Hardverski novčanici

Hardverski novčanici, poznati i kao hladni novčanici, nude veću sigurnost od novčanika softvera, jer nisu povezani s internetom i daleko su manje osjetljivi na hakiranje ili krađu. Ipak, važno je zapamtiti da nisu u potpunosti sigurni. Mogao bi imati loš generator slučajnih brojeva (zbog čega bi hakeri mogli osjetiti privatni ključ), programske pogreške ili bi ih se moglo miješati tijekom isporuke ili postupka proizvodnje. Odabirom pouzdanog proizvođača, međutim, možete smanjiti većinu tih rizika.

Pročitajte više: Definicija hardverskog novčanika

Ključne značajke hardverskog novčanika često uključuju: mogućnost generiranja i spremanja privatnog ključa na uređaju; mogućnost izvršavanja svih transakcija na novčaniku; nemogućnost instaliranja softvera na uređaj; kompatibilnost sa sustavima Windows, Linux i MacOS; i zahtjev za posjedovanjem PIN koda za upravljanje uređajem. Korisnici bi trebali usporediti različite značajke dostupne u svakom novčaniku, uključujući cijenu, dizajn, jednostavnost upotrebe, broj podržanih valuta i, naravno, sigurnost.

Dali smo si slobodu pregledati ključne karakteristike tri lidera na tržištu hardverskih novčanika: Trezor, Nano Ledger S i KeepKey kako bismo vas informirali o prednostima i nedostacima svakog od njih i kako se svaki novčanik mjeri s druga dva konkurenta.

Usporedba novčanika

Ime

Trezor

Knjiga

Keepkey

Podržani novčići 700 Preko 712 45
Integracija razmjene Changelly Etherdelta, radarski relej Mjenjanje oblika
Anonimnost Srednji Srednji Visoko
Jednostavnost korištenja Prosječno Teško (za početnike) Lako
Naknade za prijenos Dinamičke naknade Izvori za prijenose bitcoina utvrđeni prema Satošima po bajtu Najbrži i najjeftiniji je 8 satošija / bajt
Trošak 78 – 169 dolara 100 dolara 129 USD

Operacijski sustav Windows, Mac i Linux Windows, Mac i Linux Windows, Mac i Linux
Privatni ključevi Kontrolirano od strane vlasnika Kontrolirano od strane vlasnika Pohranjeno na uređaju

Web stranica Trezor Knjiga Keepkey

Cijena

Nekada tržišni lider i jedini Bitcoin hardverski novčanik na tržištu, Trezor se suočio s ozbiljnom konkurencijom Ledger Nano S i KeepKey, i sigurnih, sigurnih i korisničkih hardverskih novčanika. Kao rezultat ovog natjecanja, cijena Trezora smanjila se posljednjih godina. Iako je Trezor posljednjih godina smanjio cijenu, još uvijek se često doživljava kao skuplja opcija za hardverske novčanike. Sa 129 dolara za svaki novčanik, KeepKey također ima reputaciju skupocjenog proizvoda u usporedbi s ova druga dva konkurenta.

Tvrdi novčanik

Trezor novčanik

Trezor

Novčanik Ledger

Knjiga

Novčanik Keepkey

Keepkey

Cijena

78 – 169 dolara ~ 100 dolara 129 USD

Podržane valute

Od tri, Ledger Nano Pro podržava najrazličitije kriptovalute (preko 712). Ledgerova popularnost znatno se povećala nakon što je najavio potporu Rippleu. Novčanik je nedavno objavio da planira podržati više od 100 različitih tokena do kraja iduće godine, uključujući stabilne kovanice. Međutim, Trezor dolazi izravno iza sebe nudeći široki niz podržanih kovanica (700), srednje anonimnosti i integraciju razmjene s Changellyjem. Nedavno je Trezor najavio da će podržati još 10 kripto valuta, uključujući Monero, Cardano, Stellar, Ripple, Tezos i Zencash. Nedavno je Keepkey najavio da hoće podržavaju transakcije s Bitcoin Cashom tijekom nadolazeće račvanja koje je najavljeno u kolovozu 2017. i zakazano za sredinu studenoga ove godine.

Sigurnost i osiguranje

Ova tri hardverska novčanika imaju vrhunsku sigurnost, a kako su hardverski novčanik, rizik da ćete biti hakirani vrlo je nizak. Zasloni svakog uređaja pomažu vam u sigurnosnoj kopiji novčanika u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

Svaki uređaj ima drugačiji način osiguranja sigurnosti. Poznato je da je Trezor posebno siguran da se može koristiti čak i s računalima koja su zaražena zlonamjernim softverom ili hakirana. Nudi zaporku za zaštitu kovanica od krađe čak i kad vam ukrade Trezor novčanik. Shapeshift je kupio KeepKey u kolovozu 2017. godine, donijevši mu više sredstava koja je planirao iskoristiti za povećan inventar i bolju sigurnost. Sa svojim PIN kodom, kaznom za oporavak i lozinkom, poznat je kao jedan od najsigurnijih HD novčanika na tržištu. Budući da privatne ključeve pohranjuje izvan mreže, sigurnost Ledger Nano Pro također se smatra jednom od najboljih na tržištu.

Oblikovati

KeepKey je najestetičniji novčanik od ovdje navedena tri tvrda novčanica, a poznat je po brzoj podršci novim valutama. Pokrenut 2015. godine sa sjedištem u Seattlu, KeepKey je postao omiljeni novčanik s otvorenim kodom trgovaca kriptovalutama. Također je bio poznat po tome što je bio prvi hardverski novčanik sa zaslonom, koji je korisnicima omogućio pokretanje sigurnosne kopije bez pričvršćivanja na stolno računalo. Od tri mogućnosti, bio je najbolji za korisnike koji traže uređaj modernog izgleda koji je ujedno i user-friendly.

Ali sada Leger Nano S ima nove modele koji se snažno natječu s KeepKeyjevim dizajnom. U proslavi desetogodišnjice Bitcoina i Satoshi-jeve Bijele knjige, Ledger Nano S najavio je objavljivanje Bijelo izdanje, s bijelim kućištem i posebnom gravurom. Ovaj je model estetski ugodniji od prošlih modela. Također su nedavno svoj hardverski novčanik učinili dostupnim u različitim pastelnim bojama, što možete vidjeti na njihovoj web stranici.

Izdanje bijele knjige Ledger Nano S Ledger Nano S u žad zelenom Ledger Nano S u flamingo ružičastoj boji Ledger Nano S u šafrano žutoj boji Ledger Nano S Lagoon Blue

S druge strane, trgovci koji traže svakodnevni pristup novčaniku s kriptovalutama možda će Ledger Nano S biti pomalo glomazan. To je zato što zahtijeva da ga priključite na USB za pristup kovanicama. Također ima reputaciju da nije dobar hardverski novčanik za početnike, jer je pomalo složen. U usporedbi s Ledger Nano S, Trezor može biti pomalo nezgrapan za korisnike kriptovaluta koji žele nositi svoju valutu kamo god krenuli, kao što bi mogli s fiat valutom u pravom novčaniku. Oni koji su pomalo nespretni trebaju imati na umu da je Trezor izrađen od trajne plastike koja je prilično otporna na lomljenje ili pucanje od jednostavnog pada na tlo.

Veličina ekrana

KeepKey se također može pohvaliti najvećim zaslonom od tri novčanika, što olakšava pregled podataka. Zaslon ga čini većim od druga dva novčanika, za razliku od Leger Nano koji je veličine USB sticka. Prednost većeg zaslona je što odjednom možete vidjeti više podataka o svojim transakcijama i pohranjenim kovanicama.

Jednostavnost korištenja

Ako ste iskusni trgovac kriptovalutama s mnogo različitih kriptovaluta i tražite najnižu cijenu hardverskog novčanika na tržištu i firmware zatvorenog koda, Ledger Nano S je izbor za vas.

Suprotno tome, Trezor je poznat po tome što je jednostavan za upotrebu, što ga čini dobrim izborom za početnike. Osim toga, originalni Trezor hardverski novčanik je dobio ažuriranje firmvera, omogućavajući korisnicima da izravno povežu Google Chrome sa svojim Trezor novčanikom, pa čak i s Android telefonom ili Chromebookom.

Osim što nema isto povjerenje potrošača kao Ledger Nano S ili Trezor, KeepKey je također poznat po tome što sporo dodaje nove značajke i podršku za Bitcoin vilice.

Svi se ti novčanici mogu postaviti za nekoliko minuta i mogu se koristiti s mikro USB kabelom. Također se svi mogu koristiti kao dio Chromeovog proširenja.

Naša preporuka

Najbolji hardverski novčanik za vas ovisi isključivo o vašim vlastitim željama i iskustvu korištenja ovih uređaja. Za neupućene, Ledger može predstavljati tešku krivulju učenja s obzirom na to da korisnici trebaju sami odabrati ograničenja plina za transakcije i integrirati softver novčanika treće strane za neke kriptovalute. Trezor je lakši za upotrebu, s praktičnijim sučeljem i boljom ulaznom cijenom. Također sadrži mnoštvo sigurnosnih opcija, poput mogućnosti stvaranja lažnih novčanika na istom uređaju koji mogu spriječiti fizičku krađu ili iznudu. Što se tiče jednostavnosti upotrebe, KeepKey zahtijeva određenu tehničku sposobnost i poznavanje koncepata otvorenog koda. Također ima najmanje podrške za kriptovalute i daleko je glomazniji, usprkos poliranom dizajnu.

Na kraju dana, Ledger je za one koji se već bave kriptovalutom i žele tanak, prijenosni uređaj koji čuva bilo koju njihovu kriptovalutu. Trezor se ističe kao jednostavan novčanik “plug and play”, jer ne zahtijeva puno konfiguracije, a od početka podržava i širok izbor novčića. Konačno, onima koji žele veliki zaslon s više informacija i kojima nije stalo puno do mobilnosti niti raznolikosti altcoina, KeepKey predstavlja premium mogućnost. Može se koristiti kao jednostavan BTC tvrdi novčanik ili modificirati na razne načine, iako to zahtijeva određenu programsku snagu. Bez obzira koju odabrali, uživat ćete u sigurnom i pouzdanom iskustvu, sve dok se sjećate da ste temeljito pročitali korisnički priručnik i poduzeli odgovarajuće mjere predostrožnosti sa svojim privatnim ključem.