Pregled Monero (XMR): Novčić koji nudi potpunu privatnost i anonimnost

Ključne informacije o Moneru
Ime Monero
Ticker XMR
Ukupna ponuda 18.400.000
Početna cijena 1,41 USD
Kategorija Digitalna valuta
URL web stranice Ići GetMonero.org
Resursi Čitati Korisnički vodiči

Monero je kriptovaluta koja je razvijena kao odgovor na nedostatak potpune privatnosti, sigurnosti i anonimnosti klasičnih kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma. Njegova posvećenost privatnosti, adrese pošiljatelja i iznosa njihovih transakcija, pridonijela je širokom usvajanju i rastu cijena tijekom vremena. Kovanica za podizanje, ona nema tvrtku ili pojedinca iza svog razvoja i ima aktivnu zajednicu koja uključuje svoje anonimne programere i osnivače.

Ideja i tim iza Monera

Pokrenut 2014. godine, Monero je razvijen s posebnim naglaskom na privatnost. Novčić je šifriralo nekoliko anonimnih osoba, a prvi ga je valuta znala kao valutu ime Bitmonero. Monero je vilica izvornog kovanog novca Bitmonero iz 2014. godine.

Većina kriptovaluta, kao što su Bitcoin i Ethereum, imaju transparentne transakcije koje su otvorene za javnost i kojima se može pratiti identitet osobe. Bilo je slučajeva kada je provedba zakona uspjela identificirati pojedince putem adrese njihovog bitcoin novčanika.

Monero, s druge strane, osigurava potpunu povjerljivost i nemogućnost praćenja tih transakcija. To čini pomoću prstenaste tehnologije i skrivenih adresa. Njegova privatnost i anonimnost omogućuju zamjenu svakog novčića drugim novčićem, što znači da je zamjenjiv. Njegova zamjenjivost, u kombinaciji s naglaskom na anonimnosti i privatnosti, povećali su vrijednost i usvajanje novčića od njegovog lansiranja 2014..

Odjel za domovinske vrijednosne papire nedavno je najavio namjeru praćenja Monerovih transakcija s vlastitim okvirom praćenja pomoću forenzičke analize. Ova najava dolazi nakon značajnog uspjeha u praćenju bitcoin transakcija, kao i Monerovog uspona kao kriptovaluta s najboljom izvedbom u 2016. godini.

Povijest cijena Monero

Monero je uspješan primjer dignute kovanice, koja je prikupila novac iz vlastite zajednice. Nije imao prodaju prije pokretanja, financiranje VC-a ili ugledne investitore koji su ga pomagali na tržištu. Nitko od njegovih osnivača nije sebi dodijelio nijedan novčić.

Naprotiv – većina njegovih programera i njegovih glavnih kreatora potpuno su anonimni. Volatilnost novčića, u rasponu od 0,25 USD (u siječnju 2015.) do 60,00 USD (u svibnju 2017.), učinila ga je posebno privlačnim za kratkoročne ulagače. Monero je počeo trgovati 2014. godine po cijeni od 1,41 dolara. Početkom 2017. godine trgovalo se po cijeni od 12,00 dolara. Vrhunac je dosegao u siječnju 2018. na 437,54 dolara i od tada je u padu.

Monero tehnologija

Monerova tehnologija temelji se na algoritmu Proof-of-Work (PoW) koji je prilagodljiv širokom spektru procesora kako bi se osigurala demokratičnija mogućnost rudarenja. Blok vremena novčića je dvije minute. Njegov blok sustav nagrađivanja omogućuje mu da bude dezinflacijska valuta i dalje pruža poticaj za rudarstvo Monero, kao i održavanje sigurnosti njegovog blockchaina.

Monero implementira nekoliko jedinstvenih značajki kako bi svojim korisnicima pružio veću anonimnost i privatnost:

Prstenasta tehnologija

Razvijeni zajedno s akademicima s MIT-a i Weizmannovog instituta 2001. godine, prstenasti potpisi digitalni su potpisi koje može napraviti bilo koji član grupe koja ima ključeve, što znatno otežava provjeru osobe koja je potpisala potpis . Prstenasti potpisi to čine miješanjem ključeva računa s javnim ključevima kako bi bilo puno teže pratiti bilo koji potpis do određenog korisnika.

Monero također koristi tehniku ​​poznatu kao “prstenaste povjerljive transakcije” ili RingCT, što znači da osim što može sakriti adresu korisnika, može sakriti i iznos svake pojedine transakcije. Ring CT implementiran je u Moneru u siječnju 2017. godine.

Tehnologija anonimnosti

Monero trenutno radi na razvoju Kovri. Kovri je decentralizirana tehnologija anonimnosti koja se temelji na I2P, anonimna preklapajuća mreža koja omogućuje sigurnu i anonimnu komunikaciju putem Interneta. Cilj Kovrija je biti lagana i brža verzija I2P. Tvrtka je izdala alfa verzija tehnologije u kolovozu.

Nevidljive adrese

Nevidljive adrese su slučajne adrese generirane za svaku transakciju. To omogućuje bolju anonimnost jer samo pošiljatelj i primatelj znaju adresu mjesta na koje je uplata poslana.

Kako kupiti XMR

Binance je glavna opcija za kupnju XMR-a, kao i burze na kojoj ima najveći volumen trgovanja s 1,8 milijuna USD. Dostupan je za kupnju putem BTC i ETH.

XMR je također dostupan na sljedećim burzama:

Kako pohraniti XMR

Postoji nekoliko Monero novčanika koji su svi dostupni za preuzimanje s Web stranica Monero.

Monero također ima namjenski tvrdi novčanik koji se trenutno razvija.

Krajem studenog, Najavio je Ledger Nano S. njegova integracija Monera u novčanik.

Kako iskopati XMR

Budući da se Monero oslanja na PoW algoritam, otporan je na ASIC rudarstvo i dostupniji je svima koji ga žele minirati. Prvo ćete morati preuzeti softver za rudarstvo, a zatim se pridružiti rudarskom spremištu. Popis obje vrste softvera i rudarskih spremišta dostupan je na Web stranica Monero.

Monero putokaz i budući planovi

Monerov putokaz dostupan je na web mjestu tvrtke, ali se redovito ne ažurira. Trenutni ciljevi prema službenoj mapi uključuju zamjenu RingCT-a s BulletProofs, koji su dizajnirani da smanje veličinu transakcije i značajno smanje Monerove naknade za transakcije. The prva razina BulletProofs implementiran je krajem 2017. Također namjerava obnoviti svoje Forum Funding, koji je njegov sustav prikupljanja sredstava u zajednici.

Budući ciljevi uključuju razvoj drugorazrednih rješenja za brzinu i skalabilnost te kontinuirano objavljivanje istraživačkih radova.

Bilješka: Crna se odnosi na izvršene zadatke; narančasta se odnosi na tekuće zadatke; bijela se odnosi na nadolazeće.