnim pametnim ugovorima koji koriste algoritme i otvorene mreže za pouzdanije davanje zajmova, stvarajući stabilnu fiat-sličnu kriptovalutu kao nuspojavu. String Lab-ov PHI projekt nudi ovu decentraliziranu verziju.

 • Snaga poduzeća otvorenog koda koja se natječu s monopolističkim posrednicima (npr. Ebay)

o Stvaranje tvrtki otvorenog koda pomoću autonomnog softvera za samostalno ažuriranje

 • Distribuirajte podatke i izračunavanje izvan mega podatkovnih centara (npr. AWS)

o String Labs trenutno radi na potrošačkim konceptima rudarstva DFINITY i konceptima neuronskih uređaja

Istraživači DFINITY zamišljaju superračunalo u cyber prostoru koje se mijenja u kapacitetu. Drugim riječima, riječ je o super masivnom glavnom računalu koji dijeli svijet, omogućujući sustavima da rade zajedno bez granica. Da bi postigao taj cilj, DFINITY je predstavio nove tehnike koje uključuju virtualne slučajne funkcije (VRF) koje omogućuju brže i sigurnije izračunavanje. Također pruža neograničeni računalni kapacitet nepredvidljivim nasumičnošću tih VRF-ova.

Dugoročni cilj DFINITY-a je pružiti novu otvorenu platformu za računalstvo u oblaku koja radi na decentraliziranoj mreži koja je alternativa trenutnim centraliziranim sustavima koje su razvili tehnološki divovi poput Amazona, Googlea i Microsofta (koje DFINITY naziva monopolističkim). Tvrtke koje svoje IT poduzeće premještaju u tvrtku DFINITY dobit će velike koristi u smislu smanjenja troškova, što će potom potaknuti otvorenu decentraliziranu poslovnu infrastrukturu (ODBI). O ODBI-ima treba razmišljati kao o dijeljenim poslovnim infrastrukturnim komponentama koje se uvijek iznova mogu uvesti u poslovni sustav, slično kao dijelovi softvera za višekratnu upotrebu.

Jedan od najboljih primjera u stvarnom životu kako se ODBI mogu najbolje iskoristiti je putem lančanog opskrbnog sustava koji će pratiti kretanje velike količine robe i usluga mnogih sudionika. S DFINITY-ovim sustavom, 90-dnevni uvjeti plaćanja za mnoge dobavljače bili bi prošlost, oslobađanje milijardi dolara dobavljača likvidnosti često treba reinvestirati u vlastito poslovanje.

DFINITY predviđa decentralizaciju posredničkih sustava omogućavanjem stvaranja “otvorenog koda” na masovnom tržištu. Ovi „poslovi s otvorenim kodom“ bit će autonomni sustavi za samostalno ažuriranje. To će se proširiti na sve vrste posredničkih usluga, od razmjene poruka do društvenih medija i pretraživanja weba. Te će usluge postati vrsta ODBI-a, što će im olakšati integraciju u kolocirane sustave.

Žetoni DFINITY

DFINITY tokeni nazivaju se “dfinities” ili DFN. Token je zamišljen kao znak sudjelovanja radi poticanja masovnog usvajanja. Dfinitete možete koristiti na jedan od četiri načina:

 • Instaliranjem i pokretanjem softvera za pametne ugovore
 • Stvaranjem “rudarskih identiteta” putem polaganja sigurnosnih depozita
 • Stvaranje “neurona” vršenjem sigurnosnih naslaga
 • Priključite privatne mreže u oblaku na mrežu DFINITY putem depozita

DFINITY tokeni neće se koristiti u špekulativne svrhe. Tvrtka nije otvorena za špekulante, već samo za investitore koji čvrsto vjeruju u tehnologiju.

Mreža DFINITY

Dva su aspekta DFINITY mreže koja treba razumjeti: prag releja i Blockchain živčani sustav.

Relej praga pruža brzinu i sigurnost generiranjem slučajnosti potražnje kroz tehnike kriptografije. Tako DFINITY tvrdi da je nepotkupljiv, nepredvidljiv i da se njime ne može upravljati. Ove virtualne slučajne funkcije pokreću obradu i organizaciju mreže.

Blockchain živčani sustav koristi “neurone” kojima upravlja čovjek za glasanje. Vlasnici neurona glasaju neovisno ili konfiguriraju svoje neurone da glasaju slično ostalim neuronima. Međutim, vlasnici neurona su anonimni, pa neće biti moguće pratiti koji je neuron donio određenu odluku ili vodio skupinu. Ideja koja stoji iza toga je potaknuti masovno usvajanje mreže. Postoji ustav DFINITY koji vlasnike veže na određeno ponašanje, što uključuje ublažavanje hakova, zakazivanje nadogradnji protokola i zamrzavanje zabranjenih vrsta sustava.

 ICO

DFINITY je već uspješno prikupio 61 milijun dolara od Polychain Capital-a, kripto hedge fonda i Andressona Horowitza, privatne američke tvrtke rizičnog kapitala. Ovo je možda zamijenilo javni ICO.

“Oprezni smo da vodimo ICO i da nam reputaciju ocrnjuju neki od” loših “ICO-a koji su se vodili ili se uplećemo u probleme s regulatorima”, rekao je Williams u intervjuu za VentureBeat. Međutim, postoji istinski interes zajednice za ulaganje u DFINITY, pa Williams i njegov tim razmatraju druge mogućnosti za distribuciju tokena.