Qtumovo hibridno rješenje uključuje dijelove Bitcoina, kao što je ideja da služi kao skladište vrijednosti, a istovremeno sadrži i funkcionalnost pametnih ugovora koje trubi Ethereum, zajedno s poboljšanim modelom konsenzusa Proof of Stake (PoS) koji nema u oba. U konačnici, Qtum namjerava služiti kao sposobna platforma za hosting decentraliziranih aplikacija, istovremeno omogućujući vrijednosne transakcije između korisnika.

Poput mnogih blockchain infrastrukturnih platformi, dio Qtuma je Qtum Foundation, koji koristi prihode prikupljene od Qtum ICO-a za ubrzanje usvajanja. Zaklada Qtum uspjela je progurati svoj blockchain nakon nekih značajnih prekretnica, uključujući pokretanje mainneta, ali još uvijek mora puno toga postići. Buduće ambicije za Qtum uključuju pokretanje decentralizirane razmjene za kriptovalute na mreži, proširenje preglednika po uzoru na MetaMask, integraciju s mrežom munje i još mnogo toga.

Kako Qtum radi?

Prednosti Qtuma su brojne, a postaje očitije kad se zađe u to kako funkcionira njegov blockchain. Ključna inovacija koja Qtum čini mostom između Ethereuma i Bitcoina je njegov sloj apstrakcije računa (AAL). AAL je dio snopa softvera Qtum smješten između virtualnog stroja Ethereum (EVM) i vlastitog osnovnog sloja Qtuma, koji je izgrađen pomoću Bitcoin-ovog modela neiskorištenog izlaza transakcije (UTXO). AAL također omogućuje brže transakcije i bolje skaliranje, što će omogućiti pametne mobilne ugovore i dApps.

Qtumova upotreba UXTO-a u osnovnom sloju daje mu presudnu funkciju mnogih Bitcoin aplikacija pod nazivom Pojednostavljena provjera plaćanja (SPV). Model SPV omogućuje da aplikacija bude izuzetno lagana jer više ne treba preuzimati blokove da bi ih provjerila. To mobilnim aplikacijama daje prednost ako su izgrađene na Qtumovom blockchainu. Još jedna prednost Bitcoina koja se proširuje na Qtum je SegWit, ažurirani model transakcija i pohrane koji čini blockchain mnogo agilnijim.

Programeri će moći stvoriti Qtum aplikacije u glavnim programskim jezicima kao što su Python, Rust i C ++ i očekivati ​​da će ih lako integrirati, zahvaljujući x86 virtualnom stroju. S većim mogućnostima Qtum-ovog blockchaina, Qtum dApps kretat će se od zabavnih igara i ostalih zabavnih sadržaja do financijski usmjerenih platformi za trgovanje i plaćanje. Dokaz uloga bit će sustav koji zajednica koristi kako bi utvrdila kako će Qtum pomoći tim programerima i pružiti pojednostavljeno iskustvo.

Postavljanje Qtum novčanika

Stvaranje Qtum novčanika jednostavno je i može se izvršiti izravno s Qtum web mjesta. Imati Qtum novčanik potrebno je ako želite uložiti QTUM, što je jedini način da zaradite QTUM bez kupnje ili zamjene druge kripto valute za njega.

 1. Ići https://qtum.org/
 2. Na gornjem izborniku kliknite Novčanik. Ovo je stranica na kojoj su navedeni svi Qtum novčanici dostupni korisnicima,
 3. Na ovoj stranici kliknite vrstu novčanika koju želite (stolna računala, mobitel, web, hardver), a zatim operativni sustav koji koristite pored Qtum Core novčanika. Qtum Core službeni je novčanik koji je izgradio i održavao Qtumov razvojni tim.
 4. Odlučili smo preuzeti novčanik Qtum Core Desktop.
 5. Instalirajte novčanik nakon što ga preuzmete.

Kako kupiti QTUM

Sad kad imate Qtum novčanik, možete početi slati i primati QTUM. Nije moguće kupiti QTUM izravno iz novčanika ili od samog Qtuma, pa ćete morati pronaći burzu koja ga navodi i kupiti odatle. Ako već imate kriptovalutu, možete je zamijeniti za QTUM, a zatim poslati u svoj Qtum novčanik.

Ako još nemate kriptovalute, morat ćete pronaći burzu fiat-a i potvrditi svoj identitet i bankovne podatke prije nego što budete mogli kupiti bilo koju kriptovalutu. Kraken je nedavno uvrstio QTUM u odnosu na njegove fiat-valute poput EUR-a, USD-a i CAD-a, pa ako ste u zemljopisnom području podržanom od strane Kraken razmjene, ovo je vaša najbolja opklada. Ako ne, pronađite drugu razmjenu fiat-a i kupite bilo koju od tamo navedenih kriptovaluta, poput BTC-a, ETH-a ili doslovno bilo koji drugi novčić.

 1. Nakon što nabavite kriptovalutu, morat ćete je zamijeniti za QTUM. Ako vaša razmjena ne navodi QTUM, prijavite se na popularnoj kripto-kripto-razmjeni poput Binance.
 2. Na primjer, ako imate BTC, svoj BTC možete poslati Binanceu putem sustava blockchain novčanika.
 3. Nakon što prenesete BTC, pronađite par QTUM / BTC i kliknite Kupi.
 4. Nakon što ste kupili QTUM, sada ga možete poslati na svoj službeni Qtum Core novčanik.
 5. U jezgri Novčanika kliknite Primanje s lijeve strane. Adresa za polog ovdje je navedena.
 6. Kopirajte adresu i zalijepite je u polje za povlačenje QTUM-a, na stranici Novčanici burze na kojoj ste kupili QTUM. Potvrdite transakciju i pričekajte. QTUM će uskoro stići u vaš novčanik.

Kako uložiti Qtum

Rudarstvo Qtum postupak je koji je daleko od onoga koji se koristi za rudarstvo Bitcoina, na primjer. Njegov model Proof of Stake znači da samo oni koji ulažu svoje QTUM tokene mogu provjeravati i obrađivati ​​transakcije na Qtum blockchainu, a model se skalira kako bi dao veću odgovornost onima koji ulažu više QTUM-a. Svatko može uložiti QTUM i sudjelovati bez obzira na iznos koji drži, ali ostali zahtjevi za rudarstvo su hostiranje punog Qtum čvora koji ostaje na mreži.

Novčanik Qtum Core jedini koji trenutno podržava ulog. Puni čvor jednostavno znači računalo koje preuzima i provjerava sve transakcije i blokove umjesto samo zaglavlja blokova, kao u SPV modelu. Novčanik Qtum Core već bi trebao biti konfiguriran kao takav. Prije ulaganja morat ćete šifrirati, sigurnosno kopirati i otključati Qtum Core novčanik.

 1. Da biste šifrirali novčanik, otvorite aplikaciju Qtum Core i kliknite Postavke, a zatim kliknite Šifriraj.
 2. Od vas će se tražiti da odaberete jaku lozinku, pa je upišite i potvrdite. Zatim zapišite lozinku na sigurno mjesto.
 3. Zatim napravite sigurnosnu kopiju novčanika tako da odete na File, a zatim kliknete Backup. Qtum Core će vas pitati gdje želite napraviti sigurnosnu kopiju datoteke. Odaberite sigurno mjesto na računalu i osigurajte da je sigurnosna kopija u formatu.dat.
 4. Da biste otključali novčanik, idite na Postavke i kliknite Otključaj.

Na dnu prozora aplikacije vidjet ćete nekoliko ikona koje predstavljaju status vašeg novčanika (otključano, uloženo, šifrirano itd.) Otključavanjem šifriranog, financiranog i sigurnosnog kopiranog Qtum Core novčanika započeli ste s automatskim postavljanjem QTUM-a i možete vidjeti kada će očekivana nagrada stići pokazivačem miša iznad ikone u donjem lijevom kutu.

Kako razviti Qtum dApps

Qtum je koristio Ethereum Virtual Machine i održava kompatibilnost s njim, ali sada ima vlastiti x86 Virtual Machine koji postiže isto. Programeri koji žele pridonijeti Qtum blockchainu to mogu učiniti na C ++, Rustu i mnogim drugim programskim jezicima. Uz to, svi pametni ugovori izgrađeni na Ethereumu mogu se prenijeti na Qtum. Tačno je i suprotno, a ova unakrsna kompatibilnost blagodat je za programere na obje platforme. Mnogi su se programeri prvo odlučili nadograditi Ethereum, a zatim integrirati Qtum, što je bez napora s obzirom na njihovu kompatibilnost.

Qtumovi impresivni resursi za programere temeljiti su i mogu se pronaći na https://docs.qtum.site/en/. Oni pokrivaju teme poput oporavka novčanika, upotrebe testne mreže, QRC20 tokena i integracije, QTUM na Amazon Web Services, ulaganje s virtualnim privatnim poslužiteljem i nekoliko drugih kompliciranih tema. Dokumentacija je zvjezdana, pomaže čak i neupućenima da razumiju ekosustav i uspješno se kreću njime.

Korištenje Qtum dApps

Potpuni popis službenih decentraliziranih aplikacija Qtum dostupan je na https://qtumexplorer.io/tokens. To su aplikacije koje su izgrađene na Qtumu, a mnogi od njih imaju vlastite QRC20 tokene, što je slično konceptu ERC20 tokena, ali isključivo za Qtum. Aplikacije poput MediBloca pokazuju zrelost ekosustava Qtum i već su stekle značajnu snagu. MediBloc je glavno rješenje dizajnirano za objedinjavanje medicinske evidencije i rušenje neučinkovitih silosa s informacijama koji definiraju status quo medicinske industrije.

Bodhi je još jedan dApp koji je domaćin popularnog tržišta predviđanja, omogućavajući korisnicima da svoj QTUM ili vlastiti BOT QRC20 token platforme stave na ishode događaja koji su navedeni na tržištu. To iskorištava znanje okupljanja da trguje ili nagađa o rezultatima sportskih događaja, politici, učinku financijske imovine i gotovo bilo čemu drugom s više mogućih ishoda. Korisnici mogu zaposliti Bodhija da bolje razumiju kako šira publika gleda na određene teme, izrađuje vlastita predviđanja i zarađuje. Bodhi je također Qtum Foundation partner i surađuje s Qtumom na izgradnji službene decentralizirane razmjene na blockchainu, kao i drugim ambicioznim projektima poput Qrypto-novčanika s proširenjem preglednika koji će olakšati interakciju s dApps-om.