Litecoin (ltc) kriptovaluta

Na temelju blockchain tehnologije i jedne od izvornih kriptovaluta, Litecoin je univerzalna mreža peer-to-peer plaćanja koja slijedi decentralizirani protokol otvorenog koda. Iniciran od bivšeg zaposlenika Googlea Charlie Lee-a i objavljen na GitHub-u u listopadu 2011., projekt Litecoin temelji svoja utemeljenja na tehničkim detaljima Bitcoina. Iako je sličan Bitcoinu u različitim aspektima, stvoren je za rješavanje mnogih problema usredotočenih na Bitcoin.

Na temelju blockchain tehnologije i jedne od izvornih kriptovaluta, Litecoin je univerzalna mreža peer-to-peer plaćanja koja slijedi decentralizirani protokol otvorenog koda. Iniciran od bivšeg zaposlenika Googlea Charlie Lee-a i objavljen na GitHub-u u listopadu 2011., projekt Litecoin temelji svoja utemeljenja na tehničkim detaljima Bitcoina. Iako je sličan Bitcoinu u različitim aspektima, stvoren je za rješavanje mnogih problema usredotočenih na Bitcoin.

Značajna razlika je u tome što je Litecoin smanjio prosječno vrijeme bloka, što je u konačnici transakcije učinilo bržim i jeftinijim od svog prethodnika. U konačnici, cilj mu je trenutno plaćanje svakodnevnih predmeta. U svibnju 2017. Litecoin je postao prva glavna kripto valuta koja je upotrijebila Lightning Network (koja se oslanja na odvojenog svjedoka) za transakciju koja u djeliću sekunde šalje 0,00000001 Litecoin u San Francisco iz Züricha.

Osnove Litecoina

Da biste razumjeli Litecoin, pomaže vam razumjeti tehnologiju Bitcoina, jer je Litecoin račva “Bitcoin temeljni klijent”. Razlike uključuju upotrebu različitih algoritama za raspršivanje (Bitcoin-ov Sha-256 vs. Litecoins scrypt), učetverostručenu količinu kovanica koja se može iskopati s Litecoinom (21 milijun vs 84 milijuna) i ključnu činjenicu kao što je prethodno rečeno da je u prosjeku potrebno 10 minuta za obradu bloka s Bitcoinom, u usporedbi s otprilike 2,5 minute s Litecoinom.

Litecoin Open Source

Litecoins aplikacija otvorenog koda, objavljena pod licencom MIT / X11, omogućava korisnicima mogućnost distribucije, “pokretanja, izmjene i kopiranja softvera”. Transparentan po svojoj naravi, softver omogućuje „neovisnu provjeru binarnih datoteka i pripadajućeg izvornog koda“.

U osnovi to znači da je javno dostupan i da je svatko u stanju ispitati i doraditi izvorni kod, podržavajući na taj način transparentnost i suradnju za projekte usmjerene na zajednicu. Općenito, većina softvera je „zatvorenog koda“ i može ga mijenjati samo jedan entitet, poput osobe ili korporacije koja ga je dizajnirala.

Litecoin Rudarstvo

Rudarstvo je sastavni dio ekosustava kriptovaluta, postupak koji omogućava postojano oslobađanje Litecoina nakon rješavanja složenih matematičkih algoritama. Iako različite valute dodjeljuju različite nagrade, nagrada za rudarstvo Litecoina trenutno je postavljena na 25 novih Litecoina po bloku (formira se otprilike svake 2,5 minute). Da biste ovu vrijednost stavili u USD, to je otprilike 6000 USD za rješavanje bloka.

Budući da je postupak izuzetno težak, dodjeljuje se nagrada koja jamči opskrbu rudara koji će osigurati mrežu. Da bi usporila inflaciju, mreža Litecoin smanjit će nagradu na pola svake četiri godine. Mreža Litecoin trebala bi proizvesti 84 milijuna Litecoina, što je četiri puta više novčanih jedinica od Bitcoina.

Prednosti Litecoin

Jedna od ključnih prednosti Litecoina je ta što je njegov blockchain sposoban za obradu mnogo većeg obima transakcija u odnosu na svog prethodnika. Kao rezultat brže generacije blokova, protokol podupire ispunjavanje više transakcija i ne treba buduće izmjene.

Trenutno se Bitcoin bavi procesom pokušaja primjene SegWita kako bi smanjio skupe naknade za transakcije kupaca i povećao kapacitet transakcije. Stoga je Litecoin kao funkcionalna valuta očito povoljan.

Kako kupiti Litecoin?

Budući da je Litecoin jedna od najboljih valuta i jedna od najstarijih kripto valuta vani, Litecoin možete kupiti na glavnim web mjenjačnicama kao što su Coinbase i Bitstamp koristeći uobičajene načine plaćanja (kreditne kartice, bankovne žice). U vrijeme pisanja ovog članka, cijena Litecoina iznosila je 251,17 dolara, što je dramatično povećanje u odnosu na prethodne mjesece. Možemo vidjeti gotovo 2,5 puta veći porast (150%) od samo mjesec dana prije 2. prosinca 2017., kada je cijena bila oko 10 USD.

Kako trgovati Litecoinom?

Litecoin ste u mogućnosti trgovati na web mjestima kao što su GDAX, Bittrex, Binance, Kraken, i Bitstamp pod LTC simbolom. Ako želite zamijeniti Litecoin za altcoin, najbolje je da ih kupite na uglednim burzama i položite u odgovarajuće Litecoin novčanike na web mjestu s niskom naknadom, poput Binance.

Ako jednostavno želite dugoročno kupovati i ulagati, ili kako kripto-zajednica voli reći HODL (držite se dragog života), onda je kupnja na burzama i jednostavno ostavljanje na stranicama poput Coinbasea u redu.

Kako pohraniti Litecoin?

Litecoin novčanik je negdje gdje vam omogućuje pohranu Litecoin digitalne imovine. Ispod su neke mogućnosti spremanja novčanika.

Za velike iznose možda biste trebali razmisliti o kupnji hardverskog novčanika kako biste zaštitili svoju digitalnu imovinu od napadača. Za jeftiniju, ali izuzetno sigurnu alternativu hardverskim novčanicima, možete razmotriti upotrebu papirnatih novčanika. Međutim, mogu biti rizični ako ne znate što radite.

Zaključak

Charlie Lee ušao je u nedavne naslove nakon nedavne prodaje svih njegovih Litecoina. U postu na Reddit, Lee objašnjava da je do prodaje jednostavno došlo zbog “sukoba interesa”. Lee je izjavio: „Kad god tvistim o cijeni Litecoina ili čak samo o dobrim ili lošim vijestima, optužuju me da to radim u osobnu korist. Neki čak misle da mi nedostaje LTC! Tako da je u određenom smislu sukob interesa da držim LTC i tweetujem o tome jer imam toliko utjecaja. “

Iako obrazloženje njegove odluke ima smisla, mnogi u kripto-zajednici vidjeli su to kao pokušaj ubiranja koristi od eskalirane cijene kovanica prije nego što “balon pukne”, kako mnogi kritičari kriptovaluta tvrde da će se na kraju dogoditi.

Čak i uz svu sumnju oko namjera Litecoin timova nakon ove izjave, nije nerazumno predvidjeti jak slučaj upotrebe Litecoina. Jasno praktičnije od Bitcoina zbog njegove poboljšane skalabilnosti i brzine transakcija, jedino se možemo nadati uspjehu novčića poput Litecoina za budućnost decentraliziranih plaćanja s malim naknadama.