OneLedger (OLT) pregled – Blockchain interoperabilnost za poduzeće

Naziv kovanice OneLedger
Novčić za kovanice OLT
Vrsta žetona ERC20
Ukupno žetona 1.000.000.000
URL web stranice https://oneledger.io/
URL bijele knjige https://oneledger.io/wp-content/uploads/2018/06/oneledger-whitepaper-06.01.18.pdf

Misija Ledgera je olakšati tvrtkama da usvoje blockchain tehnologiju i integriraju je u svoje aplikacije i proizvode. To želi učiniti svojom platformom koja omogućuje tvrtkama i pojedincima da razvijaju i javne i privatne blockchaine s jedinstveno identificiranim mrežnim konsenzusom. Također pruža način povezivanja različitih blockchaina, tako da korisnici mogu birati između onoga najboljeg što svaki blockchain nudi.

Ideja i tim koji stoji iza glavnog računala

Interoperabilnost ili nesposobnost različitih blockchaina da međusobno komuniciraju jedan je od najvećih izazova u blockchain ekosustavu. Korisnici ne mogu koristiti različite blockchaine zbog različitih prednosti koje svaki od njih nudi, već su ograničeni na korištenje samo jednog blockchaina za sve svoje potrebe.

Tim OneLedgera vodi David Cao, osnivač i izvršni direktor. Prije toga, David je radio na razvoju DB2 baze podataka i jezgri WebSphere Commerce u IBM-u. Pomogao je mnogim velikim poduzećima da eksponencijalno rastu svojom stručnošću u lancu opskrbe, plaćanjima, e-trgovini i J2EE arhitekturi poduzeća.

Alex Todd je glavni savjetnik za tehnologiju OneLedgera, kao i osnivač i izvršni direktor Trust 2 Pay, sustava socijalne kreditne ocjene s omogućenim blockchainom. Prije OneLedgera, Alex je bio direktor tehničkog prijevoza PRESTO-a, elektroničkog sustava karata.

Glavna tehnologija

Glavna prednost OneLedgera je njegova interoperabilnost s drugim blockchainima. OneLedger kombinira infrastrukturu javnih ključeva (PKI) s upravljanjem identitetom tako da čvorovi mogu sudjelovati u konsenzusu OneLedgera i drugih bočnih lanaca. OneLedger bočni lanci mogu se sinkronizirati s drugim mrežama poput Ethereuma ili Bitcoina. Također podržava depozite bilo koje kriptovalute koja ima heširane ugovore o vremenskom zaključavanju (HTLC).

Uz to, kontrola uloga u kombinaciji s PKI omogućuje poduzećima da stvore vlastiti odobreni bočni lanac. Operatori čvorova koji sudjeluju na bočnom lancu imat će određene uloge definirane od strane tvrtke. Koristeći OneLedgerovu tehnologiju, poduzeća mogu razviti vlastite programe i pokrenuti ih kroz više infrastrukturnih mreža koje žele.

OLT žetoni

OLT tokeni bit će jednaki tokenu ERC20 kako bi se mogli koristiti i na Ethereum ecosystme-u i na OneLedger ekosustavu dok se potonji gradi.

Tri su sudionika u ekonomiji tokena OneLedger: korisnici, mrežni podupiratelji (čvorovi) i programeri.

Korisnici – Korisnici plaćaju mrežnu naknadu čvorovima za korištenje usluga na platformi OneLedger. Ili nabavljaju OLT tokene od drugih vlasnika žetona ili sami pokreću čvor za nabavu tokena. Korisnik plaća OLT tokene za korištenje usluga na tržištu.

Podržavatelji mreže – Podržavatelji mreže dobivaju OLT tokene kao mrežne naknade. OneLedgerov softver u ranoj fazi omogućuje svima pokretanje čvora. Kasnije će biti potreban iznos uloga tokena da bi se preuzela kvaliteta i predanost.

Programeri – programeri, bilo pojedincima, članovima poduzeća ili konzultantskim tvrtkama, trebaju OLT toeksn za postavljanje modula na platformu OneLedger. Oni predaju module pomoću pametnog ugovora. To mogu biti besplatne usluge ili plaćanje programerima jednokratna naknada za otključavanje usluge ili model pretplate u zamjenu za plaćanje mjesečnog broja OLT tokena.

Distribucija tokena je sljedeća:

  • 10% – pričuva tvrtke
  • 15% – Marketing i dugoročni partneri
  • 35% – Raspodjela prodaje
  • 25% – rezervat zajednice
  • 15% – tim i savjetnici

Mreža OneLedger

Platforma OneLedger uključuje poslovni centar, konsenzusni protokol i bočne lance.

Poslovni centar

Poslovni centar će korisnicima omogućiti mapiranje njihovog poslovnog modula na blockchain, čak i davanje prijedloga rješenja za određene poslovne tokove. Na primjer, dodatak za kupnju na OneLedgeru može se podijeliti na više komponenata, katalog, košaricu, predaju narudžbe, otpremu, plaćanje itd. Ovi različiti moduli mogu biti izrađeni od različitih programera i kasnije integrirani zajedno kako bi se stvorio prilagođeni dodatak za tijek kupovine.

Konsenzusni protokol

Konsenzusni protokol uključuje tri zasebna sloja: poslovnu inicijalizaciju, konsenzus kanala i konsenzus javnog lanca..

  • Inicijalizacija poslovanja – Sastavlja se ugovor kojim se definiraju uloge različitih strana u poslu. Ugovor je općenit, ali generiran je prema ugovoru prepoznatljivom i izvršnom za različite blockchains (poput Bitcoina i Ethereuma). Generirani ugovor zatim se raspoređuje odgovarajućom metodom za čvorove unutar OneLedger. Primjerice, u Ethereum čvorovima kontakti se izvršavaju u obliku pametnog ugovora, dok se u Bitcoin čvorovima ugovor kopira iz genesis ugovora nakon stvaranja čvorova.
  • Konsenzus kanala – izvršavaju se interakcije između različitih uloga. Snimanje radnji novih podataka vrši se putem bočnog lanca konsenzusa. Konsenzus Sidechain-a zahtijeva da svi sudionici glasaju i 2/3 sporazuma među biračima. Kada se u bočnim lancima nalaze dva različita poslovna modela, konsenzus se postiže brojanjem glasova sudionika svakog modela. Nakon postizanja konsenzusa, podaci bloka emitiraju se na sve čvorove u ovom kanalu i pohranjuju.

  • Konsenzus o javnom lancu – OneLedger-ov konsenzus o sidechain-u ključan je za pomoć u pokretanju prijenosa između javnih lanaca. Koraci prije konsenzusa provode se u bočnom lancu OneLedger. To uključuje upućivanje prijedloga u javni lanac i davanje valjanosti glasačima na njemu da bi se potvrdila akcija zaključavanja ili otključavanja. Radnje se finaliziraju u programu OneLedger nakon 2/3 konsenzusa.

Bočni lanci

OneLedgerova tehnologija bočnog lanca pomiče konsenzusni promet iz glavnog lanca s javnim konsenzusom u bočni lanac. Sidechains su u osnovi rješenja koja su iskrcala konsenzus o sidechain-u. Bočni lanac, koji može biti privatni ili javni, nasljeđuje sva svojstva protokola OneLedger. Glavne prednosti sidechain tehnologije su: niske provizije, nema potrebe za potvrdom, a kao rezultat svake – trenutna plaćanja.

ICO i putokaz

Cilj OneLedgera je prikupiti 15 milijuna dolara na svom ICO-u. Već je u pretprodaji prikupio 10 milijuna dolara.

Do kraja 2018. planira omogućiti Bitcoin podršku za više lanaca i imati potpuno decentralizirani protokol za razmjenu među lancima. Dalje u budućnost planira objaviti prvu verziju platforme OneLedger i integrirati se s više blockchain protokola.