Ethereum je decentralizirana, otvorena softverska, blockchain platforma koja radi na pametnim ugovorima koji omogućuju izvršavanje decentraliziranih aplikacija (dapps) na njemu. Platforma Ethereum odgovorna je za stotine ICO-a temeljenih na ERC-20. Ethereum funkcionira na PoW protokolu, ali uskoro će biti funkcionira kao PoS protokol.

Glavna funkcionalnost Ethereuma služi za pružanje platforme za čitav ekosustav decentraliziranih aplikacija. Ethereum posuđuje nekoliko elemenata iz Bitcoin-ovog blockchain dizajna i protokola. Međutim, on također ima nekoliko različitih elemenata koji podržavaju razvoj aplikacija koji omogućuju nekoliko različitih podešavanja.

Pametni ugovor Ethereum

pametni ugovor u biti je samo niz računalnog koda koji se automatski izvršava kad se ispune određeni unaprijed određeni uvjeti. Ne postoji središnja vlast koja mora pritisnuti „odobriti“ ili „ne odobriti“. Pametni ugovori su automatski i samostalni. Kao što možete zamisliti, ovo sve, od ugovora o plaćanju i radu do bitnih terminskih ugovora, čini puno poštenijim, objektivnijim, transparentnijim i učinkovitijim. Sastavni dio načina na koji Ethereum radi su pametni ugovori.

Pročitajte također: Definicija pametnih ugovora

Mreža Ethereum u osnovi se temelji na “pametnim ugovorima” ili u osnovi na nizu koda koji se temelji na digitalnim okidačima koji se mogu implementirati za izvršavanje određenih zadataka. Ovi pametni ugovori automatizirani su i omogućuju učinkovit rad više strana.

Pametni ugovor, na primjer, mogao bi biti nešto poput “Platite Jimmyju 100 etera kada / ako bude mogao poslati članak od 1.000 riječi o” Blagodatima života u San Franciscu za mlade profesionalce “do 25. siječnja 2018.”

Kako funkcioniraju pametni ugovori?

Evo primjera jednostavnog pametnog ugovora.

  • Jenny se želi kladiti s Benjaminom da će cijena pojedinog Bitcoina biti iznad ili na 200 000 USD do kraja dana 31. prosinca 2018..
  • Jenny se kladi Benjamin 1000 Ether da će gornji uvjet biti zadovoljen.
  • Pametni ugovor odražavao bi da će, ako je jedan Bitcoin veći ili iznosi 200.000 USD do kraja dana 31. prosinca 2018., Jenny dobiti 1000 etera. Ako ne, Benjamin će dobiti 1000 Etera.
  • Obje strane smještaju 1000 ETH u escrow vezanu uz pametni ugovor, a pobjednik će dobiti punih 2000 ETH nakon što se feed podataka zatraži krajem dana 31. prosinca 201.

Korištenjem pametnog ugovora, Jenny i Benjamin ne trebaju ukazivati ​​povjerenje bilo kojoj drugoj strani osim programiranog pametnog ugovora. Iako je ovo samo vrlo jednostavan primjer, pametni ugovori sposobni su za visoku razinu složenosti i mogu učiniti izvanredne stvari.

Decentralizirana autonomna organizacija

Ovi pametni ugovori u osnovi mogu stvoriti DAO ili decentraliziranu autonomnu organizaciju. Ti su DAO-i potpuno autonomni i decentralizirani (prema njihovom imenu) bez središnjeg vođe. Vodi ih kôd koji predstavlja skup pametnih ugovora na bloku Ethereum.

Ti ugovori mogu zamijeniti potrebu za bilo kojom kontrolom ili ljudima. Vlasništvo nad DAO distribuira se među svima koji kupe tokene. Ti tokeni daju ljudima pravo glasa ili bilo što drugo što je određeno u programu DAO-a.

ERC-20 žetona

ERC20 tokeni standard su tokena za pametne ugovore. Dolaze s uobičajenim popisom pravila koja novi token zasnovan na Ethereumu mora primijeniti. To je ono što programerima omogućuje programiranje novih tokena koji funkcioniraju u ekosustavu Ethereum. ERC20 tokeni vrlo su popularni kod ICO-a.

Da biste dobili dublje razumijevanje kako Ethereum radi, pogledajte Ethereum white paper. Ethereum također možete iskopati pomoću odgovarajućeg hardvera. Također se možete pridružiti rudarskom bazenu kao što je Eter rudarski bazen.

ֿ Prednosti Ethereuma

Kao drugi najveći novčić s tržišnom kapitalizacijom, Ethereum je privukao hrpu pozornosti investitora i špekulanata.

Ovo je nekoliko točaka koje biste trebali imati na umu ako razmišljate o ulaganju u Ethereum.

Decentralizirane aplikacije. Ethereum igra značajnu ulogu u pokretanju zajednice decentraliziranih aplikacija. Postoji malo žetona (ako ih ima) koji su međusobno povezani kao Ethereum.

Pročitajte također: Definicija decentralizirane aplikacije

Zajednica. Ethereum ima snažnu, glasnu zajednicu osnivača i podupiratelja. Iako je Ethereum decentraliziran, ima mnogo važnih figura koje se zalažu za njegov uspjeh.

Volumen. Ethereum obrađuje više dnevnih transakcija od svih ostalih kriptovaluta zajedno. S tako visokom razinom odgovornosti, ne čini se da Ethereum može ići bilo kamo, ali i dalje biti izuzetno aktivna platforma. Možete vidjeti iznos obrađenih transakcija ovdje.

Značajna izdanja:

Ne postoji ograničenje iznosa Ethereuma koji će se izdati. Ovo je svojstvena prijetnja za cijenu Ethereuma, jer što je veća ponuda Ethereuma, to bi i cijena bila niža.

Ethereum se suočava s nekoliko ograničenja skalabilnosti. Količina aplikacija na platformi Ethereum nije bez nedostataka. S toliko akcije koja se odvijaju, Ethereum se suočava s nekoliko uskih grla, poput opsežnih zaostalih transakcija koje treba provjeriti, a koje bi se mogle pojaviti u vrijeme visokih aktivnosti.

Kako kupiti Ethereum?

Ethereum je kriptovaluta koju je prilično jednostavno kupiti, jer se nudi u biti svugdje.

Evo nekoliko koraka za početak:

Postavite novčanik. Novčanici se mogu preuzeti na mreži na web lokacijama poput MyEtherwallet. Većina razmjena poput Coinbase (jedna od najpopularnijih) također dolazi s novčanikom izvornim za platformu.

Napravite sigurnosnu kopiju ključeva. Slično Bitcoin-u, saldo Ethereuma pojedinca održava se pomoću dva ključa: javnog ključa (koji je mnogo sličan broju bankovnog računa) i privatnog ključa (koji je poput PIN broja i izgleda kao 3a1076bf45ab87712ad64ccb3b10217737f7faacbf2872e88fdd9a537d8fe266). Privatni ključ otključava vaš novčanik i vrši Bitcoin transakcije, a svoj privatni ključ nikada ne biste smjeli davati nikome. S druge strane, javni je ključ mjesto na kojem vam drugi mogu poslati eter koji će ući u vaš novčanik.

Pročitajte također: Najbolje web stranice za kupnju Ethereuma odmah

Odaberite platformu za razmjenu. Postoji pregršt različitih platformi za razmjenu koje služe u svrhu omogućavanja korisnicima kupnje i prodaje različitih kripto valuta.

Kupite. Posao potreban za kupnju obično se razlikuje od odabrane platforme, s tim što je neke platforme mnogo lakše razumjeti od drugih.

Kako trgovati Ethereumom?

Korak 1: Prenesite svoj Ethereum u svoj novčanik za razmjenu. Većina novčanika dolazi s vlastitom funkcionalnošću Ethereum novčanika. Da biste svoj Ethereum poslali, morat ćete ga poslati na javni ključ svog novčanika za razmjenu. Obavezno pošaljite svoju adresu točno onakvu kakva jest i potvrdite kako ne biste izgubili svoje dragocjene tokene.

Korak 2: Davanje narudžbe. Ako vaša burza nudi različita uparivanja ETH, jednostavno biste valutni par zamijenili za tržišta Ethereuma i upišite novčić za koji biste ga željeli zamijeniti. Mnoge burze ne nude ETH uparivanje, ali za korištenje zamjene možete koristiti uslugu kao što je ShapeShift.

Pročitajte također: Najbolje razmjene kriptovaluta za 2019

Korak 3: Izrada narudžbe. Jednom kad se pomaknete prema dolje, vidjet ćete opciju za kupnju ili prodaju željenog tokena unutar uparivanja Ethereuma. Jednostavno unesite iznos žetona koji želite kupiti i prilagodite cijenu nečemu što je za vas prihvatljivo. Jednom kada naručite, morat ćete pričekati dok tržište mjenjača ne podudara vašu narudžbu s drugom narudžbom (ponekad se to dogodi trenutno). Nakon dovršenja, valuta će se dodati u navedeni novčanik.

Dodatni resursi:

Mnoge burze isporučuju se s različitim alatima kao što su grafikoni s aktivnim kartama koji odražavaju trenutno stanje na tržištu i raspon ponude / traženja. Obavezno se upoznajte s alatima koji su vam na raspolaganju kako biste na najbolji način iskoristili svoje poslove.

Mjenjačnice obično dolaze s različitim rasponima naknada, pa se svakako unaprijed upoznajte. Te naknade obično spadaju u raspon od 1% do 0,025%, ali mogu varirati. Te naknade za razmjenu služe za nagradu zamjeni za pružanje usluge zamjene.

Naknade za prijenos, s druge strane, ovise o hitnosti transakcije i vrsti tokena koji se prenosi.

Kako pohraniti Ethereum

Pohraniti svoj Ethereum jednostavno je kao i pohraniti bilo koju drugu vrstu kripto valute. Na raspolaganju vam je nekoliko različitih mogućnosti. Prva i vjerojatno najprikladnija je upotreba novčanika koji dolazi s mjenjačnicom koju ste koristili za kupnju vašeg Ethereuma. Burze poput Coinbase i Bittrex dolaze s Ethereum novčanikom koji je vrlo siguran. Međutim, vrijedno je napomenuti da se bilo koji novčanik spojen na Internet suočava s rizikom da bude hakiran izravno ili neizravno ako se provali davatelj novčanika.

Pročitajte također: Najbolji novčanici za kriptovalute za 2019. godinu

Ako želite povećati svoju sigurnost, razmislite o upotrebi tvrdog novčanika kao što je Ledger Nano S.

Daljnji razvoj

Ethereum je osnovao Vitalik Buterin, mladi rusko-kanadski programer koji nije ništa manje od slavne osobe u kriptovaluti. Bijeli papir Ethereuma objavljen je krajem 2013. Buterin je tvrdio da je Bitcoinu potreban skriptni jezik za poticanje razvoja novih aplikacija.

Kada njegov argument nije stekao značajnu razinu slaganja u zajednici Bitcoin, predložio je razvoj nove platforme koja bi podržala općenitiji skriptni jezik (Ethereum).

Iako je Ethereum daleko napredovao, na pomolu su mnoga ažuriranja.

Srećom, mnoga ažuriranja imaju jedinstveno ime. Do sada je najbolji način konceptualizacije Ethereuma predstavljati 2.0 verziju izvornog Ethereuma. Metropolis je u osnovi inačica 3.0, a prvo predstavljanje Bizanta daljnja je cjelovito nepotpuna verzija s ažuriranjima koja nisu uključena u Metropolis. Ostatak verzije 3.0 predstavlja se u budućem ažuriranju nazvanom Carigrad.

Buduća ažuriranja uključuju Plazma, koji ima za cilj pomoći Ethereumu da dalje skalira svoje mogućnosti, zk ZNACE / ZVIJEZDE, Tangle i mreža munja.